clear

zoeken

search

Leestip: de Hydra is terug

26 november 2009

De Groene Amsterdammer koop ik maar heel zelden maar toen ik gisteren op de cover een verwijzing zag staan met de titel Internetpiraten, de Robin Hoods van het digitale tijdperk, besloot ik het weer eens te proberen.

Het artikel, van Merijn Oudenampsen en Koen Haegens, is zonder meer de moeite waard en blijkt gelukkig ook integraal op de website en op FrankWatching te staan (tweets over De Hydra is terug waren aan mijn aandacht ontsnapt). Een citaat:

Dat alles laat zich niet enkel verklaren uit de wens om gratis van andermans creatieve vruchten te profiteren. Voor veel hackers en internetpiraten die er hun vrije tijd voor opofferen gaat het om iets anders. Zij eisen niet zozeer het einde van alle copyright, als wel een nieuw, rechtvaardiger auteursrecht. Het doel is niet de maker van een liedje of de schrijver van een artikel van zijn inkomen te beroven. Het gaat om een auteursrecht dat recht doet aan het collectieve karakter van het productieproces in de kenniseconomie. Een auteursrecht dat de consument en de creatieve gemeenschap als geheel ten goede komt, in plaats van alleen de grootste spelers.

Het massale schenden van copyright via sites als PirateBay is daarmee niet automatisch een uiting van blind hedonisme. Het kan ook een duidelijke boodschap zijn aan de cultuurindustrie. Privatiseert u ons collectief cultureel erfgoed? Dan slaan wij terug! Zie het als een vorm van contra-parasitisme. Net zoals de zeepiraterij dat in een voorbij tijdperk was.

Net als toen hoeft de piraterij ook nu niet geromantiseerd te worden. Belangrijker zijn de omstandigheden waaruit deze voortkomt. Waar eeuwen geleden de Engelse omheining van de commons velen tot piraterij dreef, is het nu de steeds verdergaande privatisering van cultureel gemeengoed die een nieuw, veelkoppig monster creëert. Voor allen die het goed voor hebben met het gemeenschappelijke bezit is het te hopen dat ook deze Hydra haar naam eer aandoet en zich niet zomaar laat onthoofden.

Er zijn genoeg redenen om piraterij niet meteen te veroordelen. Dit artikel onderstreept dat op een prachtige manier.

@

7 Reacties

  1. Ton de Kruyff schreef:

    Wanneer downloadplekjes als de voormalige PirateBay een NAB lijst (zoals DimeADozen heeft) zouden hanteren en daar op zouden modereren dan was het voor mij allemaal net iets geloofwaardiger.

  2. @Ton: wat is dan geloofwaardiger? Het bestaan van die sites of de dingen die ze claimen? Van DimeADozen en NAB had ik nog niet eerder gehoord. Dank.

  3. Ton de Kruyff schreef:

    @Edwin. Als downloadplekken artiesten iets van een "opt out" mogelijkheid zouden bieden zou voor mij de "strijd" geloofwaardiger zijn. Er zijn artiesten die het kopiëren en verspreiden van hun werk via p2p prima vinden. Prachtig. Maar er zijn ook notoire weigeraars (Prince, Van M). Als maker van een werk moet je, denk ik, dan aan kunnen geven dat je werk niet via p2p gedeeld mag worden.

    En als "privatiseert u ons collectief cultureel erfgoed? Dan slaan wij terug" echt de redenering van (sommige) down/uploaders zou zijn dan lijkt me een actie als "Vandaag gaan we het gehele werk van Corry & de Rekels verspreiden" heel aardig. Of het uploaden van De Staat van Louis Andriessen oid.

  4. @Ton: tsja, daar zeg je zo wat. Veel mensen kan het ook allemaal gewoon gestolen worden natuurlijk, al die rechten en roverij. Die doen het gewoon… omdat het kan.

    Misschien dat het over een paar jaar heel normaal is, als de muziek-industrie en p2p-netwerken nog eens tot een mooi compromismodel kunnen komen.

    Maar of dat ook echt zal gebeuren? Doe mij maar die mediatax, dat lijkt me nog steeds de beste oplossing van allemaal.

  5. Ton de Kruyff schreef:

    @Edwin. Ik ben erg voor die mediatax.

    Maar of de op het station blowende jongeren die ik straks weer zie staan en die kramperig met hun hoofd meedeinen op de blikken housebeats uit hun telefoontje dat ook vinden …?
    Ik denk dat ik het vanmiddag in ieder geval nog maar niet met hun ga bespreken. Ze zijn al zo in en in natgeregend waarschijnlijk 🙂

  6. @Ton: lol, bij die gasten hou je het gewoon in bij hun ouders, en bij hen van hun loon, vanaf hun 21e 🙂

    Goed weekend!

  7. Ton de Kruyff schreef:

    @Edwin. Zolang ik dat dan maar niet hoef te doen of te zeggen want ik ben bang dat die ouders ook … o nee, ik ben als openbare bibliothecaris natuurlijk blij met, met en van iedereen 🙂

    Jij ook!

Reageer