clear

zoeken

search

Internetgebruik 2009: aan ons de kruimelminuten

17 oktober 2009

Natuurlijk, het zijn maar cijfers en dan nog niet eens Nederlandse cijfers ook maar vergeet dat even en bestudeer de internetstatistieken van Nielsen, over september 2009:

De ‘gemiddelde internetgebruiker’ bracht in die maand 68 uur door op internet, wat gelijk staat aan 2 uur en een kwartier per dag. Er werden 87 verschillende domeinen bekeken, in gemiddeld 53 verschillende sessies. Daarbij werden 2645 pagina’s bekeken. De gemiddelde tijd die werd doorgebracht op een website?

57 seconden

Kijk nu ook nog even naar de tijd die wordt doorgebracht op grote sites als Google, YouTube, Wikipedia en Facebook (of, in Nederland, Hyves) en vraag je dan vervolgens af hoeveel tijd er nog rest voor al die andere websites, de sites die worden onderhouden door miljoenen bedrijven, organisaties en particulieren.

Dat kan nooit veel zijn.

Nogmaals: het zijn maar statistieken en gemiddelden. Het is een momentopname. Maar tegelijkertijd wel een indicatie van de staat van de aandachtseconomie in september 2009. Met een minuut mag je al blij zijn.

@

Afbeelding

2 Reacties

  1. jan de waal schreef:

    ik heb in ieder geval een minuut je bericht gelezen, en door twitter bij je gekomen…..
    Ik volg al jaren dit soort berichtjes en ik lees nooit hoeveel het internetgebruik ten koste gaat van het boeken lezen. Tijdschriften worden nog weleens genoemd.

  2. @Jan: en daar ben ik blij mee. In de statistieken van dit blog zie je het ook goed terug inderdaad. De meeste bezoekers (voor zover ze bijdragen niet elders in rss-readers lezen ) zijn er tussen de tien seconden en twee minuten. Daar leent de aard van een blog zich gelukkig ook goed voor. In tegenstelling tot sites van winkels etc. heb ik 'conversie'niet als doel.

    Boeken worden inderdaad minder vaak genoemd maar //www.tijdbesteding.nl/zoeken/trefwoorden/boek.html (bijvoorbeeld) besteedt er nog wel wat aandacht aan.

    Ik vermoed dat de impact behoorlijk groot is…

Reageer