clear

zoeken

search

Library Thing: relevante boekenbronnen op elegante wijze ontsloten

16 november 2009

Library Thing heeft sinds vannacht een aantal nieuwe features. Omdat ik a) nooit te beroerd ben om uitdagingen aan te gaan (dank je Gerard!), b) een liefhebber ben van Library Thing en c) altijd nieuwsgierig ben naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van boeken en bibliotheken online, besloot ik toch even een half uurtje vrij te maken voor een korte verkenning. Ik dacht niet dat ik aan de gehele ‘maelstrom‘ zou toekomen. De ‘snelle links‘ en de statistieken over de elektronische versies van de boeken in mijn lijst geloofde ik wel even. Mijn aandacht ging vooral uit naar de feature ‘Get this book‘.

De features blijken echter allemaal met elkaar in verband te staan. Of ik nu zoek op een recente of een oude titel: ik krijg, als ik ben ingelogd, veel lokale en regionale bibliotheken en boekenwinkels in beeld. Koppelingen met beschikbaarheidsgegevens ontbreken dan weliswaar nog, maar de basis ligt er wel.

Wat ik echter nog veel interessanter vind is het menu dat je krijgt als je klikt op ‘alle bronnen’ bij een titelbeschrijving. Dan komen die zogenaamde ‘snelle links’ in actie. In het menu kun je kiezen voor de tabbladen ‘In Trek’ (een ongelukkige vertaling van ‘populair’), ‘Online’, ‘Boekhandels’, ‘Bibliotheken’, en ‘Ruilsites’. Bij een recent boek kun je dan meteen doorklikken naar bijvoorbeeld iTunes, als je een audioboek wilt downloaden, bij een oudere titel kun je onder ‘ebooks’ dan meteen zien op welke websites een integrale downloadversie te downloaden is. Geweldig! Toegegeven: de nieuwe features zijn nog niet helemaal vrij van bugs (hier en daar reageren links bijvoorbeeld niet goed op het aanklikken ervan) maar het is een kniesoor die daar op let. Het zijn kinderziektes.

Het doet in ieder geval geen afbreuk aan mijn bewondering voor deze release. Tim Spalding c.s. hebben het weer voor elkaar gekregen. Ze knopen veel van de bronnen die relevant zijn voor de boekenliefhebber op elegante wijze aan elkaar. Het is een systeem dat een geweldige verrijking zou zijn voor bibliotheekcatalogi.

Ik hoop daarom oprecht dat het Projectteam Bibliotheekinnovatie ook zal kijken naar dit voorbeeld. Library Thing is de bibliotheekwereld ver vooruit.

@

2 Reacties

  1. Pierre schreef:

    Toch mooi dat er mensen zijn die een uitdaging niet uit de weg kunnen gaan. 🙂

  2. Haha, dat geldt alleen voor zaken die ik zelf ook interessant vind hoor, in andere gevallen pak ik handschoentjes vaak wat minder enthousiast op 🙂

Reageer