clear

zoeken

search

Klassiekers deel 76: The Israelites

25 november 2009

Reggae en Ska duiken niet zo gek vaak op tussen de klassiekers op ZBD maar dat zegt helemaal niks. Ik blijf het lekkere muziek vinden. Onlangs draaide ik in de auto weer eens een cd uit de box Arkology, van de oude dubmeester Lee “Scratch” Perry, en ik verbaasde me er andermaal over hoezeer zijn oude klanken nog invloed hebben op muzieksoorten van nu. Toen ik vandaag las dat deze legende het afgelopen weekend optrad in Nederland viel mijn mond nog verder open. Ik dacht eigenlijk dat de beste man allang was overleden. Hij blijkt echter nog springlevend te zijn en in  -of all places- Zwitserland te wonen!

Het ligt voor de hand om nu een klassieker van Perry of The Upsetters te kiezen, of een lekker nummer als I chase the devil, dat Perry met zijn productiewerk naar grotere hoogten stuwde, maar ik kies toch voor een uitstapje naar een andere reggae-artiest: Desmond Dekker. Met zijn nummer The Israelites was hij een van de eerste artiesten die reggae wereldfaam bezorgde. Het is interessant om te horen hoe bovenstaande up-tempo versie het oorspronkelijk nummer een ska-impuls geeft.

In tegenstelling tot Perry leeft Dekker niet meer. Misschien praat Perry wel met hem.

@

2 Reacties

 1. Anoniem schreef:

  Ja. Lekker hoor. (Desmond Lekker)

  Je moet echt even die plaat 'a poet's life ' van Tim Armstrong luisteren. Das die joengen van Rancid.
  Een regelrechte roots-dub reggea klassieker.
  Je weet het.

  Len

 2. @Len: heb die schijf inmiddels gesleept. Ben nog maar een keer aan luisteren toegekomen maar lekker istie. Jouw live attenderingen blijven soms hangen nog ook ^^

Reageer