clear

zoeken

search

eBooks: interessante ontwikkelingen

18 november 2009

Net terwijl ik allerlei berichten over ontwikkelingen rondom ebooks en ereaders zit te lezen zie ik tussendoor hoe Omroep Zeeland ons in twee minuten 150 jaar geschiedenis van de Zeeuwse Bibliotheek laat zien. Het is eigenlijk wel een mooie overgang: van prachtige oude werken naar nieuwe technologie.

Hoe zou het zijn als de Omroep over 10 jaar komt filmen? Het is moeilijk te zeggen

@

Afbeelding

9 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Hmm, geen van mijn computers wil Silverlight installeren 🙁

  2. Da's merkwaardig. Op je werk bedoel je? Mag je daar normaal wel software toevoegen dan?

  3. Misschien is het wel een rechten kwestie en moet je je eerst als admin aanmelden.

    Ivb. met de e-books, het heeft een tijdje geduurd sinds hun concept vorming eer de technologie het vlotter hanteerbaarder maakte, maar nu het éénmaal zo ver is slaat het idee duidelijk wel aan.

    Ik verwacht dat er in de toekomst wellicht nog verdere verbeteringen zullen komen die het aandeel nog verder de hoogte zal instuwen.

    Al ben ik wel is curieus of je op het einde één groot alles in één toestel zou overhouden, want het lijkt toch richting de gsm verzamewoede te gaan.

  4. biebblogger schreef:

    Edwin, doen jullie in Zeeland al iets met ebooks? Heb zelf net een aantal readers in bestelling om daar de klanten eens mee te laten spelen. Het uitlenen van ebooks is natuurlijk de volgende stap. Probleem nu vind ik nog dat de techniek de remmende factor is. Welke hardware en welke bestandsformaten hanteren? Ik raak er een beetje door in verwarring en denk dan, nog maar even rustig aan.

  5. festina lente schreef:

    @ Edwin: nee, thuis nota bene…

  6. @biebblogger, de techniek is het probleem niet zo hoor. Zijn verschillende readers, maar de meeste kunnen overweg met het EPUB of Moby bestandsformaat (de bekendste) en PDF (niet geschikt voor eReaders, maar wel veelgebruikt).

    De content is juist het probleem. Deze kunnen, willen wij nog niet gaan aanbieden. Wij bieden nog geen bestsellers als EPUB of Moby bestand aan om uit te lenen.

    @Edwin, De vraag is niet wat je denkt dat men over 10 jaar ziet. Wij moeten als bibliotheken eens bedenken hoe wij over 10 jaar gezien willen worden en hier actief naar toe gaan werken. Wat is de visie en het doel waar wij als bibliotheken naar toe gaan.
    Hoe ziet de bibliotheek er voor jou over 10 jaar uit?!? En welke rol spelen eReaders hier in?

  7. biebblogger schreef:

    @Jeroen van Beijnen
    Was misschien wat verkeerd geformuleerd van mij. Ben net op een dag over Ebooks geweest en daar het verhaal van de NBD pilot gehoord met understatements en al. Maar ook speelt wel welke hardware koop je en welke bestandsformaten kunnen ze aan? (Kindle valt af?)

  8. mediathecaris schreef:

    Zie ook het filmpje op digibieb van Jan de Waal
    //www.youtube.com/watch?v=22u2TgEo27I
    Wij hebben vandaag zijn presentatie gehad en het heeft ons tot nadenken gezet over ons vak

  9. @Benoit: iedereen springt nu op de rijdende trein en nu je het zegt heeft dat inderdaad wel wat weg van de diversiteit op de telefoonmarkt. Maar als ze in ieder geval allemaal dezelfde basiskunstjes kunnen lijkt dat me niet zo erg…

    @Bieblogger: er wordt veel over gesproken en er staat ook wel iets te gebeuren denk ik. Er is in ieder geval een werkgroep die zich daar regionaal mee gaat bezighouden. Ik denk dat de problemen die men tegenkomt overal hetzelfde zijn. Wat biedt je aan en hoe en moet je uberhaupt wel iets doen met hardware?

    Ik houd zelf vast aan het idee van een grote multimediale ruimte waarin educatie en zaken als games en ebooks volop de ruimte krijgen, in ieder geval als het gaat om informatie daarover en toegang op dat vlak.

    Ik zie dan veel in het voorbeeld van integratie zoals ik het maandag tegenkwam bij Library Thing en buitenlandse modellen. Punt is alleen dat je dat niet zomaar even lokaal of regionaal op kunt zetten.

    @Festina: Misschien heb je hier iets aan?

    @Jeroen: helemaal met je eens. Dat is een beter formulering. Als antwoord op je vraag : zie hierboven en de archieven

    @mediathecaris: bedankt voor het linkje. Jammer van het geluid, maar wel interessant. Wat was dat voor dag?

Reageer