clear

zoeken

search

Hacker Vendetta en zijn strijd tegen de Belgische internettarieven

02 november 2009

Van de landen die ik een beetje ken -en waarvan ik houd- is België het buitenbeentje. Anders dan landen als Frankrijk of Schotland herbergt het land veel zaken die je als Nederlander herkent maar die je door een volkomen andere benadering toch versteld doen staan. België is losser, hartelijker en warmer maar kan de overgeorganiseerde Hollander behoorlijk in verwarring brengen. Het is een verademing om te merken hoe soepel de wet soms wordt nageleefd (roken in het café bijvoorbeeld, of de aanschaf van speeltjes als een kruisboog of een katapult) maar als je weet dat dit vooral het gevolg is van een gebrek aan controleurs kijk je daar toch weer anders tegenaan.

Verder blijf je je verbazen over zaken als de menselijkheid in de Belgische gezondheidszorg en het heerlijke zondaggevoel van de Zuiderburen en kun je je al jarenlang ergeren aan de slechte staat van de Belgische wegen en de onlogische bewegwijzering. Van dat soort dingen.

Sinds dit weekend ben ik ook verbaasd over de Belgische internettarieven. Ik vond het zelf een buitengewoon goed idee om een paar dagen van internet verstoken te zijn maar de jongste zoon van mijn vriendin wilde toch nog wel ‘een paar dingetjes checken’, wat ons bij de (Nederlandse) huisbaas deed informeren naar de oorzaak van het ontbreken van draadloos internet. Op de site waar we het huisje hadden geboekt stond namelijk  aangegeven dat WiFi beschikbaar was. De huurbaas legde ons uit dat dit een misverstand was; er was alleen een LAN-kabel aanwezig. De kans bestond bovendien dat die verbinding erg traag zou zijn omdat de huurders voor ons behoorlijk veel dataverkeer hadden opgeslurpt: in België wordt je toch al veel te dure aansluiting dan gewoon afgeknepen, tenzij je flink bijbetaalt.

Nu hadden wij helemaal geen apparaten bij die op deze verbinding aangesloten konden worden maar mijn interesse was desondanks gewekt. Ik was benieuwd naar de verschillen met Nederland, temeer omdat ik door sms’jes van Belgische providers ook al had geleerd dat mobiele communicatie op 100 kilometer van je woonplaats schreeuwend duur kan worden…

Tijdens een bezoek aan Middelburg had Smetty me eens verteld over de hoge internettarieven in haar vaderland. Een paar jaar later heeft de Belgische overheid weliswaar ingegrepen en zorgt zij voor meer transparantie maar de tarieven zijn nog steeds hoger dan in de rest van Europa.

Nu ik op internet wat achtergrondinformatie heb kunnen lezen begrijp ik het verhaal van de huurbaas in La Roche beter. Hij vertelde dat een hacker de Belgische telecombedrijven wil dwingen hun tarieven te verlagen door te dreigen gegevens van abonnees online te zetten als ze dat niet doen. Het blijkt te gaan om een Amerikaan die opereert onder de naam Vendetta, die zich niet bedient van loze dreigementen, de inloggegevens zijn echt. Het leest bijna als een jongensboek, zelfs nu Belgacom heeft ontkend dat gebruikersaccounts gevaar lopen.

Deze zaak roept allerlei vragen bij me op. Ik vraag me af of Belgische internetters sympathiseren met Vendetta. Ik ben benieuwd of de providers overstag zullen gaan. Ik ben geneigd de kant van de hacker te kiezen maar dat is puur intuïtief. De kwestie kan op de lange termijn ook meer repressie oproepen. Stel je voor dat Belgacom inderdaad zwicht, dat zou voor andere hackers aanleiding kunnen zijn om meer van dit soort geintjes uit te halen zoals tegen besluiten van de Nederlandse overheid. Ook niet verkeerd, daar niet van, maar iets zegt me dat we op de langere termijn dan alleen maar meer last gaan krijgen van de overheid als controleur.

