clear

zoeken

search

Technobarbaren zijn we

14 september 2009

Als ik lees dat een hoogleraar bibliotheekmedewerkers die technologie omhelzen omschrijft als barbaren (hier en hier) zucht ik nog eens diep. Dit past perfect in het ‘geef de schuld maar aan internet-plaatje’.

Henk Blanken schreef vorige week over een uitstekende bijdrage van Jeff Jarvis: Google bigotry. Jarvis legt in dat artikel uit waarom het onterecht is dat Google vaak de schuld van krijgt van dingen waar mensen zelf verantwoordelijk voor zijn. Dat zijn nogal wat dingen. Kijk maar eens naar het overzicht van Ted Leonsis of de lijst van The Telegraph.

Het is prima om oude waarden te verdedigen. Het is belangrijk om de nadelen en gevaren van technologie te onderzoeken en te benoemen. Nog belangrijker is het echter om dat objectief te doen en vanuit verschillende perspectieven.

“Het slapen van het verstand brengt monsters voort…”

@

6 Reacties

  1. Librarian.be schreef:

    Ik denk dat "het slapen van het verstand" zich niet in meerdere of in mindere mate voordoet dan pakweg een eeuw of anderhalve eeuw geleden. Alleen wordt dit veel zichtbaarder, nu iedereen zijn "fifteen minutes of fame" opeist. Er zijn dus ook niet meer of niet minder monsters dan vroeger. Maar ze zijn wel zichtbaarder geworden. Dat drukt ons met de neus op de feiten.

  2. Ben het helemaal eens met de mening hierboven. Het verschil met vroeger, naar mijn indruk toch, is dat er nu ook precies veel meer "verdommende content" lijkt aangeboden te worden voor massa consumptie. Waar er vroeger gepoogd werd om zijn verstand te tonen, lijkt het nu vaak net het omgekeerde opzet te zijn.

  3. wereldvansofie schreef:

    Inderdaad: zucht.
    De zomer is kennelijk echt afgelopen 🙁

    Nog meer ons best doen om van ons image af te komen en te laten zien hoe professioneel een bieb met traditionele EN moderne middelen een functie kan hebben.

  4. @Librarian: daar moet ik nog eens over nadenken. Ik denk dat er nu wel veel meer mensen zijn die anders zijn gaan denken, simpelweg omdat ze er nu ook mee in aanraking kunnen komen. Het verhaal van the global village, zeg maar. Met het vrijkomen van al die krachten komen er wellicht ook meer monsters vrij.

    Dat ze nu ook zichtbaarder zijn klopt in ieder geval wel.

    @Benoit: als de prijs van content en kopieen daarvan bijna gereduceerd is tot nul, door digitalisering, is dat inderdaad ook een gevolg. Als je een boek met een ganzenveer moet schrijven denk je er wel iets langer over na dan, pak 'm beet, ik tijdens een blogpostje 🙂

    @Cis: Maar wij maken er wel mooi een zonnige herfst van. Puh! Borst naar voren en lachen maar.

  5. Martin Wisse schreef:

    Tja, sensationele berichtgeving is van alle tijden, maar dat veranderd natuurlijk niet dat er wel degelijk duistere kanten zitten aan Google — twee voorbeelden zijn het vrijwillig meewerken aan de internet censuur door China en andere landen en de machtspositie die het heeft om het internet te ontsluiten zonder de bijbehorende democratische controle– als Google je niet mag, dan kom je niet in de zoek resultaten en het is moeilijk bezwaar maken.

  6. Klopt helemaal Martin. Jarvis onderkent ook dat er genoeg is om Google te bekritiseren. Hij gaat vooral in op de neiging van veel journalisten om op voorhand al een negatief beeld van Google te willen schetsen…en dat ook doen, zonder goed onderzoek te verrichten. Maar dat de politiek in China dubieus is valt niet te ontkennen…

Reageer