clear

zoeken

search

Een interview met Andrew Keen

29 november 2009

Dingen kunnen raar lopen. Op Picnic 2007 was ik getuige van een debat tussen David Weinberger en Andrew Keen. Eerder dit jaar mochten Jan Klerk en ik Weinberger interviewen voor Digitale Bibliotheek en nu heeft Karolien Selhorst me gevraagd of ik Andrew Keen wil interviewen, ook via Skype. Dat wil ik zeker!

Over de invalshoek ga ik de komende week eens goed nadenken. Het lastige is dat de auteur al  vaak is geïnterviewd, in de afgelopen twee jaar. Onlangs nog door de Shanachies, bijvoorbeeld. Zijn volgende boek, Digital Vertigo, is ook lang niet af maar naar het concept van dat ‘anti-sociale manifest’ kan ik natuurlijk wel informeren.

Andrew Keen. Aanvankelijk had ik de indruk dat zijn kritische houding jegens het sociale web een beetje ‘gezocht’ was. Je weet dat je op veel aandacht van de media kunt rekenen als je consequent blijft ageren tegen de ‘cultus van de amateur’. Sinds dat debat op Picnic ben ik genuanceerder over hem gaan denken maar het blijft een feit dat ik ‘in het andere kamp’ zit. Dat maakt het gesprek echter alleen maar interessanter.

Mocht het zo zijn dat je het leuk zou vinden om Keen ook een vraag te stellen, schroom dan niet om je vraag voor 7 december naar mij te mailen of in een reactie te plaatsen. Ik zal je vraag dan zeker meenemen.

Gerelateerd:
Andrew Keen: (g)een moderne Alexander Pope
De Cultus van de Amateur (nog een keer)

@

Cartoon: Geek and Poke

7 Reacties

  1. Amorphophallus schreef:

    Misschien kun je hem vragen naar zijn favoriete hoestsiroop?

  2. @Cis: ja he?

    @Amorphophallus: zou bijzonder nuttige informatie zijn op dit moment. Ben snip 🙂

  3. Daan schreef:

    Oh, moet dat interview nog plaatsvinden dan? Ik dacht dat dit vorige week al was dus ik heb vriendelijk bedankt. Skypen tijdens mijn avonddienst krijg ik er echt niet door bij Fontys 🙂

    Ik vraag me bij Andrew Keen (na het lezen van zijn boek en zijn presentatie op de NVB Dag) waarom hij zijn boodschap altijd op zo'n (sorry, irritante) manier brengt. Dat schoot me live ook in het verkeerde keelgat en dat terwijl hij best zinnige dingen weet te zeggen. Ook in Cult of the Amateur. Maar zoals ik na het lezen van het boek en ook na de NVB Dag concludeerde, door de manier van presenteren stoot meneer Keen me eerder af dan dat hij me aantrekt met zijn boodschap.

    Misschien is dit gewoon zijn manier van communiceren maar misschien kun je er toch eens naar vragen…

    Sterkte met de verkoudheid! Ik kan je de Complete Care van Tempo aanraden, zie //www.tempo-tissue.nl/assortiment/assortiment.cfm

    ‘Een zakdoek die je er goed uit laat zien’ Wie verzint zoiets? 🙂

  4. @Daan: ik heb een paar video's bekeken (op zijn site kom je onder meer een debat met Jimmy Wales tegen en een interview met de BBC) en dan lijkt het er inderdaad op dat hij bewust een bepaalde toon kiest.

    Maar als je je probeert voor te stellen hoe dat werkt: hij spreekt constant op congressen waar veel adepten van het sociale web zitten en de grappen zijn vaak niet van de lucht. Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan.
    Ik ga dat zeker aankaarten. Bedankt voor je input!

    Heb vanmiddag nog een tempozakkie of wat weggesnoten, maar welk type? Het blies uitstekend weg in ieder geval 🙂

  5. essen2punt0 schreef:

    Ik vind zijn paradox zo interessant: Hij heeft een uitgesproken mening over het internet en de social media in het bijzonder. Maar tegelijkertijd zie je hem ook op twitter en gebruikt hij de social media.

    Welke ideeën heeft hij om grip te blijven houden op de social media en je eigen presence op het web.
    Welke rol ziet hij weggelegd voor bibliotheken en wat kan hij ons daarin adviseren?
    Moeten we gaan ondersteunen of juist inzetten op een eigen sterk netwerk om daar onze klanten van te laten profiteren?

    Als hij zijn uiterst kritische jasje nu eens zou afpellen, welke realistische minder tegen-de-haren-in-wrijvende nuancering zou hij dan aanbrengen?

    Ik vind hem trouwens op twitter een prettige persoonlijkheid. Hij geeft uiterst interessante links en is wat meer genuanceerd. Ik ben benieuwd hoe hij reageert als je hem zoiets verteld.

  6. Dank je wel Annemarie! Dat zijn interessante vragen. Het gesprek kan zo'n interessante mix van persoonlijk en professioneel worden.

    Jullie input is toch ook weer een klein voorbeeld van crowdsourcing. Ik ben ervan overtuigd dat hij zelf ook vruchten van het sociale web plukt en in stevige mate ook.

    Ik neem het allemaal mee!

Reageer