clear

zoeken

search

Manuscripten 2Pac naar Woodruff Bibliotheek

29 september 2009

Interessant nieuws op Oor.nl:

Afeni Shakur-Davis, de moeder van de vermoorde rapper Tupac Shakur, stelt de manuscripten van haar zoon beschikbaar voor onderzoek aan het Atlanta University Center.

De verzameling teksten die Tupac in zijn te korte leven bij elkaar schreef, maar ook privé aantekeningen, correspondentie met fans en allerlei promotiemateriaal wordt bewaard in de Woodruff Library Archives. ‘Die hebben dat geweldig gearchiveerd’, zegt moeder Shakur. ‘Maar ik denk dat scholieren er in de komende jaren heel veel van kunnen leren.’ Dat moet gebeuren in de vorm van een universitaire opleiding, waarbij de poëzie, muziek en standpunten van Tupac Shakur de basis vormen voor een academische graad in de hiphop, als onderdeel van de studierichtingen Kunst, Geschiedenis en Letteren.

The Tupac Shakur Collectie in de Woodruff Library, die elf dozen aan materiaal omvat, wordt in de herfst van 2010 opengesteld.

Ik ben geen fan van 2Pac, daarvoor ken ik zijn muziek niet goed genoeg. Wat ik zo interessant vind aan dit bericht is dat het hier gaat om een nu nog vrij zeldzaam verschijnsel: een ‘traditionele’ bibliotheekcollectie wordt opgebouwd met manuscripten van een jong overleden (25) maar nog altijd immens populaire rapper. Een gangsta-rapper dan ook nog. Een rapper die wereldwijd bijna 75 miljoen platen verkocht.

Het probleem van veel exposities en collecties in bibliotheken is dat ze inhoudelijk vaak niet meer zo goed aansluiten op de beleefwereld van jongeren. De Woodruff Library zal in 2010 hoogstwaarschijnlijk merken dat dat niet geldt voor de collectie Tupac.

Rap is de poëzie van nu. Bibliotheken zouden daar veel meer mee kunnen doen. Denk er maar eens over.

2Pac en zijn leesvoer zijn overigens ook te vinden op Library Thing, in de rubriek I see dead people’s books.

@

5 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Ik weet nauwelijks iets van rap, maar ik durf toch wel te beweren dat 'Rap is de poëzie van nu' niet klopt. Beter lijkt mij 'rap is poëzie van nu'. Er is m.i. ook nog wel andere poëzie die 'van nu' is.

  2. Daar heb je een goed punt schrijver.

  3. boesje schreef:

    Rap je bed uit om te gaan werken, dat is mijn beleefwereld. Denk daar maar eens over na…..

    Overigens vraag ik mij af of meneer Tupac zijn dood had zien aankomen als hij wel eens van een fonetische palindroom gehoord had.

Reageer