clear

zoeken

search

Van sfeerloos naar warm

05 september 2009


Wat maakt dat je een ruimte ervaart als prettig en sfeervol? Wanneer heeft een gebouw een warme uitstraling? In ieder geval niet als het vaak leeg is.

Als ik lees dat Marco de Ridder vindt dat de Zeeuwse Bibliotheek in een sfeerloos pand is gehuisvest sputter ik binnensmonds nog even tegen maar het is tegen beter weten in. Het ontkennen komt voort uit het feit dat ik er zelf werk en de organisatie een warm hart toedraag. Het is bijna een reflex. Maar ik besef al langer dat ontkennen geen zin meer heeft en dat we gewoon toe moeten geven dat het gebouw een nieuwe sfeerimpuls nodig heeft. Natuurlijk, we hadden gehoopt dat een samenlevingscontract met de Middelburgse cinema voor nieuw elan zou gaan zorgen maar nu dat plan van de baan is zullen we ons moeten gaan bezinnen op andere mogelijkheden. Het pand moet weer levendig en warm worden, verleidelijk en prikkelend.

Ik zeg dit niet alleen vanwege de woorden van Marco. Ik zeg het ook omdat ik het al zo vaak hoorde in gesprekken met vrienden en bekenden. Ik zeg het omdat ik vrijwel iedere invaldienst aan de inlichtingenbalie constateer dat het in bepaalde delen van het gebouw steeds minder druk wordt. Ik zeg het, tenslotte, ook omdat ik mezelf erop betrap dat ik tijdens incidentele rondleidingen minder trots ben dan in voorgaande jaren: “kijk, hier staan al onze boeken, en daar alle computers. We hebben een indrukwekkende collectie en een mooi instructielokaal. De boekenlift is dit jaar nog vervangen.”
Het zijn beslist geen dingen om je voor te schamen maar ik merk wel dat ik steeds vaker excuses maak voor dingen die we niet hebben dan dat ik vol trots vertel over dingen die we wel hebben. Dat is niet goed. We worden ingehaald door de tijd.

Dat ik geloof in meer nadruk op een multimediale en een lounge-achtige inrichting veronderstel ik als bekend. Dat de wil om te veranderen er is maar het geld nog niet, ook.
Veel meer valt er in dit stadium niet over te zeggen. Ik schrijf dit vooral om de urgentie ervan nog eens te onderstrepen…en om te laten zien dat we geen dovemansoren hebben.

@

Foto: Russian State Library

11 Reacties

  1. essen2punt0 schreef:

    Ik denk dat we daar in Overijssel nu een goede slag mee kunnen gaan slaan: het winkelconcept doorgevoerd in de inrichting van onze panden.

    Natuurlijk kunnen we niet zomaar aan de buitenkant de bouwwijze laten verdwijnselen, maar ik denk dat we in ieder geval intern een goede slag kunnen slaan.

    Los van het feit dat natuurlijk het personeel de belangrijkste factor van (positieve) energie is..

    En wat als we er voor zouden kiezen de helft van onze boekenruimte op te offeren aan bijvoorbeeld vergaderruimtes voor onze klanten? Met koffie en koekjes en een bibliothecaris achter de hand voor vragen of assistentie?
    Zouden we daar een slag mee kunnen slaan?

  2. festina lente schreef:

    Je zou kunnen beginnen met een paar 'quick wins' als verlichting. Dat heeft bij ons ook heel erg geholpen. Kijk maar eens naar je eigen plaatje wat licht kan doen.
    Maar zoals je zelf al zegt: multimedia en loungeplekken zijn natuurlijk het meest gewenst…

  3. @Essen: die retailmove is m.i. een hele goede. Frontale presentatie heeft zich al zo vaak bewezen, zeker buiten de bibliotheek. Als we gewoon allemaal dat boekje 'waarom we kopen wat we kopen' zouden lezen zou daar niet eens meer discussie over zijn.

