clear

zoeken

search

Scan on demand: gericht digitaliseren

17 augustus 2009


Iedereen die zich bezighoudt met de digitalisering van cultureel erfgoed weet hoe belangrijk het is dat er afspraken worden gemaakt over de selectiecriteria en de uitvoering van de digitalisering. Met andere woorden: wie doet wat, en hoe en wanneer? Het is wat dat betreft maar goed dat Digitaal Erfgoed Nederland lopende projecten in kaart brengt.

Vorige week vertelde iemand van Reekx me dat het stadsarchief van de gemeente Amsterdam volgens een ander protocol werkt: binnen hun Archiefbank digitaliseren zij op aanvraag (scan on demand)

Achteraf gezien vind ik het merkwaardig dat ik eerder nieuws over dit project gemist heb. Digitaliseren op aanvraag won in 2008 nota bene de Computable Award voor ICT-projecten en zowel Dymphie als IK Magazine (PDF) schreven erover.

Het is een slim systeem. Je bedient je klanten effectief en op maat. Je digitaliseert alleen die documenten waar vraag naar is. Je krijgt betere inzichten in de wensen van je klanten. Het is, kortom, een project dat navolging verdient.

Meer lezen:

@

3 Reacties

  1. Christian schreef:

    Het softwarebedrijf achter Archieven.nl gaat in samenwerking met Het Utrechts Archief ook een archiefbank ontwikkelen. Het fijne weet ik er nog niet van, maar hier kun je iets meer lezen daarover. Bij Archieven.nl zijn veel archiefdiensten aangesloten, die ongetwijfeld straks dergelijke archiefbankfunctionaliteit kunnen aanschaffen. Zou een mooie ontwikkeling zijn.

  2. henri achterkamp schreef:

    Bij meerdere overheidsorganisaties hoor je dat met name oudere archieven op die manier alsnog gedigitaliseerd worden. Anders ga je een hoop werk doen waar de organisatie niet (direct) op zit te wachten. Voor digitalisering van cultureel erfgoed zal waarschijnlijk een gestructureerde aanpak beter werken, maar dan moet zo'n archief ook al helemaal geschoond zijn! en dan is de praktijk weerbarstiger. Dus ook dan zou je op basis van een inventaris eerst kunnen digitaliseren wat ook echt cultureel erfgoed is en dan is dat toch ook weer scanning on demand!

  3. @Christian & Henri: bedankt voor de aanvulling. Ik vind dit een hele goede ontwikkeling. Ga het intern ook eens aankaarten!

Reageer