clear

zoeken

search

Etalages krijgen de ruimte

28 november 2009

Gewend als ik ben aan het ‘in de ether slingeren’ van de dingen die mij bezighouden zal ik het jaar 2009, binnen die context, vooral onthouden als het jaar van de werkzaamheden ‘waarover ik niet meteen spreken kon’. Daar is verder niets geheimzinnigs aan. Ik werkte, met collega’s van zowel de ZB als van bibliotheken elders in Nederland, aan de concepten van verschillende digitale projecten. Bij sommige van die projecten ben ik intensief betrokken, bij andere slechts zijdelings.

Het nadeel van projecten die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden is dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zaken moeten worden afgestemd, er moet onderhandeld worden met samenwerkingspartners, er dienen projectplannen te worden geschreven, noem het maar op. In die fase wil je niet voor je beurt praten en laat je transparantie maar even voor wat het is. De teksteditor van een weblog is net zo geduldig als papier, al zou je dat niet altijd zeggen.

Maar nu nadert het uur van de waarheid. De resultaten van alle inspanningen worden in deze periode bekendgemaakt. Het is mijn plan om aandacht aan de projecten te besteden op het moment dat er voldoende bekend is over de toekomst ervan. Vandaag: de Etalages.

Gisteren kreeg ik het goede nieuws dat de subsidieaanvraag voor het project Digitale Etalages is goedgekeurd door het Ministerie van OCW. Ik maakte deel uit van de projectgroep die het plan schreef, een werkgroep die verder bestond uit collega’s van de bibliotheken Midden-Brabant, Groningen, Eemland en Almere. Over de achtergronden van de honorering van het subsidieverzoek is verder nog niets bekend maar ik heb er alle vertrouwen in dat de Projectgroep Bibliotheekinnovatie daar  in de komende weken het nodige over zal publiceren. Voor dit moment volstaat het om te zeggen dat de projectgroep erg blij was met het nieuws.

Omdat veel mensen nog niet goed weten wat de Digitale Etalages zijn plaats ik hier alvast een passage uit het projectvoorstel. Het gaat in ieder geval niet om deze etalages!

Bibliotheken in Nederland hebben een grote schat aan informatie in hun bibliotheek die onvoldoende zichtbaar is op het internet. Het project etalages wil deze zichtbaarheid vergroten en wil de klant op zijn wenken bedienen door informatie in een context aan te bieden: een totaalpakket rondom een thema.

Ook in de voortgangsrapportage (PDF) die de Minister van OCW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd op 11 juni 2009 worden digitale etalages genoemd onder hoofdstuk 4. Activiteiten, resultaten en planning:

Daarnaast worden digitale etalages ontwikkeld, waarin geselecteerde content of collecties onder de aandacht van het publiek worden gebracht.

De basis voor een digitale etalage is de fysieke collectie: een zwaartepuntcollectie of een bijzondere collectie. Een digitale etalage heeft de functie om op professionele wijze te attenderen op onderwerpsgebonden assortiment, is de brug tussen ‘winkel’ en klant en is dermate attractief en toegankelijk ingericht dat de etalage klanten verleidt van het assortiment gebruik te maken. De inhoud van een etalage wijzigt, binnen het gekozen onderwerpsgebied, regelmatig; afhankelijk van hetgeen er leeft in de maatschappij, de klantvraag, seizoen, actualiteit, mode en technologische ontwikkelingen. Bij de inrichting van een digitale etalage wordt gebruikt gemaakt van de mogelijkheden die een digitale omgeving biedt, waarbij rekening wordt gehouden met veranderingen, trends en doelgroep. Om de digitale etalage onder de aandacht te brengen en ‘kijkers’ en ‘klanten’ te trekken is een forse inspanning op het gebied van (internet)marketing onontbeerlijk.

Gezamenlijk vormen de te ontwikkelen digitale etalages een belangrijk onderdeel van de Digitale Bibliotheek Nederland en de Collectie Nederland. M.n. de digitale zichtbaarheid van bibliotheken en wat ze te bieden hebben wordt hiermee vergroot. Dossiers kunnen onderdeel zijn van een digitale etalage. Reeds verzamelde informatie moet gearchiveerd worden zodat hergebruik mogelijk is. Door de digitale vorm en door aan te sluiten bij de landelijke digitale bibliotheek kan de betreffende informatie door alle bibliotheken in Nederland ingezet worden voor hun lokale klanten.

Een etalage moet aan de volgende algemene criteria voldoen:

  • imagoversterkend voor de openbare bibliotheekvoorziening
  • continuïteit wordt gewaarborgd
  • voorziet in een behoefte van doelgroepen of opdrachtgevers in het publieke domein
  • speelt in op trends en ontwikkelingen
  • is gekoppeld aan bestaande en toekomstige diensten en producten van Bibliotheek.nl
  • is verbonden met collecties van bibliotheken door middel van de Collectie Nederland
  • biedt documentleverantie
  • werkt samen met externe partijen
  • is innovatief en dynamisch
  • wordt actief actueel gehouden
  • maakt gebruik van web 2.0 toepassingen, is interactief en persoonlijk
  • wordt vanuit een langere termijn perspectief ontwikkeld
  • is toegankelijk voor een breed publiek
  • maakt gebruik van de landelijke digitale infrastructuur