    Het doortrekken naar een heel gebouw is natuurlijk een stuk lastiger, zeker als je een heel groot gebouw hebt, maar toch: er is veel mogelijk met weinig middelen, dat denk ik wel.

    Vergaderruimtes kunnen ook hun vruchten afwerpen. Bij mijn weten doen die het vrij goed in de ZB. Er zijn best vaak externe partijen die daar gebruik van maken. Ik zou de vrijgekomen persoonlijk voor andere dingen benutten. Kom ik toch eerder bij mijn eigen stokpaardjes uit.

    Ik hoop dat iedereen me dat vergeeft 🙂

    @Festina: dat is ook een goed punt. Zelf houd ik wel van hard licht als ik lees maar voor de sfeer is het de doodsteek. Ruimtes worden er snel klinisch van. Maar nu de peertjes eruit gaan maakt dat misschien ook wel de wegvrij voor massamoord op de TL, wie weet. Kunnen we meteen aan de zwoele staande schemerlampjes :-p

  4. Ernstjan schreef:

    Met warmte voor gebouwen een foto van de Lenin-bieb plaatsen in Moskou?

    Ben er nu paar maal geweest, maar ondanks al het hout en marmer is het er bruut koud soms hoor!

    Maar de bieb bij het CS in Amsterdam heeft wel leuke wegstophoekjes met leertafels met uitzicht = veel licht! Heerlijk!

  5. festina lente schreef:

    Hebben jullie wel eens een gebruikersonderzoek gehouden over wat de klant zelf wil? Wij houden die om de twee jaar en dat werkt heel positief. Ik wil je er wel eens een opsturen als voorbeeld.

  6. essen2punt0 schreef:

    Eigen stokpaardjes zijn de beste stokpaardjes 🙂
    Ach, het was zo'n gedachte die langskwam toen ik aan het schrijven was.

    Ik zie dan meer ruimtes voor me waar lekker overlegd kan worden door studenten, groepjes jongeren, zelfstandige kleine ondernemers en ga zo maar door. Op zoek naar dat plekje in de samenleving die ook verandert is.

    Maar eh.. kom maar op met je stokpaardjes hoor! 🙂

  7. @Ernstjan,

    Die bibliotheek kreeg ik in beeld toen ik zocht op 'russian library'. Zocht natuurlijk beetje bewust naar een wat killere 🙂

    @Festina: die worden eens in de zoveel jaar gehouden inderdaad maar ik weet niet of inrichting daar ook specifiek in zit. Het is alweer even geleden volgens mij, dat wel.

    @Essen: daar leent het gebouw zich ook goed voor inderdaad. Dat begint met loungehoekjes, waar je rustig onderuit kunt zitten en ook eens een koffie kunt pakken enzo. Laatst zatten drie oudere heren voor mijn kamer te beppen en die vroegen gekscherend of ik geen koffie voor ze had. Het zou ze er zeker langer hebben gehouden.

  8. festina lente schreef:

    @ Edwin: gauw gaan houden, zo'n gebruikersonderzoek! Het klinkt als echt nodig! Managers en wie weet eventuele geldschieters kunnen niet beter overtuigd worden dan door de wens van de klant!

  9. Het lijkt me wel eens mooi om een onderzoek te houden onder de niet-gebruikers. Nu krijgen vaak de 'vrienden van de ZB' een lijst en een greeep uit de leden. Zou liever eens een weekje op pad gaan in de binnenstad, voor een echt interessant beeld.

    Maar da's natuurlijk weer andere koek.

  10. festina lente schreef:

    Ik denk dat je je inderdaad sterk moet maken voor dat laatste. Dat is de groep die voor ons ook altijd het meest interessant is, maar wij hebben het makkelijker met een afgebakende groep….
    Toch lijkt me het voor jullie ook niet onmogelijk, bijvoorbeeld via een gemeentelijke enquete of zo. En dan een klankbordgroep vormen of diepgaandere interviews houden met de nognietmaareventueelwelindien-gebruikers…..

  11. Lijkt mij ook zeer haalbaar, ik zal eens navragen of zoiets in de planning ligt…

Reageer