clear

zoeken

search

BookServer: het antwoord van Internet Archive op Google Editions

20 oktober 2009

Goed nieuws van het team Brewster Kahle: Internet Archive heeft gisteren de eerste versie gelanceerd van BookServer, een op open architectuur gebouwde catalogus waarmee:

  • Uitgevers en boekverkopers digitale boeken kunnen verkopen onder hun eigen voorwaarden
  • Bibliotheken niet meer in druk zijnde boeken aan hun klanten kunnen uitlenen
  • Lezers de boeken waarvan ze houden kunnen vinden en lezen, op een apparaat naar keuze

Telegraaf schrijft:

Dit BookServer-initiatief komt enigszins overeen met wat Google doet met Google Books, maar het Internet Archive wil haar bibliotheek openzetten voor eenieder die een tekst doorzoekbaar wil maken. Daarbij kunnen uitgevers en schrijvers zelf prijzen instellen voor het verhuren of verkopen van digitale edities van hun werken.

Uiteindelijk kunnen zij ook hun eigen online winkels opzetten. Zo kan een gebruiker via een zoekmachine als Google een boek opzoeken, waarna hij hem kan downloaden vanaf de site van de uitgever die weer via BookServer distribueert. Het doel is dan ook om de macht over digitale versies van boeken weer terug te leggen bij uitgevers.

Uit een uitgebreider artikel op The Register leer ik dat het systeem zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt maar ook dat Feedbooks het systeem al gebruikt en dat O’Reilly er binnenkort mee aan de slag gaat. Het zou me niet verbazen als dit een serieuze concurrent wordt van Google Editions.

Dat lijkt me een gezonde ontwikkeling.

Dat bibliotheken de mogelijkheden ook zullen benuten ligt minder voor de hand. Ik herinner me nog dat ik een paar jaar geleden voet aan de grond probeerde te krijgen met een voorstel catalogusrecords ook toe te voegen aan Library Thing of Open Library (de naamgenoot van het project van Kahle). Dat bleek een kansloze missie te zijn. Iets met copyright, iets met desinteresse. Het zou me wel verbazen als bibliotheken nu opeens wel massaal buiten de eigen systemen gaan opereren.

@

2 Reacties

  1. Andrea schreef:

    En heel wat treffers bij de combinatie folk AND dance. Dank je wel voor deze blogpost.

  2. @ Andrea: graag gedaan. Leuk dat je er meteen iets van je gading hebt gevonden 🙂

Reageer