Zoals Mark terecht zijn collega’s in Overijssel feliciteert, feliciteer ik alle betrokkenen binnen dit project met dit eerste resultaat. Prachtig! De afsluitende woorden van Mark leen ik ook graag:

Maar het gaat er natuurlijk om samen met veel bibliotheken straks iets te betekenen voor al die klanten. Het gaat dus niet om de bibliotheek Deventer, Zwolle, FlevoMeer of OBD. Het gaat om onze gezamenlijke toekomst en de waarde die wij samen kunnen hebben voor de maatschappij. Daar gaan we weer onze stinkende best voor doen! Overigens, daar hebben we alle bibliotheken bij nodig. Dus af van onze eilanden en de handen ineen en uit de mouwen!

@

Foto

13 Reacties

  1. Jaap van de Geer schreef:

    Gefeliciteerd Edwin! Bij woorden van Mark sluit ik mij ook helemaal aan.
    Vraag mij na het lezen van de passage nog wel af wat het dan precies gaat worden?
    En belangrijk: ik hoop dat er voor alle projecten samen op de site van de projectgroep bibliotheekinnovatie (of elders) te volgen zal zijn hoe de verschillende projecten samen vallen, voor welke protocollen men kiest en vooral hoe belangstellende bibliotheken en externe partners aan kunnen sluiten. May the innovation force be with us all!

  2. Jouke schreef:

    Mooi Edwin. Van harte!

  3. Dank je Jaap!

    Ik zal komende week eens informeren of het hele plan online kan maar het is wel zo dat de uiteindelijke vorm nog afhangt van een heleboel factoren, vooral de ontwikkelingen zoals ze centraal zullen worden ingesteld binnen de bibliotheek en collectie Nederland.

    Ik zal er hard voor pleiten alles zoveel open te gooien op het vlak van protocollen en afstemming. Enno werkt daar ook hard aan binnen het traject van de digitale infrastructuur.

    Alles gaat om schaalbaarheid en overdraagbaarheid dus die randvoorwaarde ligt er in ieder geval al. Ik neem dat onderdeel graag voor mijn rekening als het mag. Inzichten delen en verspreiden is de bom tenslotte 🙂

  4. @Jouke: onze reacties kruisten net. Dank!

  5. Mark Deckers schreef:

    He Edwin,
    Wat een mooie opdracht en passend bij ZB en KB. Een terrein altijd hard voor hebben geknokt. Ik maak graag de koppeling met het websiteverhaal en geef het (ook) daar graag een plek. Als je zover bent, ben je van harte welkom.

    Maar voor nu, lekker genieten.

  6. schrijverdezes schreef:

    Als inderdaad aan al die criteria voldaan gaat worden moet het iets prachtigs worden. Als dat eens zou kunnen! Ik verheug mij erop het t.z.t. te zien.
    (Staat in het origineel ook 'openbare bibliotheekvoorzienin'? Dan moet daar nog een g of gen achter.)
    Verder natuurlijk niets dan lof 🙂

  7. Astrid schreef:

    Dus als ik het goed begrijp komt die etalage van jou er niet zo uit te zien als op de foto? Hmm, jammer 😉

    Gefeliciteerd! Samen 'strijden' om de innovatieprijs 2010? Neh, samen 'delen', da's veel beter. Succes allen.

  8. essen2punt0 schreef:

    Mooi, mooi!
    Wat een mooie projecten hoor ik opeens boven water komen.

    Inderdaad is het soms nog meer wat iemand niet zegt dan wat iemand wel zegt. Zo'n konijn mag je wat mij betreft gerust vaker uit de hoge hoed toveren.

    Zullen we gewoon 'knopen' of 'verbinden' tot nieuwe kernwoorden van 2010 maken?
    Worden we verbinders van informatie. Dat lijkt me wel wat!

  9. @Mark: er zullen ongetwijfeld nog veel dingen 'samen gaan vallen' Ik weet je te vinden 🙂

    @schrijver: dat is wel de bedoeling. Als er maar voldoende passie is moet dat zeker lukken!

    Het foutje heb ik even aangepast. Dank je!

    @Astrid: wie weet wat voor verrassende fysieke koppelingen er nog zullen komen. Er wordt steeds meer in de koker gestopt, dat komt er ook nog een keer uit ^^

    Dat we die prijs met z'n allen mogen winnen, dat zou pas mooi zijn inderdaad!

    @Essen: vroeg of laat komen ze, die kaninchen. Verbindingen kunnen wat mij betreft ook niet genoeg gelegd worden. Deal!

  10. festina lente schreef:

    We komen wel een keertje bij je winkelen, Edwin! Is er ook nog aan de UB's gedacht?

  11. @Festina: nog niet binnen dit plan maar ik begreep onlangs wel dat er gesprekken plaatsvinden voor nauwere samenwerking met de UKB's. Lijkt me een hele goede zaak!

  12. Gefeliciteerd. Ben benieuwd welke andere plannen uitverkoren zijn om uitgevoerd mogen te worden!

  13. Thanks Jeroen, ik ben ook erg nieuwsgierig. Deze week horen we vast meer…

Reageer