clear

zoeken

search

De Laatste Marokkaan

24 oktober 2009

Als Zeeuw wordt je regelmatig gedold door mensen uit Randstedelijke provincies. Zeeland wordt beschouwd als een kleinschalige uithoek, als de periferie van Nederland, als het voorportaal van Vlaanderen. “Goh, ik wist niet dat Zeeland ook al was aangesloten op Internet!” “Meen je dat nou? Hebben jullie ook al openbaar vervoer?”

Ik dol altijd lekker mee. Het zal me een zorg zijn, wat buitenstaanders van Zeeland vinden. Ik woon er graag. Het is hier mooi. Het is hier relatief rustig en veilig. Het is hier fijn.

Dat is niet iets waar ik dagelijks bij stilsta maar vandaag ontkom ik er niet aan. Opeens besef ik dat veel politieke vraagstukken mij niet kunnen boeien omdat ze nauwelijks relevant zijn voor mij, als Zeeuw. Ik herken me niet in de angst en woede van rechts en geloof allang niet meer in de goede bedoelingen van links. Nieuws over bevolkings- en integratievraagstukken absorbeer ik maar half.

Dinsdag las ik op GeenStijl LOL. Nederland 100% Marokkanen-vrij. Er werd verwezen naar een (beetje vreemd) filmpje op Munt.nu maar toen ik zag dat die video langer dan acht minuten duurde haakte ik alweer af. Aandachtsspanne 2009 weet-je-wel…

Vandaag vroeg m’n lief of ik het artikel over Kop of Munt in NRC al had gelezen. Dat was niet het geval. Ik besloot het filmpje daarom alsnog te bekijken en meer te lezen over de achtergronden ervan. Op internet, natuurlijk, want daar krijg je verschillende meningen en invalshoeken toch iets sneller in beeld dan in een krantenartikel.

Ik lees op Maroc.nl dat het filmpje een averechts effect heeft. Parool gaat daar dieper op in. Dan kijk ik nog eens naar de reacties op GeenStijl, Telegraaf en AD en stel vast dat je die reacties niets eens meer kunt beschrijven als een ‘enorme onderbuik’. Dit gaat veel verder.

Je zou hier boos en verdrietig over worden maar je kunt je ook afvragen hoeveel Nederlanders er nu echt zo over denken. Als provinciaal kun je wel roepen dat het allemaal reuze meevalt maar Middelburg is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Amsterdam. Ik herinner me nog heel goed dat ik eens boodschappen ging doen in een winkelcentrum in Slotervaart en toen merkte dat ik alleen maar niet-Westerse allochtonen zag. Dat gaf beslist geen onveilig gevoel maar opmerkelijk was het wel (en verklaarbaar bovendien).

Wat ik er maar mee wil zeggen is dat ik vind dat ik weinig recht van spreken heb in deze kwestie. Ik schrik weer even, probeer vervolgens te begrijpen en ga tenslotte weer over tot de orde van de dag. Lekker veilig geen mening hebbend, daar in het verre Zeeland.

Hier lullen we over heel andere dingen, bij de bus. We zeiken over het kloteweer bijvoorbeeld.

@

3 Reacties

  1. boesje schreef:

    Sinds wanneer reis jij met de bus ?

  2. boesje schreef:

    Busje komt zo, busje komt zo ….. 😉

Reageer