clear

zoeken

search

Twitter Lists en Sociaal Zoeken: de eerste indruk

29 oktober 2009

Een maand geleden kondigde Twitter een nieuwe feature aan: Twitter Lists. Met Lists kun je -je raadt het nooit- lijstjes maken van een groep Twitteraars naar keuze. Dat kan erg handig zijn als je veel mensen volgt; normaal gesproken krijg je immers de tweets van al die mensen te zien, maar soms wil je alleen maar weten of je collega’s of vrienden berichten hebben geplaatst. Het is dan een onmogelijke opgave om alle afzonderlijke pagina’s stuk voor stuk te bekijken. Lists helpt je met filteren.

De eerste lijst heb ik aangemaakt: //twitter.com/zbdigitaal/bibliotheken. Dat is een onvolledige lijst van twitteraars die iets met bibliotheken hebben te maken. Op basis van die publieke lijst (je kunt lists ook de status ‘privĂ©’ geven) en die van anderen ga ik in de komende weken eens kijken of deze functionaliteit echt iets toevoegt. Ik verwacht dat eigenlijk wel. Twitter Lists is overigens nog niet voor iedereen beschikbaar. Twitter ‘rolt’ de functie de komende weken verder ‘uit’.

Ondertussen heb ik ook een half uurtje zitten spelen met Sociaal Zoeken. Dat kan op dit moment alleen nog via de Engelstalige versie van Google.com. Die beperking heeft natuurlijk ook invloed op de aard van de zoekresultaten (je zoekt tenslotte in een andere index) maar ik moet Ars Technica gelijk geven: zelfs in dit vroege stadium merk je al dat je relevante informatie uit ‘je netwerk’ sneller boven water krijgt dan normaal het geval is. Net als Twitter Lists breng je in feite een filter aan. In dit geval doe je dat echter op voorhand, namelijk door verbindingen met mensen te leggen in andere sociale netwerken.

Het zijn mooie nieuwe wendingen aan de zoekbeleving. Het sociale web wordt snel volwassen.

@

4 Reacties

  1. JoG schreef:

    Mijn eerste list: OpenSource. Evenmin compleet. Ik ben wel blij met deze nieuwe Twitter functie waarvan Twitter zegt "… You're part of a small group receiving this feature, so don't tweet about it yet!…". Ach ja, bloggen erover of daarop reageren moet kunnen đŸ˜‰

    Naar het sociale zoeken bij Google wil ik nog eens kijken.

  2. @JoG: lol, daar heb ik helemaal overheen gelezen. Wel aangemeld bij je lijst. Thx!

  3. Joris schreef:

     Eerder, vorige week, kondigde Twitter-oprichter Biz Stone op zijn blog al Bing’s Twitter-zoekfunctie aan op //www.bing.com/twitter; leuk om eens uit te proberen—al vind je momenteel nog maar bar weinig…

  4. @Joris: dat moet dan wel via een proxy want ik krijg daar de melding dat die link nog niet beschikbaar is in mijn 'locale'. Of ligt dat aan mij?

Reageer