clear

zoeken

search

Big Brother op het sociale web

25 oktober 2009

“Geef het nu maar op, je hebt toch geen privacy” is een kreet die niet snel op bijval kan rekenen. Ik zou het echter bijna gaan roepen als ik lees dat de Britse geheime diensten en politie zich verzetten tegen overheidsmaatregelen tegen filesharers omdat ze bang zijn dat burgers daardoor massaal zullen overstappen op encryptie.

Dat MI5 met zo’n een bericht naar buiten komt is vooral verrassend omdat het in feite een pleidooi is voor het toestaan van online activiteiten die velen nog als illegaal beschouwen. Een geheime dienst geeft toe dat ze ondanks al hun superieure technologie vrees heeft voor het ondoorgrondelijke ondergrondse.

Geheime diensten willen monitoren. Vorige week werd bekend dat de CIA miljoenen investeert in technologie om een vinger aan de pols van het sociale web te houden. Er worden meer geheime patenten aangevraagd dan ooit tevoren. De Amerikaanse federale handelscommissie wil dubieuze invloed uitoefenen op bloggers. Waar hebben we dat al eerder gehoord?

Weet je, het is inderdaad zo dat onze (online) privacy al aan alle kanten geschonden wordt. Overheidscontrole zal alleen nog maar toenemen, rigoureuzer worden. Maar er is een groot lichtpunt: overheden en staatscontroleurs hebben nog geen grip op de subnetwerken en het gebruik van geavanceerde technologie door particuliere vrijdenkers. Dat zijn in feite de uitvalswegen voor iedereen die informatie nog in alle vrijheid wil delen.

Zorg dat je die wegen kent, als jij ook zo iemand bent.

@

Reageer