clear

zoeken

search

Bibliotheken en ebooks: leren van andere landen

09 november 2009

Ik begin me nu toch echt een beetje zorgen te maken over de slagvaardigheid van de Nederlandse bibliotheekwereld t.a.v. ebooks. Zijn er wellicht hoopgevende initiatieven waar ik geen weet van heb of is het echt zo triest gesteld als het lijkt?

Uit een discussie hierover op Bibliotheek 2.0 (van juni 2009 maar nog steeds actief) maak ik op dat we als branche nog steeds in een patstelling verkeren. Bij een paar bibliotheken leven goede ideeën maar het ‘onderwerp is te groot’ om op lokaal of regionaal niveau echt te kunnen worden opgepakt, hoewel Bibliotheek Rotterdam wel een lovenswaardige poging doet (zie de reacties bij een latere discussie op B20).

Het feit dat er nog geen noemenswaardige resultaten zijn geboekt op dit gebied zou je illustratief kunnen noemen. We zijn niet zo goed in het snel gezamenlijk doorpakken. Ik heb al vaak over eBooks geschreven en ben van mening en ben het met een aantal reageerders op B20 eens dat we vooral in onderhandeling zouden moeten gaan met de grotere spelers van dit moment en goed moeten kijken naar de voorbeelden die er al zijn.

In de bibliotheekwereld zijn die voorbeelden ook te vinden. Neeltje van Helvoort verwees eerder al naar Duitsland (ik ook, overigens) en in mei 2007 schreef ik over het systeem van OverDrive, waar wereldwijd inmiddels zo’n 9000 bibliotheken gebruik van maken. (NYPL bijvoorbeeld). Ongetwijfeld heeft dat systeem ook vele haken en ogen maar het oogt wél als een systeem waarmee je bij je klanten kunt aankomen. De statistieken van het gebruik, over 2008, waren bovendien best indrukwekkend:

  • 5,500 iPod®-, Mac-, and iPhoneTM-compatible MP3 audiobooks made available to libraries for the first time
  • 4.2 billion minutes of digital spoken word audio delivered in 2008 (equivalent to 47 million audio CDs)
  • 237 million website pages viewed by library patrons for download media (76 percent growth over 2007) 
  • Patron sessions exceeded 30 million (63 percent growth over 2007)
  • Number of new users increased by 45 percent over 2007
  • Over 1.5 million new installs of OverDrive Media Console for Windows and Mac (bringing total to 3.5 million)
  • The OverDrive digital catalog grew to 150,000 titles with the addition of 50,000 eBooks, 10,000 audiobooks, and 5,000 music and video titles

Als we nu niet toekomen aan het uitvinden van ons eigen wiel kunnen we toch beter ergens een paar wieltjes gaan lenen en daar een beetje over onderhandelen? Die drempel moet toch wel te nemen zijn?

Het tweede DB Digicafe, op 8 december a.s. gaat ook over deze thematiek.

@

Via Libraries check out the eBook

10 Reacties

  1. Eigenlijk zou dit gewoon een onderdeel van de nieuwe bibliotheek.nl moeten zijn. Één goed systeem waarmee de Nederlandse bibliotheken eBooks kunnen uitlenen.

    Ik vrees alleen dat bibliotheek.nl zich op dit moment nog teveel op de fysieke boeken bibliotheek richt in plaats van de echt nieuwe toepassingen waar ook behoefte aan is.

    Want volgens mij zou een systeem als overdrive best als onderdeel binnen het nieuwe concept van de bibliotheek.nl passen.

    Een ander probleem is denk ik dat bibliotheken teveel achter de feiten aanlopen ipv anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en hier op inspelen. Wij vinden allemaal de NBD portal een slecht instrument, maar toch is het het enigste instrument dat wij in Nederland kunnen aanbieden. Wij hebben nog geen alternatieven. De ontwikkeling rondom eBooks zijn een half jaar geleden al in een stroomversnelling gekomen, maar nu pas proberen wij hier als bibliotheek op aan te sluiten.
    En dan gaat dit nog moeizaam omdat wij aan het wachten zijn totdat er innovatiegelden hiervoor beschikbaar komen.

