clear

zoeken

search

ZB Digitaal nu ook zonder www (en zonder Jump Breaks)

09 september 2009

Het zijn soms relatief onbelangrijke zaken die uitgroeien tot een doorn in je oog. Mensen wezen mij er regelmatig op dat het intikken van de URL //zbdigitaal.nl (dus zonder www ervoor) de bezoeker naar een pagina met de melding ‘dit domein is gereserveerd’ leidde. In juni ging ik daar mee aan de slag maar dat gaf ik al snel op, zelfs toen ik later via Twitter alsnog diverse tips kreeg van het bedrijf dat de domeinnaam beheert.
Vorige week probeerde ik het nog eens. Ik informeerde deze keer of iemand van het bedrijf het misschien voor me kon fixen. Dat bleek niet tot de mogelijkheden te behoren. Ik werd doorverwezen naar een FAQ waar de gezochte informatie niet was te vinden en las in de begeleidende mail:

Dit moet voor de meeste toepassingen genoeg zijn. Als uw domein ingewikkeldere settings nodig heeft kunt u dit aan uw webhostingprovider vragen en op dezelfde manier invoeren in het DNS records scherm. Wij kunnen helaas geen support geven op deze DNS-instellingen. DNS is een complex onderwerp; als u hier weinig ervaring mee heeft raden wij u aan de FAQ en beschikbare howto’s op het internet te raadplegen.”

Dat het een complex onderwerp is was ik helemaal met de afzender eens. Ik las erover in diverse bronnen, maar wist echt niet wat ik nu moest invullen in het dashboard van het ‘dns-beheer’. Ik slaakte nog een wanhoopskreet op Twitter en besloot mijn gedoofde pijpje aan Maarten te geven. Tot Joost opdook in de mailbox. Hij had mijn tweet gezien en ging er eens even goed voor zitten. Na de lunch mailde hij me de invulinstructies. Dat bleek te werken. Vanaf nu kan ZB Digitaal ook bereikt worden zonder ‘www’ ervoor. Daar heeft Joost natuurlijk wel een paar biertjes mee verdiend!

Nu ik toch bezig was bekeek ik ook Google’s webmasterhulpprogramma’s weer eens, dat was al lang geleden. Ik verbaasde me opnieuw over de rijkdom aan informatie die je daar vindt.Als je wilt weten hoe Google je site indexeert en op basis waarvan jouw ranking wordt berekend moet je daar zeker eens een kijkje gaan nemen.

Ik heb ook de nieuwe editor van Blogger geactiveerd. Het is nu, tijdens het typen, nog even wennen maar de nieuwe mogelijkheden zijn zeker de moeite waard.

Een van die nieuwe mogelijkheden is het integreren van een zogenaamde Jump Break in een posting. Daar ga ik geen gebruik van maken. Ik weet dat het de overzichtelijkheid van een website ten goede komt maar ik vind het zelf altijd erg irritant als ik nog een keer moet klikken om een bericht helemaal te lezen. Dat is bijna net zo vervelend als het moeten doorklikken op een onvolledige feed in Netvibes. Toch zullen er genoeg bloggers zijn die deze mogelijkheid wel graag gebruiken. Het is tenslotte een kadootje van Bloggger op basis van vele verzoeken. Dat zeggen ze tenminste. Prima. Het mooie van mogelijkheden is dat je niet verplicht bent ze te benutten.

Of maak ik nu een denkfout en doe ik er juist goed aan om die breaks wel te integreren?

Nee toch zeker?

@

NB: ik merk dat deze editor veel slimmer omgaat met links die je toe wilt voegen, meer mogelijkheden biedt bij het uploaden en plaatsen van afbeeldingen en ook meteen de ‘blockquotes’ plaatst waar je ze wilt hebben. Goed werk!

