clear

zoeken

search

Facebook richt de blik naar buiten

05 september 2009


Ondanks het feit dat ik nog steeds niet veel doe met Facebook houd ik mijn account daar nog steeds in stand. Eerder dit jaar bleek de account gedeactiveerd in plaats van verwijderd te zijn, na een opschoonactie van mijn kant. Sindsdien laat ik het maar voor wat het is, ik ervaar de account nu ook niet bepaald als ballast.

Facebook heeft meer mogelijkheden dan Hyves. Het netwerk biedt bijvoorbeeld veel meer widgets, die behalve een meer open ook een meer volwassen karakter hebben. De vraag is alleen of de gebruikers al die widgets wel weten te vinden.

Om een beetje licht in de duisternis te brengen heeft Facebook de widgets voor het eigen netwerk nu verzameld op een pagina zodat de streams van profielpagina’s ook kunnen worden getoond op andere websites en netwerken.

Na het opkopen van Friendfeed en de koppeling met Twitter is dit opnieuw een signaal dat Facebook nog niet van plan is z’n marktaandeel uit handen te geven. Dat marktaandeel is nog behoorlijk groot. Alleen al in de VS bezochten in de maand juli 87,7 miljoen mensen het netwerk. Van een Facebook Exodus lijkt voorlopig nog geen sprake te zijn.

Desondanks zou het me niet verbazen als steeds meer mensen op de langere termijn gaan filteren en snoeien in hun online aanwezigheid. Ik ben benieuwd welke netwerken dan zullen overleven. Die met de beste widgets? Die met de meeste privacy? Die met het grootste aantal gebruikers? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat de commercie steeds meer grip krijgt op sociale netwerken. Je moet er niet van opkijken als het uiteindelijk het grote geld blijkt te zijn dat ‘het sociale’ de das omdoet.

@

Attendering: TechCrunch

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ik raak steeds enthousiaster over Facebook, m.n. vanwege de internationale contacten. Als ik ga snoeien in mijn online aanwezigheid zal ik eerder met Hyves stoppen.

  2. Hoi Henk,

    Ik denk dat op termijn steeds meer mensen er net over zullen gaan denken als jij. Het heeft een paar jaar nodig maar de snoeibehoefte zal op een gegeven ogenblik ook het grote publiek wel gaan bereiken….

Reageer