clear

zoeken

search

Ben ik een plant?

12 oktober 2009

Ik had nog nooit gehoord van het model van Belbin en wist dus ook niet wat mij te wachten stond toen mijn leidinggevende mij vandaag vroeg om, in het kader van een jaargesprek, de Belbin Teamrollen Test van Thesis in te vullen.

Toen de uitkomst in beeld kwam schoten mijn wenkbrauwen omhoog. Ben ik een plant? Op de een of andere manier denk ik bij ‘mensen als planten’ meteen aan kasplanten. Dat blijkt een misvatting:

Dominant, zeer hoge intelligentie, introvert. De man met de plotselinge ideeën. ‘Ingeplant’ in rustige teams om creativiteit te genereren: hij maakt de nieuwe openingen. Een Plant roept weerstanden op door gebrek aan praktische zin en door kritische houding ten opzichte van ‘domheid’. De Plant is de vernieuwer, de verzinner. De creatieve denker, wiens ideeën en alternatieven zich onderscheiden door originaliteit en verbeeldingskracht. Hij zoekt ruimte om te kunnen fantaseren, om strategieën en scenario’s voor de toekomst te ontwerpen en om telkens weer verrassende, nieuwe oplossingen voor oude problemen te vinden.

De Plant is introvert en eigenzinnig. Hij verkiest zijn eigen oplossingen en werkt het liefst op enige afstand van het team. Hij stopt veel energie in zijn scheppingen en verliest wel eens de realiteit uit het oog, waardoor zijn ideeën als zonderling, radicaal of onpraktisch kunnen overkomen. De Plant is zeer gevoelig voor waardering en kritiek. Er is soms een aparte gebruiksaanwijzing nodig om dit talent in een team tot bloei te krijgen.

Die omschrijving bevat best veel elementen waar ik mezelf in herken al denk ik, dat als het gaat om creativiteit, ik ideetjes en plannetjes vooral baseer op de creativiteit van derden. Dat is gelukkig precies iets dat hoort bij de omschrijving van de Onderzoeker, die slechts anderhalve procent lager uitviel dan de Plant.

Dat ik beslist geen Zorgdrager ben baarde me ook even zorgen maar na het lezen van de omschrijving van die rol kan ik me daar ook wel in vinden.

Ik neem testjes meestal met een flinke korrel zout en ook in dit geval denk ik dat de uitkomsten goed gemanipuleerd kunnen worden. Maar: deze keer heb ik de test zonder al te veel nadenken ingevuld en lijkt er een redelijk betrouwbare indicatie uit tevoorschijn te komen. Nu maar afwachten wat de baas daar mee gaat doen.

@

14 Reacties

  1. Arda schreef:

    Dat ze 'een zeer hoge intelligentie' zo snel weten vast te stellen vind ik dan wel weer frappant. Niet dat ik er ook maar een seconde aan twijfel dat het klopt hoor!

  2. @Arda: nou, ik wel hoor. Ik ben niet helemaal achterlijk, laten we het daar maar op houden 🙂

  3. festina lente schreef:

    Ik denk dat je leidinggevende je na deze vaststelling meteen een rolltop cadeau gaat doen. Planten geven immers zuurstof aan het kantoor en moeten dus extra verwend worden.

  4. Astrid schreef:

    Leuk, die plant verbaast me niks. In Overijssel zijn we allemaal allang gebelbind. Veel bedrijfsmannen en zorgdragers in de bibliotheek. We hebben planten en brononderzoekers hard nodig 😉 Ben benieuwd wat jullie er nog mee gaan doen, nu je weet waarom het met sommigen niet klikt en hoe je elkaar kunt versterken. Succes!

  5. ria schreef:

    Leuk om weer eens een plant tegen te komen. Ik bleek een jaar of twee terug ook een plant te zijn Maar denk nou maar niet dat in een wereld vol nuchtere bedrijfsmannen en zorgdragers iemand de plantjes water komt geven. Moet je helemaal zelf doen(…)

  6. Kaldenbach schreef:

    Kadotip: leuk T-shirt voor je baas.

  7. Christian schreef:

    Een goede baas – de jouwe vast ook – weet allang hoe de staafjes bij z'n medewerkers staan hè. Meestal is het eerder voor de medewerkers zelf, dat dit soort testen wordt afgenomen. MBTI al eens geprobeerd?

  8. @Festina: in die suggestie kan ik me best vinden 🙂

    @Astrid: als inventarisatie is het best eens aardig denk ik, we zullen zien!

    @Ria: dat is dan altijd weer het nadeel van papieren modellen; met een inventarisatie alleen ben je er nog niet. Maar wat was het doel van jullie inventarisatie toen dan?

    @Kaldenbach: lol 🙂

    @Christian: daar hadden we het inderdaad nog over. Het is min of meer een bevestiging maar juist voor de zelfkennis is het inderdaad wel aardig. Staat iedereen er (weer) eens bij stil. MBTI zegt me niets. Zal er eens naar loeren!

  9. boesje schreef:

    Ed, met die gewonnen 1000 piek in kas, ben jij voor mij het "kasplantje"van de maand hoor. 😉

  10. @Boesje: die koester ik dan maar!

  11. Joost schreef:

    Boeiend!
    Deze aanpak zegt op het eerste gezicht ook iets over jouw leidinggevende, iets positiefs volgens mij.
    Gaat in ieder geval anders dan bij mij: precies een half jaar na de geplande datum van het jaargesprek heb ik mijn ldnggvd eraan herinnerd dat we een half jaar te laat zijn. Gaat het zó goed? Of is het juist zo onbelangrijk? Ik wacht nog steeds…

  12. @joost: De test is een mooi alternatief voor een veel te star competentiedocument dat voorheen werd gehanteerd. Maar jaargesprekken worden bij ons ook wel eens overgeslagen hoor..dat dan weer wel…

  13. Joost schreef:

    In ons jaargesprek worden gelukkig ook 'zachte' factoren meegenomen, zoals openheid en betrokkenheid. Algemeen blijkt dat zowel voor ondergeschikten als leidinggevenden het gesprek iets onprettigs, confronterends heeft. Het gaat toch om wederzijds functioneren. Als er dan weinig uit zo'n gesprek komt, voelt het niet 'echt' en wordt het makkelijk een paar maanden uitgesteld.

    Belbin gedaan: Zorgdrager 27%, Bedrijfsman 18%… ik had stiekem op iets plantachtigs gehoopt…

  14. @Joost: het is ook best confronterend soms maar juist daarom vind ik het persoonlijk altijd wel goed dat het gebeurt. Als je altijd wegloopt voor de verschillen kom je volgens mij nooit tot een goed compromis.

    Denk je wel dat het klopt, dat je vooral zorgdrager bent? Dat is dan ongeveer het omgekeerde van mijn profiel. Dan zou het zomaar kunnen dat wij elkaar perfect zouden kunnen aanvullen binnen een team. Ik zou soms ook wel eens iets secuurder willen zijn 🙂

Reageer