clear

zoeken

search

Aandacht, rust en concentratie

22 oktober 2009

Wim Keizer zet er weer ouderwets de tanden in, in de laatste alinea’s van zijn (ook door mij) gewaardeerde Nieuwsbrief Nieuw Bibliotheekwerk. Een fragmentje:

Nemen de verkleutering en de debilisering van het openbare bibliotheekwerk nu echt schrikwekkende vormen aan, of verbeeld ik me dat maar? Je zou het gaan denken, als je kijkt naar filmpjes die opduiken op YouTube en/of Bibliotheek 2.0. De beeldcultuur gaat nu ook in het openbare bibliotheekwerk blijkbaar meer de schriftcultuur vervangen. We zijn op zoek naar goudklompjes en we doen aan retailmarketing. Boottochtjes in de Biesbosch. Als we maar lol hebben. Met het winkelwagentje door de bibliotheek roetsjen. Het retailconcept. De klant centraal.
Maatschappelijke doelen? Die worden alleen nog genoemd in een bijzin.

Ik ben het met Wim eens dat het mooi is om ernaar te streven dat Nederlanders de best geïnformeerde burgers ter wereld worden. Ik ben het ook met hem eens dat we erover na moeten denken hoe we dat het beste kunnen doen.

Met alle overige dingen ben ik het niet eens. Ik zit nu eenmaal niet in het ‘boekenmuseumscenariokamp‘. Omdat ik zelf ook een infantiele consument ben verplaats ik me liever in het gedrag van mijn soortgenoten.

Slaap verstand, slaap. Het is het tijdperk van de ironie tenslotte.

Bonkers!

@

8 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Ik denk dat het dankzij jouw twitter was dat ik het stuk van WK een paar dagen geleden (of gisteren?) las. Vandaag legde ik het voor aan twee collega's (resp. 51 en 28 jaar oud) van wie ik verwachtte dat ze het zouden waarderen. Die verwachting kwam uit.
  Zelf heb ik t.o.v. WK altijd wat reserves gevoeld, dit omdat hij me kort na de fusie, toen wij door toeval aan dezelfde tafel zaten te eten, vroeg 'Werkt u hier of bent u van de schoonmaak?' Het was ironisch bedoeld en ik kan er nu ook zeker om lachen, maar toch bleef ik jarenlang op mijn hoede.
  Maar nu voel ik toch de drang hem te verdededigen. Dit citeer je níet (al kan iedereen het zelf opzoeken natuurlijk), en ik vind het heel goed:
  'Wie goed geïnformeerd wil zijn, zal daar zelf heel veel moeite voor moeten doen en levenslang onbevangen moeten blijven vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? En niet te gauw tevreden moeten zijn met de antwoorden. Het eist veel aandacht, rust en concentratie. Dat kan er niet vroeg genoeg worden ingehamerd. Met name over abstracte zaken blijft lezen essentieel.'

  Ik ben het daar zéér mee eens. (Maar dat zal je niet verbazen.)

 2. @schrijver: en of ik dat citeer. Kijk eens naar de titel van het bericht, zou ik willen zeggen.

  Om compleet te zijn zou ik het hele stuk van Wim over moeten nemen en dan is het geen citeren meer….

  En met die passage ben ik het ook heus eens hoor maar de grote vraag is hoe je de mensen zo ver krijgt dat ze daar open voor gaan staan. Het boekmuseumscenario is prachtig, maar daar ga je het anno 2009 echt niet mee redden m.i. Iedereen die denkt dat dat wel zo is moet dat vooral doen. Iedereen die vast wil houden aan de traditionele bibliotheek gun ik dat recht ook van harte.

  Maar ik wens ze ook veel sterkte.

  Je weet.

 3. schrijverdezes schreef:

  Ja, daar heb je helemaal gelijk in, dat het in de titel zit. Niet goed opgelet, sorry!!
  Waar je het vandaan haalt dat WK een boekenmuseumscenario voorstaat begrijp ik overigens niet. Wat hij volgens mij zegt is dat een filmpje je in een aantal gevallen minder leert dan een boek en dat het daarom dom is om alle informatie via filmpjes te willen overbrengen. En dat amuseren niet het hoofddoel van de bibliotheek is.
  Verder leek het me een polemisch stuk met expres wat extreme standpunten. Jammer dat behalve jij niemand erop ingaat. Of zou dat via andere kanalen gebeuren?

 4. schrijverdezes schreef:

  p.s. Het kwam, naast door niet goed opletten, ook doordat je 'Met alle overige dingen ben ik het niet eens.' schreef.

 5. @Schrijver: dat is inderdaad niet wat Wim zegt maar dat is dan weer wat ik maak van die zaken opgeteld. Ik zie ook veel in stilte en diepgang en boeken maar ook veel in de beeldcultuur en die slaat nu eenmaal vele malen beter aan bij het publiek van nu.

  In oude stukken heb ik het daar al vaak over gehad: het is prima om vooral daar op in te zetten maar dan loop je wel het risico te verworden tot een soort boekenmuseum. Als je de doelgroepen wilt bereiken die nog niet bereikt zijn is dat volgens mij echter niet de weg.

  Wim zet graag dik aan en daarom ik ook. Ik heb het er nog even kort met hem over gehad via de mail en reacties ziet hij graag tegemoet.

  Omdat de nieuwsbrief wat minder goed zichtbaar is in de archieven (en ze zijn lang, die nieuwsbrieven!) heb ik er ook bewust een kort stuk uitgehaald. Helemaal in het kader van de aandachtsspanne van nu. Eigenlijk had ik er een filmpje van moeten maken 🙂

 6. Wim Keizer schreef:

  Blij dat schrijverdezes niet meer op haar/zijn hoede voor me is en nu mijn stuk verdedigt, maar wie is hij/zij?

 7. schrijverdezes schreef:

  Dag Wim,
  Edwin maakte me attent op je vraag hierboven. Ik begrijp niet waarom je het wilt weten en het kan alleen maar tegenvallen, geloof me!
  Ik stuur je donderdag wel een mailtje als ik weer op mijn werk ben (in hetzelfde gebouw waar jij zit). Zo geheim ben ik nou ook weer niet 😉
  Groet, schrvrdzs

Reageer