clear

zoeken

search

Networked, een genetwerkt boek over genetwerkte kunst

02 augustus 2009


Toen ik in 2006 voor het eerst las over het ‘genetwerkte boek’ was ik meteen enthousiast. Later dat jaar, ten tijde van The New Influencers van Gillin, begon ik er zelfs de toekomst van publiceren in te zien. Sindsdien vernam ik niet veel meer van genetwerkte boeken. Er kwamen weliswaar interessante hulpmiddelen op de markt maar het fenomeen leek niet echt aan te slaan. Het eBook over bloggen, van Ernst-Jan Pfauth, zou je misschien ook nog een genetwerkt boek kunnen noemen maar dat boek wordt geschreven op basis van indirecte input vooraf en commentaren achteraf. Dat is net weer iets anders.

Vandaag kwam het genetwerkte boek echter weer in beeld. Ik lees op het blog van Anne Helmond dat zij een hoofdstuk heeft geschreven voor Networked: a (networked_book) about (networked_art). Dat hoofdstuk, Lifetracing: The Traces of a Networked Life, gaat over online identiteiten:

Identity construction and identity performance have significantly changed since the advent of the engines, which calls for a reconsideration of identity. It can be argued that the assembly of platform, engine and user has constructed a new type of identity: Identity 2.0. This type of identity, placed within the period of Web 2.0, is always under construction, never finished, networked, user-generated, distributed and persistent.

Het hoofdstuk van Anne is onderverdeeld in vijf secties met genummerde paragrafen, waarop geregistreerde lezers commentaar kunnen geven. Dat reageren werkt hetzelfde als op weblogs.

Probeer het eens, zou ik willen zeggen. Het onderwerp is er interessant genoeg voor. En mocht jij daar anders over denken: probeer dan eens een van de andere auteurs.

@

Afbeelding

Reageer