clear

zoeken

search

Op bezoek bij de NOS

02 oktober 2009

Afgelopen woensdag was ik in het Mediapark in Hilversum. Peter van Eijk had mij uitgenodigd om deel te nemen aan een brainstormsessie met mensen van de NOS en uit de bibliotheekwereld.

Het werd een interessante ochtend. Over de innovatie bij de NOS wist ik op voorhand eigenlijk niet veel meer dan de dingen die ik vorig jaar schreef over NOS Mobiel en het benutten van de Hyves-API. Toen Gerard Dielessen en Roeland Stekelenburg hun verhaal deden over het Next Level project van de NOS leerde ik dat de organisatie al veel meer heeft gedaan op het gebied van digitale vernieuwing en verandermanagement. Wie daar meer over wil weten kan onder meer een video en een presentatie in PDF van Dielessen bekijken, en een video en presentatie op Slideshare van Stekelenburg.

De brainstorm had een paar doelstellingen:

  • Kennismaking verbreden en verdiepen
  • Inzicht verdiepen in de lange termijn doelstellingen van onze organisaties en sector (Next Level programma NOS en Bibliotheek Innovatieprogramma 2009-2012), verschillen en overeenkomsten daarin.
  • Inzichtelijk maken van bestaande contacten en activiteiten 
  • Identificeren van toekomstige kansen en eventuele samenwerkingsmogelijkheden

De ochtend was te kort om alle doelstellingen te halen. Vooral de eerste twee kwamen goed uit de verf. De sessie maakte ons echter wel duidelijk dat er genoeg mogelijkheden liggen om elkaar te versterken. De NOS is al veel verder als het gaat om innovatie en multimedia (dat is minder logisch dan je zou denken) en de Nederlandse bibliotheken hebben een prachtig netwerk van gebouwen en mensen en zo’n vier miljoen leden. Verder hebben bibliotheken al prima contacten met het onderwijs en doet de NOS veel met jongeren op het gebied van Media-educatie. Daar vertelden Willeke Einchhorn, Gerard de Kloet en Ronald Bartlema het een en ander over.

Deze perspectieven verdienen het om nader uitgewerkt te worden. Dat zal dan ook gebeuren. Of het ook echt zal leiden tot concrete samenwerking durf ik in dit stadium nog niet te zeggen maar ik weet wel dat ik het reuze interessant zou vinden. De NOS is een partner van formaat.

De slagroom op de taart kregen we van Dick Bruinsma, het afdelingshoofd van DocuMedia. Eerst vertelde hij ons wat informatiespecialisten van zijn afdeling allemaal doen (dat is heel veel, zie dit PDF-verslag van een presentatie in IK) en vervolgens leidde hij ons rond op de nieuwsvloer, waar het journaal wordt gemaakt en opgenomen. Het was de grootste kantoortuin die ik ooit zag. Sinds de rondleiding weet ik dat de Gukkie voor de NOS is wat voor bibliotheken de SISO is. Leerzaam!

Mark en Dennis waren overigens ook paraat. Het is altijd weer leuk om mensen die je alleen ‘digitaal kent’ ook eens offline te ontmoeten. Aangenaam!

Ook leuk, tot slot, is het om achteraf te constateren dat er ook getwitterd werd tijdens de storm. Een mooie aanleiding om dat fenomeen ook maar eens te introduceren in de bibliotheekwereld. Vergaderingen genoeg immers 🙂

@

Foto

4 Reacties

  1. Jouke schreef:

    Reuze benieuwd naar wat het oplevert.
    En gek: dat de NOS veel verder is in de digitale wereld verbaast mij nu weer helemaal niet!
    De pdfjes ga ik later eens rustig lezen.
    Bedankt voor de post.

  2. Graag gedaan Jouke. De NOS zit dichter tegen multimedia aan dan wij inderdaad maar het is toch ook een grote organisatie die gewend was om op een bepaalde manier te werken. Dan is de omslag naar web en alles wat daarmee samenhangt toch niet meteen vanzelfsprekend.

    Ik ben ook zeer benieuwd naar de dingen die komen gaan.

  3. het fotomodel schreef:

    En dan vergeet je gewoon dat knappe fotomodel van een van Nispen te noemen als onderdeel van de wilde biebdelegatie. Die ook nu, net als jij, met briljante opmerkingen kwam…….

  4. 🙂

    Dat was inderdaad buitengewoon, wat die Adonis te berde bracht. Ik had nog nooit zo nagedacht over de kracht van het bibliotheeknetwerk in fysieke zin. Superargument.

    Het is altijd weer goed om van Nispen te zien en horen, wat ik je brom!

Reageer