clear

zoeken

search

Worldcat Mobiel beschikbaar in Nederland

08 augustus 2009


Toen ik in januari ontdekte dat de pilot Worldcat Mobile van OCLC nog niet gebruikt kon worden door Europeanen was ik licht teleurgesteld. Francien van Bohemen regelde vervolgens een uitnodiging voor de besloten Ning van OCLC, opdat ik toch op de hoogte kon blijven van de ontwikkelingen. Dat platform betrad ik echter maar zelden. Het is nu eenmaal niet zo leuk om je te vergapen aan speelgoed waarmee je niet mag spelen.

Misschien is dat een van de redenen dat ik pas vandaag, een maand na de bekendmaking, lees dat de pilot inmiddels wel beschikbaar is voor Europa. Uit het persbericht:

OCLC maakt de WorldCat Mobile pilot nu ook in Europa beschikbaar. Hiermee worden collecties van bibliotheken zichtbaar op mobiele telefoons en PDA’s. De uitbreiding van de pilot naar Europa betekent dat deze nu ook werkt in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Dankzij de WorldCat Mobile pilot kunnen gebruikers boeken en andere materialen zoeken en vinden in bibliotheken dichtbij waar ze zich bevinden, dankzij een webapplicatie die ze kunnen installeren op hun PDA of smartphone.

De pilot is gebaseerd op WorldCat.org, de grootste online bron voor het vinden van informatie in bibliotheken, en heeft zich al zeer succesvol getoond in de VS en Canada.

Dankzij de geavanceerde GPS-mogelijkheden die in veel mobieltjes te vinden zijn, zullen WorldCat Mobile pilot gebruikers lokale bibliotheekmaterialen kunnen vinden, ongeacht hun locatie, mits de desbetreffende bibliotheek haar holdings in WorldCat heeft staan (in Nederland: de GGC gebruikers). Ze kunnen zelfs een Google Maps zicht op de bibliotheeklocatie krijgen, samen met een gedetailleerde routebeschrijving als het mobiele apparaat dat ondersteunt.

Je begrijpt wel dat ik de browser van mijn mobieltje meteen naar www.worldcat.org/m/ heb gestuurd om de toepassing te installeren en te testen. Dat proces verliep vrij vlot.
Toen ik vervolgens een paar zoekacties op de toepassing losliet kreeg ik, na het invullen van de cijfers van mijn postcode, inderdaad titels uit het bezit van Nederlandse Bibliotheken te zien.

Mijn eerste indruk is dat de technologie van Boobsie nog niet zo intuïtief werkt als de interface van Worldcat zelf, maar als toepassing wel vele malen sneller laadt op je mobiel dan de gewone website. De zoekresultaten zijn bevredigend en het navigeren binnen de zoekresultaten went snel. Daarom beschouw ik Worldcat Mobile nu al als een volwaardige applicatie, ook al bevindt deze zich nog in de pilotfase.

Worldcat Mobiel, de mobiele versie van Wikipedia: bibliothecarissen kunnen inlichtingenwerk nu echt overal en altijd uitvoeren. Als ze daar zelf ook klaar voor zijn tenminste, maar dat is weer een ander verhaal.

@

4 Reacties

  1. kamer216 schreef:

    Kijk dat zijn nog eens nieuwtjes. Gelijk geprobeerd op mijn iPhone.
    Niet intuïtief zeg je. Ik vind dat je dat nogal mild uitdrukt.
    Ik vind die oppuppende menuitems uiterst irritant en onduidelijk, dat zou toch beter moeten kunnen. En teruggaan naar de lijst met zoekresultaten is mij volslagen duister. Voordat ik mijn locatie gewijzigd had op een manier dat ie het ook onthouden had, was ik ook 5 minuten verder. Als met al denk ik dat een goede navigatiebalk/structuur nog ontbreekt. Maar het begin is er, ben benieuwd naar een volgende versie.

  2. Ik ben altijd nogal mild voor initiatieven die ik meer dan sympathiek vind maar je hebt wel gelijk: er kan nog veel verbeterd worden.
    Dat teruggaan naar de lijst kan toch gewoon met "vorige"? Maar dat scheelt misschien weer per telefoon. Ik werk met de TyTN II en windows mobile.

  3. kamer216 schreef:

    Ik kom dan weer in het zoekscherm en niet in de lijst.

  4. Heb het nog even gechecked maar op de Keizer gaat het wel goed. Weird.

Reageer