clear

zoeken

search

Tropenmuseum Junior verrijkt tentoonstelling met (Qi-)Game

22 september 2009

Jaaaa! 17 dagen voordat de tentoonstelling ‘De Qi van China‘ van start gaat geef ik Tropenmuseum Junior alvast een daverend applaus omdat het dit instituut behaagd heeft deze expositie te koppelen aan een online game: QiGame.
Parool schrijft:

De toevoeging van een online game aan de tentoonstelling is een andere, nog grotere stap. Wie thuis het spel speelt, kan verschillende plekken van een Chinese stad bezoeken, die zijn Qi kwijt is. Daar drijft hij in spelvorm een restaurant met snel geïrriteerde gasten die hij tevreden moet houden, of hij moet een zieke arts een acupunctuurbehandeling geven, opdat hij andere burgers kan genezen.

Wie alle spelonderdelen en levels heeft doorlopen en ten slotte de stad en een kwakkelende draak zijn energie heeft teruggegeven, heeft het spel gewonnen en kan in het museum een Qi-diploma halen met de handtekening van een Chinese museummedewerker.

Tentoonstelling en game liggen in elkaars verlengde. Wie het museum bezoekt, kan punten scoren voor de game door van tamelijk grote hoogte een sprong te maken in de kung fu-ruimte. Die sprong wordt gefilmd en kan worden opgeroepen, als je het spel speelt. Dan ben je dus zelf aanwezig in het spel dat je speelt.

Dit is nu precies de symbiose die ik altijd voor ogen heb als ik het heb over het verenigen van fysieke en digitale functies van culturele organisaties, en ja: ook die van bibliotheken. Dit is nog mooier dan ‘vul het gat’ zelfs.

@

Ik dank @MJK hartelijk voor de attendering.

2 Reacties

 1. Dag Edwin,

  leuk dat je hierover schrijft. Wellicht vind je het leuk om hier meer over te horen. Op 6 oktober aanstaande is er een voorbezichting voor pers, en gezien jouw blog reken ik jou daar ook toe.

  Groet,
  Juha
  namens Tropenmuseum Junior dit keer

 2. Hoi Juha,

  Ik denk niet dat ik erbij zal zijn maar dank je hartelijk voor de uitnodiging. Leuk!

  Groet

  Edwin

Reageer