clear

zoeken

search

Gezien: Volbeat, Brielpoort Deinze

25 november 2009

Hoewel ik het Deense Volbeat een prima band vind zou ik mezelf nooit omschrijven als een fan. Daarvoor is hun sound me net iets te gepolijst en doen hun songs me net iets te vaak denken aan andere bands. Het is echter wel zo dat een aantal van die songs precies de goede drive heeft. Ze blijven lang in je hoofd hangen als je ze hebt beluisterd en je zingt ze automatisch mee, zelfs als je de teksten niet kent.

Toen mij een paar maanden geleden gevraagd werd of ik zin had om mee te gaan naar een concert van dit kwartet stond ik dan ook niet echt te trappelen maar omdat er nog een dozijn vrolijke vrinden zou meegaan stemde ik toch in, onder het motto ‘waarom ook niet? Ze verkopen er vast wel bier.’

Gisteren vertrokken we rond half zes met twee busjes naar het Belgische Deinze (nog geen 100 kilometer vanuit Middelburg) om daar iets voor zevenen aan te komen bij een lelijke sporthal met drie frietkotten ervoor. We aten en dronken wat, in afwachting van het voorprogramma, maar toen die knapen eenmaal begonnen te spelen beseften we dat we dat beter niet hadden kunnen doen. Ze klonken niet best. Hongaarse herrie met een echo.

Tegen tienen dan Volbeat. Het moet gezegd: het was een strakke set. Mij was al vaak verteld dat de band live weinig steekjes laat vallen en daar bleek geen woord van gelogen te zijn. De akoestiek van de zaal was  weliswaar verre van optimaal, maar daar sloegen de Denen zich goed doorheen.

Muzikaal gezien zat het dus wel snor maar het optreden heeft mijn mening over Volbeat niet veranderd. Het klinkt heel aardig allemaal, maar na een paar nummers begint het me een beetje te vervelen, die country-achtige introotjes, gevolgd door roffeldrums en hoog-lage uithalen. Wat de bandleden doen, doen ze goed maar op de een of andere manier wordt het nooit spannend. Toen ik er met mijn buurman over sprak concludeerden we dat we de echte passie simpelweg misten. De zanger grapte op een gegeven moment nog wat over plichtmatigheid, en onze komst op een laffe dinsdagavond maar kwam zelf vervolgens niet verder dan drie plichtmatige toegiften en de mededeling dat we zo’n fantastisch publiek waren geweest.

Even sprong mijn hart nog op, toen de band bij wijze van afsluiting, het intro van Raining Blood, van Slayer, begon te spelen. Ik kwam al in beweging. Het intro bleek echter een outro. Wat een floeperds!

Teleurgesteld was ik allerminst, na afloop. Het was gezellig, er was inderdaad volop bier en Volbeat voldeed aan mijn verwachtingen. Dat die verwachtingen niet al te hoog waren zegt waarschijnlijk meer over mij dan over de band zelf…

Wat me overigens wel verbaasde was de gemiddelde leeftijd van het publiek. De gemiddelde leeftijd van ons Dirty Dozen lag zo rond de 38 en we hadden verwacht daarmee tot een minderheid te behoren. Er was echter nauwelijks jong publiek te zien, op een paar koddige kippies na. De metalscene is zwaar aan het vergrijzen, wist iemand mij te vertellen. Daar had ik tot gisteren geen flauw benul van.

@

10 Reacties

  1. Pescador schreef:

    If it's too loud..you're too young !!! De Ouwe Sannie liet zich overigens weer van z'n kranige kant zien gisteren. Respect.. je weet. Van de tergugreis zal ik het harde gesnurk en de kwalijke rectale stoofvleesdampen het minste missen… bar en boos… Wie was trouwens die verkeersregelaar halverwege?

    Pescador

  2. @Pesca: lol in onze bus was het niet veel anders, al viel het met de flatulentie enorm mee.
    Vonnut erg grappig dat juist jij net aan kwam rijden toen ik even om het hoekie loerde van die heeeeele grote parkeerplaats 🙂

  3. Rob Izeboud schreef:

    Hoi Edwin, even over de bierkant van je verhaal: die Mijnsbergen die vanochtend in BN/De Stem stond
    als beste biertapper van Nederland,
    is dat familie?

  4. Rob Izeboud schreef:

    Hoi Edwin, even over de bierkant van je verhaal: die Mijnsbergen die vanochtend in BN/De Stem stond
    als beste biertapper van Nederland,
    is dat familie?

  5. Anoniem schreef:

    Er is toch wel een foto van de enige man die van elke willekeurige bar in Nederland (en zo ook Belgie, nu blijkt) een thuishaven kan maken door er oldschool aan in slaap te vallen ??

    Len

  6. @Rob: ik heb die vraag vandaag al een keer of tien gehad. Ik begrijp niets van die associatie bier/Mijnsbergen 🙂

    @Len: Alas, we voelden ons meteen zo thuis dat we het fotograferen gewoon vergaten. Grappig ook dat er geen enkele barmedewerker was die er op lette. Ze vinden daar heel andere dingen belangrijk, prachtig 🙂

  7. boesje schreef:

    Ik lees hier wel iets over oldskool en foto's maken, maar ik hoor niemand over het feit dat er binnen gerookt mocht worden. Terwijl enkele "Ouwe Sannies" daar toch enorm enthousiast over waren aan het begin van de avond. Blijkbaar heeft het optreden van die goulash-band aan het begin van de avond toch meer indruk gemaakt!

  8. @Boesje: dat roken was de bom! Sta je tussen reis en entree nog snel even een pakje shag op te vreten, mag je binnen ook gewoon je gang gaan. Dat zijn inderdaad ouderwetsche zeldzame pleziertjes. Heerlijk om met rust gelaten te worden door al die nicotinenazi's 🙂

  9. Anoniem schreef:

    Als je de band niet leuk vind, ga dan niet! Je wordt echt niet gedwongen hoor. Het zal voor de niet-volbeat-liefhebbers dan misschien een straf zijn maar ik kan je zeggen dat ik die mensen daar in Brielpoort op 1 hand kon tellen.

  10. @Ano: nou een straf was het ook zeker niet: er zijn duizenden dingen te bedenken die minder leuk zijn. Soms is het ook gewoon leuk om met een groep op stap te gaan toch?

Reageer