clear

zoeken

search

Digitale Etalages: een demo in Tilburg

06 november 2009

In juni las ik voor het eerst iets over de Digitale Etalages van Jan David Hanrath en Leo Hörnig (zie ook de post van Mark Deckers). Gisteren demonstreerden de heren het concept in Tilburg, voor een kleine afvaardiging van de Plusbibliotheken in Tilburg. Ik mocht daar ook bij zijn.

Een live demo verschaft je inzichten die ontbreken bij het bekijken van een online video. Ik leerde gisteren dat de mogelijkheden van de Digitale Etalages in potentie groter zijn dan ik aanvankelijk dacht. In de kern is het inderdaad vooral een mooie visualisatie, met touchscreen, van delen van je collecties, maar er zijn ook mogelijkheden om de titelinformatie te verrijken met bijvoorbeeld YouTube-filmpjes.
Er wordt ook al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen. Zo krijgen de schermen waarschijnlijk ook een USB-poort voor het downloaden van eBooks (die functie zal in de eerste versie nog ontbreken vanwege de beruchte rechtenkwesties) en worden ze ook zo gemaakt dat ze geschikt zijn voor de RFID in de landelijke lenerspassen. Als de landelijke systemen daar goed op worden afgestemd wordt het bestellen via Zoek en Boek eindelijk een peulenschil; dan hoef je alleen nog maar je pasje voor het scherm te houden.

Het is gevaarlijk om op basis van een demo van een concept al te oordelen maar ik ben toch behoorlijk overtuigd geraakt, al moet ik daar wel bij aantekenen dat ik vooral onder de indruk was van functionaliteiten waar nu weliswaar al over wordt nagedacht, maar die nog niet beschikbaar zullen zijn in de eerste release.

De Digitale Etalages kun je niet echt vergelijken met de (na twee jaar eindelijk) in bibliotheekland oprukkende Surface Tables van Microsoft maar ze worden wél een stuk betaalbaarder. Eigenlijk zou je beide apparaten aan moeten schaffen, als het je wens is je multimediale uitstraling te verbeteren.

Terloops leerde ik ook nog het een en ander over het arbeidsverleden van Jan David en Leo. Hun namen had ik al vaak voorbij zien komen maar met een beetje tekst en uitleg begrijp je toch opeens beter hoe het komt dat een architect zo betrokken is bij bibliotheekautomatisering en hoe iemand die betrokken was bij de implementatie van Al@din en Zoek en Boek in de etalages is beland. Boeiend. Leuke hobbyprojecten ook trouwens. Daar zijn op een willekeurig moment bijna evenveel bezoekers online als ik op een hele dag mag begroeten op ZBD.

At Ease.

@

Foto: LISNews

4 Reacties

 1. Henk schreef:

  Vreemd toch. Ik werk full time in de ZB en hoor af en toe iemand over 'etalages' horen praten, maar heb geen idee, waar het over gaat… Ben vast niet de enige.

 2. @Henk: dat zijn weer andere etalages en die verkeren nog redelijk in de conceptfase omdat nog niet duidelijk is hoe ze uitgevoerd mogen gaan worden. Er is in wel al iets over te vinden online. In het vorige bibliotheekblad stond er ook een artikel over overigens.

  Maar er zijn zoveel ontwikkelingen en projecten dat het lastig is om alle terreinen bij te blijven…

 3. Jouke schreef:

  Hee mooi!
  Ik wil allebei in bieb 053 (Surface en Etalages), maar ja: ik wil zoveel :-).
  Goed weekend!

 4. @Jouke: gewoon afdwingen 🙂

  Jij ook mooie dagen!

Reageer