clear

zoeken

search

Gelezen: Piraterij

12 september 2009

Er is al genoeg gezegd over het boek van Matt Mason. Voor uitgebreide besprekingen verwijs ik naar de links onderaan deze post. Het boek is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor (de snel veranderende) jeugdcultuur, tegenculturen, copyright en piraterij. Piraterij is niet heel goed geschreven (veel herhaling) maar leest wel heerlijk weg. Ik kocht het boek ondanks het feit dat het gratis gedownload kan worden. Ik legde de andere boeken die ik momenteel lees ervoor opzij.
Wat ik interessant vind is dat de door Mason aangehaalde culturen en ontwikkelingen precies de culturen en ontwikkelingen zijn waar ik ook altijd belangstelling voor heb gehad. Ik realiseer me eigenlijk nu pas goed dat al die interessegebieden ‘tegencultuur’ als gemeenschappelijke deler hebben. Die wetenschap kan ik dan weer mooi meenemen in de afwegingen die horen bij het streven naar zoveel mogelijk passie in de dingen die ik doe.

Jeugdculturen bewegen zich dermate snel dat de bedrijven die eerst hun betekenis annexeerden voor hun reclamecampagnes, tegenwoordig gedwongen worden om die betekenis zelf te produceren.Marketeers waren tuk op tijdelijke trends en plantten op elke nieuwe jeugdcultuur prompt een zadel om de beweging te kunnen temmen. Het antwoord van de jeugdculturen was dat ze ontstellend beweeglijk werden, voortdurend evolueerden en naar nieuwe territoria zochten om populair te kunnen blijven. Wie stil bleef staan, werd neergeschoten.

Jeugdculturen zijn nu nog maar heel klein en vluchtig; ze vlinderen rond in de elektronische ether en leggen authentieke contacten met aficionado’s wereldwijd. Die beschouwen zo’n jeugdcultuur niet als hun exclusieve eigendom: ze hebben open relaties met verschillende nicheculturen tegelijk. De tijden dat je punks makkelijk aan hun kledij kon herkennen, liggen ver achter ons; marketeers kunnen ons niet meer op grond van ons uiterlijk identificeren. De demografie van weleer is achterhaald en de oude generatiekloven beginnen te verdwijnen.

Meer lezen:
Ik heb niets tegen de vrije markteconomie
Piraterij en het naïeve opportunisme van Matt Mason
U kunt niet zonder piraten
Hebben jongerenculturen nog wel invloed? (video)
Criminaliseren van up- en downloaden weinig zinvol
The Pirate’s Dilemma
Hoe bibliotheken schending van copyright (niet) bevorderen
Download van de week: Piraterij

@

Reageer