clear

zoeken

search

Internet Eyes maakt spelletje van camerasurveillance

10 oktober 2009

Vanochtend zag ik op Dumpert een filmpje dat was samengesteld uit beelden van verschillende beveiligingscamera’s (CCTV) in Swansea, Wales. In het filmpje worden een paar zatlappen gevolgd die zonder reden twee travestieten aanvallen en vervolgens zelf een pak slaag krijgen van de twee als vrouwen verklede kooivechters, die op weg zijn naar een feestje. Hilarische beelden natuurlijk maar dat is niet de reden waarom ik het filmpje drie keer bekeek. Mijn aandacht richtte zich vooral op de verschillende camerahoeken. Dat zijn er veel.

Na het zien van de beelden moest ik met tegenzin vaststellen dat de camera’s de politie goed hadden geholpen bij het oppakken van het afgetuigde tuig. Ik zeg ‘met tegenzin’ omdat ik nu eenmaal geen voorstander ben van surveillance via miljoenen camera’s. Daar wordt de wereld me, ondanks alle voordelen, gewoon een beetje te benauwd door.

Maar wie bekijkt nu eigenlijk al die beelden? Als je de beelden van ruim 4,2 miljoen camera’s wilt bestuderen heb je heel veel mensen nodig. Het wekt daarom niet eens mijn verbazing dat de wereld van de camerabeveiliging nu een eigen variant op het beroemde astronomieproject SETI zal lanceren: Internet Eyes. Het weblog Permanent Gecontroleerde Zones schrijft:

Zin om Big Brother te spelen? Dan kan je in Groot-Brittannië binnenkort terecht bij “Internet Eyes” . Dat bedrijf zoekt (binnen- of buitenlandse) vrijwilligers die bereid zijn via internet in verbinding te staan met vier bewakingscamera’s die op publieke plaatsen geïnstalleerd zijn.
Het is de bedoeling dat die surfers zo goed mogelijk in de gaten houden wat er op hun scherm (dus voor het oog van de camera’s) gebeurt. Wie daarbij een misdrijf opmerkt, maakt kans op de jackpot. Wanneer ze de eigenaar van de bewakingscamera (politie, bedrijf of winkel) verwittigen, scoren ze immers punten die uiteindelijk 1000 britse pond (zo’n 1100 euro) kunnen opbrengen.

Niet verrassend, wel beangstigend. Niet leuk, wel slim. Staatscontrole wordt getransformeerd tot game. En zo gaat onze privacy helemaal naar de kloten. Get over it? Uh-huh.

@

Foto: bus in Londen met 16 camera’s aan boord.

Reageer