clear

zoeken

search

Opmerkelijk: ook Frankrijk zwicht voor Google Books

18 augustus 2009


Frankrijk heeft een rijke traditie als het gaat om de strijd tegen amerikanisering van Europa. Zo vochten Franse boeren tien jaar geleden tegen multinational McDonalds en besloot het land ruim vier jaar geleden in verzet te gaan tegen Google Books. Zoals bekend zijn de Verenigde Staten ook niet altijd even dol op Frankrijk.

Nadat ik eerder vandaag las dat er steeds meer Europees verzet komt tegen de ‘Google Books overeenkomst’ lees ik vanavond dat de Nationale Bibliotheek van Frankrijk is gezwicht en nu toch in zee gaat met Google. Dat betekent niet dat de eigen digitaliseringsprojecten gestaakt zullen worden, het betekent ‘alleen’ dat Google een handje gaat helpen.

Het is opmerkelijk nieuws maar ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Ik ben een liefhebber van Google Books maar vond het eigenlijk ook wel goed dat er tegengas werd gegeven. Je kunt je afvragen wat deze deal op de lange termijn gaan betekenen voor Gallica en Europeana. Het is nu al zo dat ik die bronnen weliswaar mooi en sympathiek vind maar in de dagelijkse praktijk nauwelijks gebruik. Dat zal door deze move in ieder geval niet veranderen.

Ik vind het overigens ook wel weer slim dat de BNF voor deze route kiest. If you can’t beat ’em…

@

3 Reacties

  1. WoW!ter schreef:

    In het artikel wordt voorbij gegaan aan het feit dat GB een jaar geleden al een contract tekende met de bibliotheek van Lyon //www.wowter.nl/blog/2008/07/google-gaat-boeken-van-de.html
    De BNF volgt dus slechts waar een andere Franse bibliotheek al voorging.

  2. biebblogger schreef:

    Dacht op zijn minst dat je met een Franse "quote" zou eindigen Edwin. Interessant stukje, dank daarvoor.

  3. @Wowter, nu je het zegt herinner ik me dat bericht inderdaad. Was me even ontschoten. Thanks!

    @Biebblogger: daar heb ik nog even aan zitten denken maar in de haast kwam ik toch op deze uit. Volgende keer zal ik het weer in stijl doen 🙂

Reageer