clear

zoeken

search

Klassiekers deel 75: Hang on to your ego

19 november 2009

Deel 75 in de serie ‘klassiekers’ alweer. Wederom laat ik het aanvankelijke plan om te kiezen voor enorme herrie varen. Ondanks het feit dat het op den duur went, dat sommige lieden zonder enige gêne afspraken niet nakomen, wind ik mezelf er zo nu en dan toch nog over op. Soms heb je dan veel zin om vuile was buiten te hangen en te versieren met ouderwetsche grindliederen als Never Trust, Practice what you preach of zelfs I hope you die in a hotel fire, maar dat kun je natuurlijk niet maken. Zulke agressie past niet bij een stralende lach.

Meer subtiliteit dus. Frank Black die een nummer van The Beach Boys covert. Black (Francis) kennen veel mensen als frontman van the Pixies. De verrassing was best groot, toen hij in 1993 met zijn eerste solo-album, waar ook de cover Hang on to your ego op stond, op de proppen kwam.

Het heeft tot vandaag geduurd dat ik meer leerde over de merkwaardige geschiedenis van dat nummer. Wat wil het geval namelijk? Het nummer van The Beach Boys had aanvankelijk dezelfde tekst als Black later zou gebruiken maar door de grote LSD-controverse van die tijd besloten de strandjongens de tekst te wijzigen en het nummer te herdopen in I know there’s an Answer (dat grappig genoeg later werd gecoverd door Sonic Youth). Ik vind het een bizar verhaal. Ik kan me nu niet goed meer voorstellen dat deze tekst ooit controversieel was. Zeker niet als je persoonlijke interpretatie niets met Lucy in the Sky with Diamonds van doen heeft, maar met slechts met onbetrouwbare zelfzuchtigen…

I know so many people who think they can do it alone
They isolate their heads and stay in their saftey zones
Now what can you tell them
And what can you say that won’t make them defensive

Hang on to your ego

Hang on, but I know that you’re gonna lose the fight

They come on like they’re peaceful

But inside they’re so uptight
They trip through the day
And waste all their thoughts at night

Now how can I say it

And how can I come on
When I know I’m guilty

Hang on to your ego

Hang on, but I know that you’re gonna lose the fight

@

3 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    je brengt me vaker op goede ideeen, vriend.
    Maar black Francis – Dát ga ik weer eens opzetten.
    Hoewel die sh*t met 'the catholics 'niet veel bijzonders was. Die eerste soloplaat is de bom. en je weet het.

    Len

  2. meeuse schreef:

    I'm not black like Barry White no I am white like Frank Black is…

    ik ben u dankbaar voor: Righteous Pigs – I Hope You Die In A Hotel Fire

    die kende ik niet, nu wel

  3. @Len: is dat er nog wel van gekomen, met die reis naar Tilburg in het vooruitzicht? Was Alice in Chains een beetje de moeite waard?

    @meeuse: de bloedhondteksten blijven fabuleus!

    Righteous Pigs vond ik altijd een leuke uitschieter in het genre. Maatje Bulck had er zelfs een trui van herinner ik me nog, met allemaal van die luitjes die uit die hotelramen hingen 🙂

Reageer