clear

zoeken

search

Nederland 1890-1900, in kleur

21 november 2009

ResourceShelf meldt dat Library of Congress de Photochrom Collectie op Flickr heeft uitgebreid, onder meer met kleurenfoto’s die gemaakt werden in Nederland, tussen 1890 en 1900 (de originele foto’s kregen pas later een kleurtje). Het zijn juweeltjes. Tafereeltjes op de Grote Markt van Nijmegen en op de Amsterdamse Dam maar ook fascinerende beelden van het Scheveningse strand en plattelandsjeugd.

Een mooie gelegenheid voor een citaat uit ‘De opvoeding der vrouw’, van Louise Stratenus. Dat werk werd gepubliceerd in 1891:

Ik voor mij verfoei de kinderen, die reeds behaagziek zijn, en in den blik de uitdrukking ronddragen van het: ‘On sait ce qu’on vaut.’ De vrouw die reeds van hare schooljaren af de kunst verstond zich het hof te laten maken, moet op haar vijf en twintigste jaar eene ziellooze coquette zijn; het kan niet anders; en de vriendinnetjes, die haar aan het werk zagen, en haar toch niet mochten verklappen, leeren van hare jeugd af het kwaad verheelen, ja, vergoelijken misschien.

Onder kinderen reeds bestaat een soort eergevoel, dat ik niet zou willen uitroeien. Verraad is in hunne meening terecht een afschuwelijk kwaad; maar er behoort op dien leeftijd heel wat zedelijke moed toe den naam van ‘Kwezel’ van ‘pluimstrijkstertje’ te dragen, liever dan b.v. tot postillon d’amour te dienen, of de wacht te houden terwijl een kameraadje haar ondeugende streken verricht.

De omgang met een vijftigtal andere kinderen is altijd gevaarlijk. Een ieder brengt zijne eigenaardige gebreken mede, en menige fout werkt aanstekelijk. Zoo heeft men b.v. den eerbied voor leermeesters in zijne dochtertjes opgewekt; maar zij komen op school, en zien dat al de anderen om eene onderwijzeres lachen, haar bespottelijk maken. Gelooft gij dat uw kind de geestkracht zal bezitten de eenige te zijn die niet mede stemt in de algemeene wreedheid?

Soms krijg je de kriebels van geschiedenis.

@

De originele database van LOC is hier te vinden.

7 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    'kleurenfoto's die gemaakt werden in Nederland, tussen 1890 en 1900.'
    Is dit niet een beetje misleidend? Ik weet er niet veel van, maar ik denk toch dat het zwart-witfoto's zijn waar achteraf op de een of andere manier kleur aan is toegevoegd.
    Maar ik kan mij vergissen natuurlijk.
    In elk geval is het een prachtig plaatje!

  2. @Ai, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in Schrijver, dat heb ik er nu maar even tussen haakjes achter gezet. Photochrom is de juist de naam van dat proces! //en.wikipedia.org/wiki/Photochrom

    Bedankt voor de zeer terechte opmerking!

  3. schrijverdezes schreef:

    Tja, het komt denk ik omdat ik me nog goed herinner dat mijn vader voor het eerst kleurenfoto's maakte. En ik ben wel oud, maar nog net geen 110…

  4. festina lente schreef:

    Kleur of gekleurd: het is een leuke serie en dat is het!
    Ik heb het overigens nog nooit zo druk gezien op Grote Markt. Nou ja, vroeger was alles beter…
    En dat strand bij Scheveningen: prachtig!!!

  5. @Festina: Levendig was het wel, toen er nog geen tv en internet was 🙂

    Leuk dat je het mooi vindt!

  6. Peter Hoffman schreef:

    Overigens is kleurenfotografie veel ouder dan men veelal denkt. Zie mijn postje van verleden jaar op rond1900.nl: Kleurenfotografie, net na 1900

  7. Prachtig Peter! Dank voor de aanvulling!

Reageer