clear

zoeken

search

FIFA 2010: maar ik vind het zo’n gedoe, Koos

22 september 2009

Een tijdje terug zat ik te mopperen over het miezerige spelaanbod voor de Wii. Toen ik vorige week een nieuwe gamestore in Middelburg bezocht zag ik dat er nog steeds weinig games in aantocht zijn waarop ik me verheug. Ik blijf gapen.

Toen ik de bovenstaande video bekeek dacht ik even dat er verandering in deze status quo zou komen. FIFA 2010 ziet er fantastisch uit. Zelfs het Nederlandse team doet mee. Maar nee hoor, nu lees ik dat FIFA de controls van de Wii in deze versie gaat benutten. Dat betekent dat je weer allemaal moet gaan liggen schudden en schommelen met twee handen. Richten en vegen. Kantelen en wippen.

Ik word daar doodziek van luitjes. De lol is allang af van die beweeglijke Wii-gimmick. Een goede game kun je gewoon languit liggend op de bank spelen. Zeker een intensieve pot voetbal. Dat bewees PES 2009 al: ik was er snel op uitgekeken. En ik verwacht ook niet dat het voor versie 2010 van die titel anders zal zijn.

Leuk hoor, dat gamen, maar ik vind het zo’n gedoe, Koos.

@

14 Reacties

  1. Jeroen schreef:

    Ha, ik ken het, helaas voetbal je niet meer zoveel als vroeger met al dat gedoe, maar als een actie lukt geeft hij wel veel voldoening. Was trouwens wel door jou dat ik het helemaal door kreeg en toernooitjes ging spelen 🙂 Misschien weer eens online?

    Ben op dit moment bezig met Colin McRae dirt 2, wat wel een erg vermakelijke racegame is, maar als je dan de versie voor de Ps3 ernaast zet is het allemaal wat zielig qua graphics maar wel een e gekke soundtrack. Ook Sport Resort blijft erg leuk, en komt nog wel regelmatig voorbij. Al is het vooral Tim die ermee aan de slag is, en als het mee zit maakt hij zijn vader ff in.

    Het wachten is op Mario Bros want die zag er dan weer wel te gek uit en kun je ook met z'n vieren tegelijk spelen. Blijft altijd leuk.

    Maar ook tegen JP zei ik gisteren nog dat er met een nieuwe tv ook wel een Ps3 komt voor de bluray en zoals eerder door jou opgemerkt, dat zegt eigenlijk al genoeg 🙂

    Laters

  2. Pescador schreef:

    Aha, meneer is het gamen na al die jaren hangen op de bank een beetje beu…Alles al gezien en gedaan natuurlijk… Ben je er achter gekomen dat sporten in de echte wereld ook leuk kan zijn? Welkom! Haha En je bent met echt tennissen nog lang niet uitgeleerd trouwens…..( je hebt inmiddels wel een redelijke service, ook je eerste ace mag zeker vermeld worden.)

    6-1 6-4 7-5

  3. Anoniem schreef:

    heb je wel eens geprobeerd tijdens een ontspannen avondje MOH (of welke ik-tegen-elke-duitser shooter variantdan ook) om te mikken met die bewegende wii dingen?
    Niet te doen. ik ga dat ding verkopen.

    Om dan maar gelijk aan te sluiten bij visser over sporten in het echte leven: Balanceboard kopen? 🙂

    Len

  4. @Jeroen: dat online spelen komt er niet zo vaak meer van. De wii is inmiddels verhuisd naar het adres waar ik tegenwoordig het vaakst slaap en daar moet ik nogal gaan sleuren met kabels, om boven te kunnen spelen.
    Op Mario 2 en de nieuwe zelda wil ik nog wel even wachten. Van die games krijgt een mens nooit genoeg, maar voor de rest vrees ik dat het voorlopig op alle fronten een laag pitje zal blijven.
    Maar ik zeg ook nooit nooit natuurlijk. Het is toch een genenkwestie 🙂

    @Pescador: zodra ik er (virtueel) bij moet gaan bewegen vind ik dat bankhangen wel wat minder ja, maar het moet gezegd: op de echte tennisbaan vermaak ik me ook uitstekend, als 'Edje Moloch Mijnsbergen' Over twee jaar kunnen we Ed en As wel hebben 🙂

    @Len: ik heb call of duty en Metroid en die besturing is inderdaad zo ongelooflijk ruk dat ik die spelen (waar ik normaal gesproken altijd meteen door gegrepen wordt) al heel snel heb weggelegd. Zelfs met een vaste hand als de mijne (*kuch*) maak je er moeilijk iets mee klaar.

    Een balanceboard? is dat net zoiets als dat ding van de Wii Fit, of bedoel je die? Sinds mijn confrontatie met mijn huidige gewicht (en de constatering dat dat NIETS heeft te maken met de 800 gram die mijn hersenen wegen) ben ik daar ook een beetje klaar mee ^^

  5. Redactie schreef:

    Je had erop kunnen wachten. Echte gamers hebben een 360 of ps3 waar je Fifa10 lekker oldskool met een normale controler kunt spelen. De Wii gebruik ik alleen nog maar voor games die er speciaal voor gemaakt zijn. Tiger Woods 2010 is een pareltje op de Wii en is dankzij de controls vele malen beter dan de 360 of PS3 versie. Fifa klinkt, oogt en speelt gewoon veel lekkerder op een andere console dan de Wii…jammer, maar eerlijkheidshalve had je erop kunnen rekenen…toch is het 'lullig' voor de mensen die alleen maar 1 console hebben en daar alles op willen spelen. Voor die mensen hebben we dan Super Mario Bros Wii 😉

  6. Tsja redactie,

    De tekortkomingen van het systeem komen inderdaad niet echt als een verrassing maar je had ook best mogen verwachten dat Nintendo ook een alternatieve besturing zou hebben aangeboden. Dat kost wel een beetje extra programmeerwerk waarschijnlijk, maar het zou veel schelen.

