clear

zoeken

search

Wat is er in godsnaam met ons gebeurd?

16 september 2009

Op de site van Omroep Zeeland staat vandaag dat Zeeuwse instellingen en organisaties die worden gesubsidieerd door provincie of gemeenten rekening moeten houden met harde, financiële klappen omdat Den Haag fors zal korten op de bijdragen voor de lagere overheden. Het gaat volgens provinciebestuurder Poppelaars in Zeeland om 50 miljoen euro, vanaf 2011.

Dit soort mededelingen doen je toch altijd weer even schrikken, ook al hing de aankondiging al langer in de lucht. De ernst van zo’n bericht verbleekt echter bij het nieuws over het beleid met betrekking tot Amerikaanse bibliotheken. Begin deze maand moest de bibliotheek van Seattle, inclusief website, al een week dicht, een paar dagen geleden las ik dat de bibliotheken van Philadelphia begin oktober allemaal zullen sluiten. Permanent. Dat is een even radicaal als krankzinnig besluit.

Het is fijn om te lezen dat een invloedrijk blogger als Cory Doctorow zijn zegje doet over deze waanzin. Het is een mooi citaat:

Just look at that list of all the things libraries do for our communities, all the ways they help the least among us, the vulnerable, the children, the elderly. Think of every wonderful thing that happened to you among the shelves of a library. Think of the millions of lifelong love-affairs with literacy sparked in the collections of those libraries. Think of every person whose life was forever changed for the better in those buildings.

Think of the nobility of libraries and librarianship, the great scar that the Burning of Alexandria gouged in human history. Think of the archivists who barricaded themselves in the Hermitage during the Siege of Leningrad, slowly starving and freezing to death but refusing to desert their posts for fear that the collections they guarded would become firewood.

Think of the librarians who took a stand during the darkest years of the PATRIOT Act and refused to turn over patron records. Think of the moral unimpeachability of those whose trade is universal access to all human knowledge.

Picture an entire city, a modern, wealthy place, in the richest country in the world, in which the vital services provided by libraries are withdrawn due to political brinksmanship and an unwillingness to spare one banker’s bonus worth of tax-dollars to sustain an entire region’s connection with human culture and knowledge and community.

Think of it and ask yourself what the hell has happened to us.

Ik denk niet dat het nog iets zal uithalen. Bibliotheken (en organisaties als Books Behind Bars) zijn gewoon zwaar de Sjaak in de Verenigde Staten. En hoewel we in Nederland ook lichtpuntjes kunnen zien, als we dat zouden willen, sluit ik me toch aan bij Doctorow.

Wat is er in godsnaam met ons gebeurd?

@

8 Reacties

  1. Mike's Webs schreef:

    Nare zaak. Ik snap sowieso niet dat we miljarden hebben gepompt in de banken (slecht functionerende bedrijven horen toch gewoon failliet te gaan?) en dat we nu weer gaan bezuinigen op belangrijke zaken als onderwijs en gezondheidzorg. En natuurlijk is dan cultuur ook meteen aan de beurt. Beetje kort door de bocht wat ik zeg, maar het klopt wel.

  2. Rob Izeboud schreef:

    Hoi Edwin, deze tekst schoot me te binnen bij het lezen van je post.

    Miel Cools

    Het Land der blinden

    ‘k Was in het land der blinden
    en Éénoog was er koning;
    Voor Éénoog gaven de blinden
    een doorlopende vertoning.
    Ze mengden gif, ze spoten gif
    of lieten gif op straat staan.
    Eénoog kneep nog een oogje dicht
    en hief een plechtig lied aan:

    Sodeju, sodeja,
    ting-ting zegt de kassa-la

    ‘k Was in het land der doven
    en Éénoor was er koning.
    Daar schreeuwden massa’s mensen dor
    al eeuwen om een woning.
    Daar hoorde men het heien
    voor kerken en voor banken.
    En Éénoor lei de eerste steen
    en liet zich blij bedanken.

    Sodeju, sodeja,
    ting-ting zegt de kassa-la

    ‘k Was in het land der kuchers
    en Éénlong was er koning.
    De mens die er het langste hoest
    die geeft hij een beloning.
    Daar telde men de vogels trouw
    die stierven op hun vluchten
    en Éénlong telde dapper mee
    en zijn ene long moest zuchten.

    Sodeju, sodeja,
    ting-ting zegt de kassa-la

    ‘k Was in het land der lammen
    en Éénbeen was er koning.
    Een auto nam zijn kinderbeen
    al heel lang voor zijn kroning.
    Het snelverkeer vreet kind na kind
    en is niet te bestrijden.
    “Wie nog op straat komt kan de dood”,
    zegt Éénbeen, “lang vermijden”.

    Sodeju, sodeja,
    ting-ting zegt de kassa-la

    ‘k Was in het land der stommen
    de Bamibàl was er koning.
    Ze zwommen er met volle mond
    gewoon in melk en honing.
    En spraak’loos hield dat verre land
    zich kauwend van de domme.
    Maar ‘k zei het al, ’t is ver van hier,
    ginds in het land der stommen.

