clear

zoeken

search

Waarom YouTube Google niet veel kost

18 oktober 2009

Veel mensen denken dat YouTube een flop is voor Google. Het bedrijf betaalde immers 1,65 miljard dollar voor de site en de huidige inkomsten uit advertenties zouden niet in verhouding staan tot de torenhoge kosten voor het gebruik van bandbreedte.

Google merkte afgelopen zomer zelf al op dat die verhalen louter speculatief zijn en gebaseerd op achterhaalde rekenmodellen, Wired legde vrijdag uit hoe het werkelijk zit: de kosten van bandbreedte zijn bijna nihil voor Google. Dat is gebleken uit een twee jaar durend onderzoek van Arbor Networks.

Google benut heel slim de vele ongebruikte kabelnetwerken die overal in de grond liggen (Dark Fiber) en neemt inmiddels al een dusdanig groot percentage van het totale internetverkeer voor z’n rekening dat het eerder zo is dat ISP’s Google betalen voor het optimaal gebruik van internetknooppunten dan andersom. Het rapport van Arbor stelt dat er in 2007 nog zo’n 30.000 ‘serverblokken’ waren die het internetverkeer regelden. In 2009 wordt de helft van het verkeer geregeld door nog maar 150 van die blokken.

Voor velen (mezelf incluis) is dit een te technisch verhaal over de infrastructuur van het web. Het maakt echter wel duidelijk dat het bedrijf Google altijd weer slimmer en groter blijkt te zijn dan we dachten. Terwijl wij speculeren zetten zij de boel gewoon verder naar hun hand.

@

Screendump: Google Movies

Reageer