Ik ga het Vendettanieuws volgen, de komende tijd.

@

8 Reacties

 1. wereldvansofie schreef:

  Spannend!
  Ik hou wel van Kuifje maar ik ben dan ook een tot Nederlander genaturaliseerde Belg.

 2. @Cis: dat hoor je niet vaak! Nooit spijt van die keuze gehad? Uiteindelijk zal het misschien niet zo gek veel uitmaken?

 3. Het Belgisch politiek systeem = Gentse waterzooi. Dat die prijzen zo hoog liggen en blijven is niet erg verbazend want de overheid pikt daar zelf haar graantje mee en wilt haar kip met de gouden eieren niet teveel pluimen doen verliezen. Waardoor het wellicht op een nieuwe vingertik van Europa wachten zal zijn eer er wat schot in de zaak komt.

  En te bedenken dat de overheid hier regelmatig, in nasleep van het Europese i2010 project, de kennismaatschappij als één of de economische draaimotor van de toekomst omschrijft maar amper iets aan de toegang en de bereikbaarheid bij elke burger thuis iets doet.

  Het nieuws van V wordt door de vzw waar ik inzit ook duchtig opgevolgd en naar de pers (tv en kranten) doorgestuurd. Benieuwd of ie voor de 5e ook iets speciaals in petto heeft.

 4. Dank voor de aanvullingen Benoit! Wat bedoel je met de vzw (waar je inzit)?

 5. Was ik inderdaad vergeten te vermelden. Het beestje heet UserBase.

  Nu onze eerste minister genoemd wordt voor de presidentspost van Euoropa ga je haast geloven dat ze België speciaal zo opgebouwd hebben om als een soort van politieke leerschool te dienen.

 6. @Benoit: ah, nu snap ik het.

  Die laatste opmerking laat ik graag over aan iemand die er zelf woont. Niet bepaald een compliment…of juist wel natuurlijk 🙂

 7. Smetty schreef:

  Ik vond dit al een nieuwtje voor jou Edwin 🙂

  Om eerlijk te zijn twijfel ik eraan dat er achter Vendetta een Amerikaan zou zitten. Wat moet die immers met Belgische surfers? Volgens mij is het gewoon een Belg die erachter zit. Ik zou er zelfs voor durven wedden.

  Of de Belgische internetters sympathiseren vroeg je? Ik hoor er haast niemand over. Zelf zie ik daar 3 redenen voor:
  1) wie een groter download volume wil, betaalt ervoor of is naar één van de kleintjes gegaan (ik betaal minder bij mijn provider dan bij de grote 2 en heb 100 GB download – en buiten de piekuren tellen ze maar aan 50%)
  2) de grote hebben de laatste jaren hun download-limiet zachtjes opgetrokken (de laatste paar jaren voor het gewoon abo is dat van 10 GB naar 25 GB gegaan)
  3) het zuiver internetabo is ook wat gaan vervagen nu internet/tv/telefonie gekoppeld worden (= product- én prijsvervaging)

  Vendetta gaat ook niets bereiken. Zoals Benoît hierboven al aanhaalde, zitten onze overheden helemaal vervlochten met de grote 2 (federaal -Belagacom, Vlaams – Telenet). Er is dan ook een feitelijk duopolie. De overheid heeft het zover laten komen en het zou haar eigen belangen schaden als ze dat zou veranderen.

  Dus gaat er iets veranderen op korte termijn? Tuurlijk niet. Op lange temijn zullen er misschien aanpassingen komen, maar dat zullen dan vijgen na Pasen zijn. En helaas liggen de meeste Belgen er ook niet wakker van.

 8. Hee Smetty! Bedankt voor de nuancering en aanvullingen. Het is inderdaad een beetje vreemd als het om een Amerikaan gaat. Onderdeel van het op voorhand indekken waarschijnlijk!

Reageer