    Sodeju, sodeja,
    ting-ting zegt de kassa-la

    ‘k Was in het land der doden
    en niemand was er koning.
    Men wilde er noch huis noch groen,
    noch poeders, noch verschoning.
    Boven hun lege schedelpan
    de bruine dorre zoden;
    daarop de dode kevertjes,
    daaronder dooie doden.

    Sodeju, sodeja
    Eindelijk zwijgt de kassa-la.

    Muziek: Miel Cools
    Tekst: Ed Leeflang

    Gr Rob

  3. Wat is er gebeurd?
    Niemand weet nog van deze geweldige dingen die de bibliotheek en bibliothecarissen allemaal doen (af althans zeggen te doen).

    De bibliotheek is voor de meeste mensen (bibliothecarissen uitgezonderd) een plaats waar boeken staan. Boeken en misschien een computer met cataloguspc.

    Leesbevordering? Laaggeletterdheid? Educatie? Allemaal zaken die door de gemiddelde Nederlander niet met de bibliotheek associeert. Bibliotheek is toch dat gebouw met al die boeken..

    Eigenlijk ook iet zo vreemd. De meeste dingen die bibliotheken doen zijn voor mensen onzichtbaar. Wat wel zichtbaar is is dat gebouw met die boeken.

    Bibliotheken hebben de afgelopen jaren te weinig gedaan aan marketing en promotie. De marketing en promotie van de diverse diensten die zij aanbieden en ontwikkelen. De bibliotheek heeft veel te weinig laten zien dat het een expert is op het gebied van informatievoorziening. Wat iedereen wel ziet is dat gebouw met al die boeken.

    Ipv Google en internetexperts verafschuwen verschillende bibliothecarissen Google nog steeds. En ipv te laten zien dat wij kennis hebben van Google en internet niemand aan deze kennis kan tippen, zijn wij aan het discussieren wat wij hier nu eigenlijk mee moeten.
    Ipv nu in het nieuws te komen om Nederland te vertellen wat een e-book is en wat wij hier mee kunnen, wat de voor en nadelen zijn, hoe je deze effectief en creatief kunt gebruiken. Ipv over komen als e-book experts, komen wij in het nieuws als mensen die het e-book geen boek vinden of die nog niet weten of het wel zo succesvol is.
    Waar wij wel veel van weten zijn die papieren boeken…

    Wat is er gebeurd? Er is denk ik te weinig gebeurd. Wij moeten meer gaan doen ipv alleen maar praten en discussieren. Actie ondernemen en onszelf gaan profileren als kennis specialisten. En niet alleen onze boeken laten zien.

    En het is niet dat het niet kan. Want de bibliotheeksector is een sector die de laatste jaren enorm veel in de kennis van zijn medewerkers heeft geinvesteerd. Kijk maar naar de kosten van het gemiddelde 23 dingen traject.

    Wij kunnen zeker die rol van specialist opnemen en ons zo gaan profileren. Maar dan moeten wij dit wel eindelijk een keer gaan doen! Laten wij met zijn alle eens hard gaan werken en mensen laten zien dat wij naast boeken ook een hoop andere competenties, kennis en kunde in huis hebben!

  4. @Mike: daar kan ik het alleen maar mee eens zijn…

    @Cis: dat bericht had ik nog niet gezien. Maf dat het juist een basketballer uit de NBA is, die zo nobel is. Mooi verhaal.

    @Rob Dank je Rob! Cools is cool!

    @Jeroen: inderdaad allemaal dingen waar nog een hoop aan kan en moet gebeuren. Dat begint misschien met een mooie folder ergens op een balie maar zou toch ook verder moeten gaan op dat grote web waar we het al jaren niet over eens kunnen worden.

  5. Occy schreef:

    @jeroen: met alle respect, maar e-bookexperts? wat is dat? tonen waar het kabeltje in moet?

    e-books hebben zeker ook in de openbare bibliotheken potentie – ter vervanging van grootletterboeken bvb. – (al heb ik hier ten velde nog niemand met een reader zien rondlopen), maar veel expertise valt daar niet uit te putten, vrees ik

  6. @Occy, Kan me wel een paar dingen voorstellen bij e-book experts:

    Mensen een onafhankelijk advies kunnen geven over welke e-book voor hen geschikt is.
    Of ze juist wel of vooral geen e-book moeten aanschaffen.
    Ondersteuning kunnen bieden bij het gebruik van een e-book.
    Nieuwe bronnen van content kunnen ontsluiten via e-book en catalogus
    Mensen helpen bij het zelf uitgeven van e-books
    De pers te woord staan als er vragen mvt e-books zijn.

    Nee veel expertise is er inderdaad niet. Die expertise moet een bibliotheek opbouwen en verspreiden.

    Dit liever niet alleen voor e-books maar voor verschillende aspecten van informatievoorziening. Daarmee kan de bibliotheek zijn toegevoegde waarde in de toekomst aantonen.
    Want op welk gebied is de bibliotheek op dit moment de expert? Als je het de gemiddelde Nederlander vraagt komen deze vrees ik niet verder dan ehm… Boeken

  7. festina lente schreef:

    @ Jeroen: je wordt op je wenken bediend met het nieuwe logo!

Reageer