Update: ik had voor de grap zo’n jump ingevoegd bij de laatste regel maar zie nu dat ik daar nog geen tekst aan toe kan kennen, zoals Blogger Buzz vermeldt. Die koppeling ontbreekt vooralsnog nog. Einde test ๐Ÿ™‚

11 Reacties

 1. In het begin heb ik het wel vrij vaak voorgehad dat ik telkens verkeerd viel, maar gelukkig heeft het auto aanvullen dat na een tijdje automatisch verbeterd ๐Ÿ™‚

  Ik had daarstraks nog net gekeken op de Blogger blog of er geen nieuwigheden waren, … gelukkig is er ZBD nog om ons erop te attenderen ๐Ÿ˜‰

 2. Het is ook wel grappig om te weten dat er zoveel mensen zijn die gewend zijn te tikken zonder www. Als je dat zelf niet vaak doet vergeet je dat wel eens. Alleen daarom al is feedback altijd goed…

  En wat de attendering betreft @ your service ๐Ÿ™‚

 3. Rolf Bosboom schreef:

  Die jump break-mogelijkheid vind ik toch wel handig. Ik gebruik 'm nu op de tijdelijke PZC-blog over Film by the Sea, omdat die pagina tijdens het filmfestival – als het goed is – meerdere keren per dag wordt aangevuld. Eerdere berichten zouden zonder jump break dan wel heel snel uit beeld 'verdwijnen', zo was/is mijn overweging.

 4. @Rolf: in dat geval heeft het wel toegevoegde waarde inderdaad. Hier op blogger kan het ook een nadeel zijn dat je in plaats van extra klikken extra moet scrollen en kom je weer uit bij de vraag hoeveel berichten je maximaal zou moeten tonen op de homepage. Ooit toonde ik er 20 maar bracht dat later terug tot 6. Echte richtlijnen heb ik daar nooit voor gevolgd.

  Het oogt in ieder geval wel beter…en voor feeds maken die cuts niets uit las ik gisteren.

  Plezier op FbtS!

 5. Henk schreef:

  Met de nieuwste versies van Firefox en Explorer hoef je vaak maar 1 letter in te typen en je krijgt de site waar je heen wilt al in de adresbalk te zien. Tenzij je voor het eerst naar een website gaat of je geschiedenis regelmatig wist is de hele www of geen www-kwestie niet aan de orde volgens mij.

 6. Voor mij speelde het inderdaad niet zo maar dat wissen van de geschiedenis doe ik dan weer wel standaard, na elke sessie, zelfs thuis. Houdt de boel lekker fris en fruitig is mijn ervaring.

  Zo heeft iedereen toch zijn eigen manier van surfen blijkt maar weer…

 7. Frank schreef:

  Ik kwam de non www variant tegen toen ik een keer Firefox gebruikte i.p.v. Chrome. Laatstgenoemde gaat standaard naar de website die je het laatst hebt bezocht als je een paar letters intikt. Firefox heeft die handige mogelijkheid nog niet.

  Mooi dat het nu werkt!

 8. Dank je Frank.

  Volgens mij heeft de alleraatste versie van Firefox wel iets vergelijkbaars. Ik heb dat weer uitgezet, maar vanuit het aanvulperspectief is het wel verbeterd. (alhoewel niet iedereen dat vindt :-)_

 9. Mike's Webs schreef:

  Ik vind het wel handig om 'lees verder' links toe te kunnen voegen. Ik snap waarom jij er niet voor kiest: je post zijn over het algemeen kort genoeg dus waarom zou je inderdaad. Ik schrijf soms van die lange verhalen, dus dan is zo'n linkje wel handig. In theorie, want (na onze twitterconversatie vanmorgen) weet je dat dit weer andere problemen met zich mee brengt. In ieder geval met mijn template. Zo blijven we lekker bezig met virtueel knutselen ๐Ÿ™‚

 10. @Mike: Voor de overzichtelijkheid en lay-out heeft het ook zeker wel een functie inderdaad. Ik ben ooit ook afgestapt van het tonen van 20 posts op de homepage. Op scrollen zitten mensen ook niet te wachten…

  Dat nieuwe features vaak botsen met templates van derden is wel irritant ja. Wat mij betreft zou het beste kadootje van het jubileum een onbeperkt aanbod van sjablonen zijn geweest. Dat is allemaal nogal magertjes bij Blogger zelf.

 11. Mike's Webs schreef:

  @Edwin: Daar heb je gelijk in: het aantal templates is mager. Sowieso komen ze nu met allerlei features die al jaren via hacks te krijgen zijn en er dan vaak beter uitzien. Ik draag Blogger een warm hart toe, maar qua ontwikkelingen lopen ze dikwijls ver achter op andere providers.

Reageer