clear

zoeken

search

Zoeken met Google: hoe relevant is actueel?

07 augustus 2009


Google liet een paar maanden terug al weten dat het bedrijf z’n aandacht zal richten op realtime search maar bij mijn weten zijn de algoritmes van de zoekmachine daar nog niet op aangepast….of toch wel?

Ik heb de indruk dat Google, vaker dan een paar maanden geleden, zoekresultaten toont die afkomstig zijn uit nieuwsbronnen. Actuele informatie in ieder geval. Ik merkte dat al toen ik op zoek ging naar achtergrondinformatie over de Mexicaanse griep maar zag het vanmiddag weer, toen ik meer wilde weten over de werking van een ddos-aanval. Mijn interesse werd gewekt door nieuwsberichten over de aanval op Twitter.

Nu zou je kunnen stellen dat veel van de mensen die op zoek zijn naar informatie over een actueel onderwerp ook graag actuele zoekresultaten willen zien. Misschien de meeste mensen wel. Vanuit die invalshoek is het gerechtvaardigd dat Google zulke websites als relevant beschouwt.

Maar hoe zit het dan met mensen die precies willen weten hoe zo’n aanval werkt? Ius Mentis legt het fenomeen goed uit (hier en hier) maar komt niet zo snel in beeld in de zoekresultaten. Voor mij is die site op dit moment echter een van de meest relevante bronnen; de nieuwsberichten erover had ik immers al gelezen.

Ik durf niet te zeggen hoeveel mensen achtergrondinformatie prefereren boven nieuws maar als je er voor het gemak vanuit gaat dat het ongeveer de helft is en je vervolgens bedenkt dat veel mensen helemaal niet zo goed kunnen of willen zoeken, kun je je afvragen of het wel een goede keuze is van Google, om actuele of realtime zoekresultaten meer ruimte te geven.

Misschien vergis ik me. Google is er het bedrijf niet naar om dit soort dingen over het hoofd te zien. Dat neemt niet weg dat het een interessante ontwikkeling is….als het al een ontwikkeling is…

@

2 Reacties

  1. Hans schreef:

    Ik heb dezelfde ervaring.
    Tegenwoordig kun je het nieuwste recessienieuws ook via Google vinden.

    Maar euh, waarom wilde je meer weten over ddos-aanvallen 😉

  2. Altijd fijn, een bevestigende reactie. Thanks.

    Vroeger las ik altijd graag over hackers en crackers en het concept van de ddos kende ik ook wel, maar niet de precieze werking: ik wilde weten HOE al die pakketjes worden verstuurd.

    Zelf ga ik me er niet aan wagen hoor. Ik zou een scriptkiddie zijn die wel heeeel makkelijk zou zijn terug te pakken vrees ik 🙂

Reageer