    Heb eigenlijk nooit andere consoles dan Nintendo's gehad en speel momenteel te weinig om daar iets aan te veranderen…maar het maakt me wel nieuwsgierig naar volgende generaties…dan is Nintendo opeens iets minder vanzelfsprekend denk ik.

  7. Redactie schreef:

    Hoi Edwin,

    Ik denk dat het al aan het einde van deze generatie duidelijk is. Sony heeft dan zijn magicwand en Microsoft zijn Natal. Daarnaast zal Sony binnenkort met 3d gaming beginnen zoals dat nu met enkele DVD's en Bioscoopfilms het geval is. Dat is een ook element dat de meeste critici pas in de volgende generatie hadden verwacht maar Sony komt er dus al eerder mee. Nintendo zal veel moeite krijgen om al dat geweld te kunnen bijbenen en had waarschijnlijk niet op zo een lange consolecyclus gerekend. Mede daarom denk ik dat het niet zo heel lang zal duren voordat Nintendo genoodzaakt is om met een WiiHD of Wii+ te komen.

    Over Fifa: Weet je zeker dat er geen normale controlestand in zit? Kan me dat haast niet voorstellen.

    Groetjes,
    Mario

  8. Dat zijn interessante ontwikkelingen die je schetst Mario. Die Magicwand ken ik nog niet, zal ik eens naar loeren.
    Toch komt het soms uit verrassende hoeken. Het succes van de Wii zag ook lang niet iedereen aankomen en was toch weer een mooi staaltje van 'blauwe oceaan strategie'. Soms heeft dat meer tijd nodig dan wenselijk is, in een tijdperk waarin alles elkaar razendsnel opvolgt…maar toch.

    Van die controller weet ik niet zeker nee. Ik las het in twee reviews, maar misschien heb je gelijk. We zullen het spoedig weten.

    Gracias.

  9. Mario Paiano schreef:

    Hoi Edwin,

    Weet je al meer over die controllersettings? Puur om het te weten.

    Gr
    Mario

  10. @Mario: nee, helaas. Nog geen 'hand-on' gehad. Komt hopelijk gauw…

  11. Anoniem schreef:

    Jeetje wat een negatieve zooi hier over de wii. Ten eerste ik lig lekker op mn bank om fifa 2010 te spelen op mn wii.Gewoon met een controlpad,dus geen geschud en gedraai.Ik speel het online en sta nu 100 ste op de ranglijst.Ten tweede wordt er gezegd dat er niet veel titels zijn voor de wii,bullshit. Ik heb nu ongeveer 150 wii spellen. Ik vind dat de wii niet kan tippen aan de beeldkwaliteit van de ps3 of 360.Maar toch vind ik de controllers van de wii uitzonderlijk.Lekker met kameraden gek doen.

  12. Hee Ano,

    Inmiddels weet ik dat de FIFA ook met de controlpads gespeeld kan worden. Heb het spel ook gekocht en meteen daar dan ook maar weer twee van die dingen bij. Met oude cubecontrollers ging het niet. Vind ik minder weliswaar maar dat doet niets af aan het feit dat het spel lekker wegspeelt als je er eenmaal inzit.

    Verder heb ik in het verleden hier al heel vaak lyrisch geschreven over de wii en wiigames maar is het simpelweg zo dat ik in het afgelopen jaar vooral wat aanbiedinggames heb gekocht. Het aanbod is beter dan ooit tevoren maar je kunt toch niet beweren dat al die titels echt zo goed zijn. Ik mis grote platformers en fijne shooters waarbij ik niet spastisch hoef te doen met wiimote en nunchuck. Maar dat kan ook een kwestie van smaak zijn.

    Ook vorige week, voor een weekendje weg, mario party 8 gescoord. Leuk als altijd maar weinig vernieuwend verder. Lekker gek doen met kameraden inderdaad, zoals jij zegt.

    Bedankt voor je reactie.
    Het was, kortom, dus niet mijn bedoeling negatief over te komen. Ben en blijf een nintendofan. Maar het wordt wel tijd dat er weer een paar echte epische games gelanceerd worden, want dit jaar kom ik niet veel verder dan gapen.

  13. Mario schreef:

    Inderdaad, volgend jaar gaat het wel weer goed maken….trouwens, hebben jullie Epic Mickey al gezien, dat is een Mickey Mouse spel maar dan in een Adult-versie. Gemaakt door Spector, gaat helemaal goed worden. //wiimedia.ign.com/wii/image/article/103/1039956/epic-mickey-20091028111341091_640w.jpg

  14. Daar heb ik nog niks over gelezen Mario. Dank voor je tip!

Reageer