clear

zoeken

search

Technorati’s staat van de blogosfeer 2009

19 september 2009

Mijn favoriete zoekmachine voor weblogs is Google Blog Search, niet Technorati. Als indicator van iemands ‘blogautoriteit’ neem ik Technorati ook niet meer serieus; een groot deel van de verwijzingen op andere weblogs wordt simpelweg niet geïndexeerd. (hoewel dat vaak ook de schuld is van bloggers, zoals Jen McLean onlangs weer eens duidelijk maakte op het Technorati Blog) Ik neem Techorati wel serieus als indicator van de staat van de blogosfeer. Ondanks de tekortkomingen indexeert de site namelijk wel miljoenen andere blogs.

In november verschijnt de jaarlijkse State of the Blogosphere weer, gebaseerd op de eigen statistieken en enquêtes onder bloggers. Ik heb vandaag mijn steentje bijgedragen door de online vragenlijst in te vullen. Dat geintje kostte me weliswaar zo’n twintig minuten maar het hielp me tegelijkertijd om mijn inzichten rondom mijn activiteiten op ZB Digitaal weer eens op een rij te zetten. Ik stel het steeds uit maar vroeg of laat zal ik de notitie over dit weblog toch weer eens moeten actualiseren. Mensen informeren nog regelmatig naar de achtergronden en motieven van mijn activiteiten.

Daarnaast ben ik best benieuwd of de bevindingen van Technorati dit jaar enigszins aansluiten bij het beeld dat mijn mini-onderzoek naar de staat van de NL Biblioblogosfeer opriep: wordt er wereldwijd ook minder vaak geblogd en zoja: waarom dan? En is er onder de overgebleven bloggers sprake van verschuivingen in bloggedrag? Is er sprake van professionalisering?
Ik vind het interessante vragen waar ik, naar ik hoop, in november interessante antwoorden op zal krijgen.

@

8 Reacties

 1. Daan schreef:

  Ben best benieuwd naar die update, zeker omdat ik bij mezelf een soort van blog- maar ook feed moeheid opmerk… Wellicht dat jij je me weer op het goede spoor kunt krijgen.

 2. @Daan: maar wil je ook weer op dat spoor belanden? Het is denk ik helemaal niet vreemd dat je dat ervaart. Mis je het ook echt, of doe je nu andere dingen?

  Wat mij vooral zo intrigeert is dat zoveel mensen tegelijk er 'last' van lijken te hebben. Van een incident of toeval lijkt in ieder geval geen sprake te zijn. Maar daar kan ik me ook in vergissen natuurlijk.

 3. Mike's Webs schreef:

  Goede vraag: zijn er bij mij verschuivingen in het bloggedrag? Jazeker. Ik ben in het afgelopen jaar meer gaan bloggen, heb bepaalde regels overboord gegooid en post soms meerdere stukken per dag. Ook ben ik de site steeds meer voor werk gaan gebruiken. Als personal brand dus. En dankzij nieuwe hacks en officiele mogelijkheden muteert het uiterlijk van mijn blog ook geregeld.

  Ik ben benieuwd of het veranderd bloggedrag een globaal verschijnsel is. Ik vermoed van wel.

 4. @Mike: dat zijn nogal wat veranderingen bij jou dan! Welke regels heb je overboord gegooid?

 5. Mike's Webs schreef:

  @Edwin: eigenlijk de standaard do's en don'ts van het bloggen. Wat je moet doen om zoveel mogelijk hits te halen. Hoe je blog eruit moet zien. Dat je het liefste elke dag een post moet schrijven, of dan in ieder geval regelmatig moet posten om je lezerspubliek naar je blog terug te laten komen. Ik zeg: vergeet de regels, doe lekker wat je zelf wilt.Ik schreef er in deze post uitgebreid over.

 6. @Mike: helemaal gelijk dat je dat hebt losgelaten inderdaad. Het moet ook geen corset worden immers.
  Thxs!

 7. Daan schreef:

  @Edwin: Goede vraag, dat weet ik nog niet zeker. Het rare is wel dat ik het niet mis maar ook niet echt het idee dat ik het nu vul met andere dingen. Ik heb notabene een MacBook gekocht twee weken geleden dus ik kan overal in huis (bed, bank, toilet) doen en laten wat ik wil maar de zin ontbreekt. Ligt deels aan de drukte op het werk (begin van het schooljaar is echt altijd mega!) maar heel veel inspiratie heb ik ook niet meer echt. Zou ik vorig jaar nog een post vol hebben geschreven over die nieuwe aanwinst, nu heb ik het lekker laten liggen en dat geldt wel voor meer dingen die de afgelopen weken mijn pad gekruist hebben.

  Ik denk er nog even over na…

 8. @Daan: als je het doet moet je het met plezier doen inderdaad, als het voelt als een opgave is het ook niet goed toch?

  Lekker laten bezinken. Het is er prima weer voor 🙂

Reageer