clear

zoeken

search

De integratie van Feedburner in Google Analytics

15 november 2009

Het heeft even geduurd, maar Google heeft Analytics eindelijk gekoppeld aan Feedburner. Het ene programma biedt je inzicht in het klikgedrag van de bezoekers van je websites, het andere in het klikgedrag van de abonnees op je RSS-feeds.

Vandaag viel het me op dat het klikken vanuit je feedreader, op links van websites die werken met Feedburner, opeens hele lange URL’s genereert. Waar je voorheen naar bijvoorbeeld //www.zbdigitaal.nl/2009/11/de-kick-van-anoniem-bloggen.html werd geleid
is dat nu
//www.zbdigitaal.nl/2009/11/de-kick-van-anoniem-bloggen.html?htm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/kkJF+(ZB+Digitaal)&utm_content=Netvibes
Dat scheelt al gauw een paar centimeter.

Na het lezen van een paar tips op RWW ontdekte ik hoe ik de feedstatistieken, sinds afgelopen donderdag, binnen Analytics in beeld kan krijgen. Het vreemde is echter dat die statistieken niet eens in de buurt komen van de gegevens die Feedburner zelf toont. Waar dat aan ligt is me nog niet duidelijk geworden.

Wat ik me ook afvraag: welke invloed op de statistieken heeft het gebruik van die lange URL’s elders? In Twitter of Blogger gebruik ik namelijk vaak de URL zoals ik die krijg voorgeschoteld nadat ik er op heb geklikt in Netvibes. Soms gebruik ik dan nog een URL-shortener als Bit.ly, maar in het handmatig afbreken van URL’s heb ik meestal geen trek. Worden die URL’s dan ook meegeteld door Analytics, of bevatten ze een code die dat onmogelijk maakt?

Het zijn niet zulke belangrijke vragen, al helemaal niet voor mensen die niet werken met Feedburner maar toch: het is fijn om te begrijpen hoe dingen werken. Soms dan toch.

@

Afbeelding: Banksy

3 Reacties

  1. Hans schreef:

    Ik had dit inderdaad ook "opgemorken". Toem ik doorklikte vauit Google Reader en deze vreemde url in twitter wilde plakken kreeg ik -99 tekens. Niet te twitteren dus.

    Voor wat het waard is. Hier is de URL:

    Artikel over Feedburner en Google Analytics //www.zbdigitaal.nl/2009/11/de-integratie-van-feedburner-in-google.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FkkJF+%28ZB+Digitaal%29&utm_content=Google+Reader

  2. JoG schreef:

    Wat een prachtige afbeelding ! 🙂 Joost

  3. @Hans: toch een van de langere op die manier. URL-shorteners worden nog eens onmisbaar. Maar we weten nog niet of ze gemeten worden…hoewel ik ook zag dat bit.ly inmiddels met stats in de weer is.

    @JoG: Banksy is en blijft de bom. Wat een respect heb ik voor zijn werk!

Reageer