clear

zoeken

search

Google Dashboard: mooi, maar lang niet zo mooi als sommigen beweren

06 november 2009

Ik heb de afgelopen dagen niet de tijd gehad om Netvibes op het gemakje af te grazen en las daarom pas vandaag, in de krant, over Google Dashboard. Nu ik dat dashboard bekeken heb verbaas ik me over de berichtgeving in de media. “We krijgen meer controle”, schrijft het Parool. “We krijgen onze privacy terug” kopt De Pers. “Internetters krijgen dus geen inzicht in hun zoekopdrachten”, stelt Telegraaf.

Ik vraag me af of de journalisten het Dashboard eigenlijk wel bekeken hebben. Je zoekgeschiedenis is namelijk wel terug te vinden in het overzicht….en die functie was al veel langer beschikbaar. Misschien doelt men op de zoekgegevens van niet-geregistreerde gebruikers maar dat is natuurlijk een ander verhaal. Van hen wordt immers alleen het ip-adres herkend.

En het feit dan dat we nu opeens controle of privacy terug zouden krijgen? Dat is -vooralsnog- ook onzin. Zoals Google zelf zegt gaat het vooral om meer overzicht en transparantie. Controle wordt weliswaar ook genoemd maar dat heeft betrekking op het feit dat je nu in een oogopslag kunt zien waar de privacy-instellingen van bepaalde diensten zijn te vinden. De diensten worden nu ook overzichtelijker weergegeven. Dat is voorlopig alles.

De misleidende berichtgeving doet niets af aan het feit dat dit een goed initiatief is van Google. Een goed begin. Ik zou niet zo ver willen gaan als Security.nl, waar men spreekt van een “dooie mus”. De berichtgeving is de dooie mus in dezen, volgens mij.

@

2 Reacties

  1. In de digitale wereld zijn de berichtgevingen vaak uitersten van mekaar, de waarheid (die vaak met een korrel zout genomen moet worden) ligt ergens in het midden. Persoonlijk vind ik het niet zo speciaal, meer een eerste stap naar het overzichtelijker en zinniger maken van je Google gebruik.

  2. Daar sluit ik me helemaal bij aan Benoit!

Reageer