    Ik ben er van overtuigd dat de bibliotheek een grote slag kan slaan met eBooks en het uitlenen hiervan. Maar dan moeten wij hier wel snel voor gaan en echt meters gaan maken. Want als de eBook industrie volgend jaar explodeert (//www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=2498743&WT.mc_id=rss), dan moeten wij hier een goed antwoord op hebben…

  2. @Jeroen: ik hoop met je mee dat dit ook al gebeuren. Misschien is het zelfs wel zo dat we gewoon bij OverDrive kunnen aansluiten, met een NL-vertaling en NL content. Ik weet niet wat zo'n geintje kost maar als consortium is dat wel haalbaar zou je denken.

    Maar tijd voor actie is het inderdaad. ereaders schijnen ook hoog op de kerst- en sinterklaaslijstjes te staan…

  3. schrijverdezes schreef:

    'ereaders schijnen ook hoog op de kerst- en sinterklaaslijstjes te staan…'
    Dat zegt nog niet zoveel, dat was met sapcentrifuges ook zo. (De vergelijking heb ik niet van mezelf, maar van Lisa Kuitert, ik denk uit Vrij Nederland).

  4. lol schrijver 🙂

    Is er dan geen tijd geweest dat iedereen zo'n centrifuge ook kocht?

    Las vandaag in een boek over de sociale netwerken avant la lettre: de tupperwareparties. Wat een interessante geschiedenis is dat. Ga ik zeker nog over schrijven. Ken ze nog wel maar wist niets over de achtergronden. Gek dat ik daar nu weer aan moet denken, nu je over sapcentrifuges begint 🙂

  5. schrijverdezes schreef:

    Waarom vind je dat leuk? Ik bedoelde het serieus hoor! Wat Lisa Kuitert wou zeggen is: een tijdje was de sapcentrifuge heel populair en kocht 'iedereen' er een (of vroeg 'm voor sinterklaas), maar nu staan ze overal in de kelder (bij mij ook trouwens). Zij vermoedt dat het met de e-reader ook zo zal gaan. Maar dat hóeft natuurlijk niet, het kan ook een soort magnetron worden denk ik (al heb ik die zelf dan weer niet).

  6. Omdat de vergelijking tussen een sapcentrifuge en een ereader gewoon heel gek klinkt. Maar je punt is helder…en Kuitert heeft misschien wel gelijk.

    Het tempo waarin nieuwe technologie ingehaald wordt door de tijd ligt hoger dan ooit. Misschien werken we over een jaar of tien wel met hardware waar we nu nog niet eens weet van hebben. Je kunt bijna niets meer uitsluiten…

    Brengt me opeens weer bij Nutteloze Vaardigheden van Gerard. Daar had ik al even niet meer gekeken. Blijft leuk.

  7. schrijverdezes schreef:

    Ha, ik snap het. Het verschil tussen ons is dus dat ik de vergelijking tussen een spacentrifuge en een e-reader meteen heel logisch vond. Maar dat kwam misschien doordat ik de context kende. Of doordat ik een ongebruikte sapcentrifuge in de kelder heb staan 😉
    BTW: de technologie van de sapcentrifuge is niet ingehaald, maar de mensen kopen hun 'versgeperste' sapjes liever bij AH, wat een heel stuk makkelijker is.

  8. @Schrijver: Soms denk ik wel eens dat een verdere instorting van de economie er voor had kunnen zorgen dat gemakzucht weer plaatsmaakt voor verstandig consumeren. Da's net niet gelukt. En ik doe er zelf harder aan mee dan wenselijk is helaas…

  9. schrijverdezes schreef:

    Ik had ook de stiekeme hoop dat deze crisis 's iets goeds teweeg zou brnegen voor het milieu e.d., maar dat zit er geloof ik niet zo in.

Reageer