clear

zoeken

search

Vier miljard foto’s op Flickr

12 oktober 2009

Ziehier foto nummer 4.000.000.000  van Flickr, afgelopen zaterdag op de site gezet. De mijlpaal van 2 miljard werd op 13 november 2007 bereikt.

Laat het gewoon even bezinken. Zoveel foto’s op een enkele website. En wat is veel? Voor dit totaal heeft Facebook  naar eigen zeggen maar twee maanden nodig.

Houd ze maar verstopt in die databases, die paar duizend plaatjes. Dichttimmeren met rechten en kopieerbeveiliging vooral.

Lekker belangrijk.

@

Overigens mag ik dit plaatje eigenlijk ook niet zonder toestemming gebruiken. Maar ik waag het er maar op. De eerste mail met het verzoek een afbeelding te verwijderen moet ik nog steeds ontvangen…

7 Reacties

 1. Henk schreef:

  Tja, mijn foto's op Flickr hebben een cc-licentie, ik denk dat het merendeel van de fotografen niet eens weet wat dat is.

 2. @Henk: het is nog erger dan toen met RSS lijkt het wel ja :-/

 3. schrijverdezes schreef:

  Wat zou dat aan energie kosten, dat al die foto's on-line staan? Is dat bekend? Als je niks op Flickr hebt staan, zou je dan b.v. een ontheffing van de spaarlampen kunnen krijgen 😉

 4. @Edwin,
  Volgens mij mag je de foto's op Flickr wel embedden, zolang de eigenaar daardoor maar niet (aantoonbaar) inkomsten misloopt.

  Of mensen je een berichtje sturen of je de foto weghaalt vind ik eigenlijk een beetje lijken op te hard blijven rijden omdat je toch geen bekeuring krijgt en omdat je het niet eens bent met de maximumsnelheid. Ik zet de strijd liever in vanuit de positieve kant: ik denk dat dat uiteindelijk meer oplevert. Kost wel meer moeite maar ik hoop dat het uiteindelijk ook wat oplevert; is het niet voor mij dan wel voor een volgende generatie 😉

 5. @Schrijver: ik weet niet hoeveel precies, maar het is VEEL. Maar dat geldt natuurlijk ook voor al die lampen in grote gebouwen die nog niet voor een tiende worden gebruikt.

  @Margreet: Staat dat ergens in de Flickr-overeenkomsten? Ik heb dat nog nooit ergens gelezen, eerlijk gezegd.

  Wat betreft door het rode licht rijden (net zoiets als te hard rijden) heb je wel gelijk maar ik zie het dan weer wel zo dat er inmiddels zoveel stoplichten staan waar je voor je gevoel voor niets voor staat te wachten (geen verkeer te bekennen) dat je op een gegeven moment denkt: "ik fiets gewoon hoor, al in geen tien jaar een agent gezien"

  Je blijft een boefje als je door rood fietst maar als rood licht niet functioneel is gaan mensen het op de lange duur vanzelf zien als groen.

 6. @Edwin,
  Het staat, voor zover ik weet, niet in de Flickr-overeenkomst maar het is een algemene regel. Je mag plaatjes niet knippen en plakken in je eigen site of blog of zo, maar je mag wel een deeplink maken en dat is (wederom naar mijn bescheiden en technisch niet onderlegde mening) hetzelfde als embedden. Of heb ik het helemaal mis?

  En ja, je hebt gelijk: als je vaak staat te wachten is de neiging groot om het licht groen te denken. Maar de vraag is natuurlijk of je daarmee uiteindelijk bereikt dat er iets gedaan wordt aan de auteurswet want dat is het doel dat ik hoop te bereiken!

 7. @Margreet: eerlijk gezegd weet ik de technische details ook niet precies maar op je blog plakken lijkt me wel iets anders dan verwijzen inderdaad.

  Met groen denken kom je niet veel verder in de buurt maar als wetten massaal genegeerd worden beseffen wetgevers op een gegeven moment wel dat er geen draagvlak is voor een wet.

  Als iets cc heeft zal ik altijd netjes verwijzen. Dat geldt ook voor teksten. Maar als er copyright op zit graaf ik liever iets dieper en verander ik de titel slechts..om vervolgens maar af te wachten. Geen excuus daarvoor verder….maar ik kan het niet altijd laten…

Reageer