clear

zoeken

search

Mooie Twittertips: beveiligde PDF-bestanden kraken met pdfpirate

18 augustus 2009


Wat kan Twitter toch mooi zijn. Gisteren wilde ik een bijdrage leveren aan een landelijk beleidsdocument in Google Docs. Het uitgangspunt voor die bijdrage was een hoofdstuk uit een eerder verschenen document. Toen ik de tekst van dit hoofdstuk wilde kopiëren ontdekte ik dat het een beveiligd document was: ik was niet gemachtigd kopieën te maken.

Zachtjes mopperend probeerde ik het document, tevergeefs, met andere programma’s te openen. Omdat ik een afspraak had besloot ik later naar een alternatief te gaan zoeken. Ik stuurde een mail naar een paar collega’s met de vraag of er wellicht ook een exemplaar van het bestand in Wordformaat bestaat en vroeg op Twitter of iemand misschien een tooltje kende om beveiligde PDF’s mee te kraken. Ik kreeg al meteen een paar reacties. Om een daarvan, die van Gerard Bierens, kon ik hartelijk lachen. Na mijn afspraak nam ik de rest van de middag vrij.

Vanochtend trof ik maar liefst 12 reacties aan in Thwirl. Een paar mensen stelden voor dat ik het bestand zou afdrukken als ‘virtuele PDF’. Dat lukte inderdaad, maar de oorspronkelijke tekst raakte zwaar verminkt. Iemand anders vroeg zich af of het document ‘unlocked’ kon worden door het achtereenvolgens te up- en downloaden naar Google Docs. Dat werkte niet. Google houdt de beveiliging in stand.

De gouden tip kwam uiteindelijk van Patrick Vanhoucke: //pdfpirate.net/. Je uploadt het document en je kunt ‘m even later weer downloaden. Gekraakt en wel. Aan de tekst wordt verder niets gewijzigd, zo leek het.

Zodoende had ik de oplossing al binnen voordat ik zelf op zoek was gegaan. Dat doet me denken aan een situatie aan de inlichtingenbalie, twee weken geleden. Toen ik wat problemen had met de USB-stick van een klant kreeg ik sneller (drie) tips binnen via tweets dan dat ik de helpdesk van de bibliotheek te pakken kon krijgen.

Twitter bewijst zich steeds vaker als razendsnel medium, waar mensen hun kennis met alle plezier delen. Geweldig toch?

@

20 Reacties

  1. Henny Breijer schreef:

    Waarom probeer je niet gewoon eens LotusLive voor het online samenwerken en delen van informatie ?

    Ik zeg, gewoon doen :))

    //www.lotuslive.com

  2. Zou ik best eens kunnen doen Henny, maar het is wel betaalde software zie ik. Wat zijn dan de voordelen boven al die gratis online pakketten? Heb best al veel uitgeprobeerd ondertussen.

  3. Francien schreef:

    hier zat ik net op verlegen. Thnx!!

  4. Henny Breijer schreef:

    Edwin,

    Het kraken van password-protected bestanden los je uiteraard niet op door LotusLive te gaan gebruiken.

    Een voordeel van LotusLive tov een gratis dienst als het gaat om samenwerken is denk ik het feit dat een omgeving als lotusLive een verregaande integratie tussen de verschillende functionaliteit biedt waardoor je op een slimmere (lees snellere, efficientere wijze) je werkzaamheden kan verrichten 🙂

  5. @Francien: fijn om te lezen 🙂

    @Henny Bedankt voor de toelichting. Zal er binnenkort eens naar kijken!

  6. Bibman schreef:

    Inderdaad een heel mooi tegenvoorbeeld voor de twitteritis 🙂

  7. Wilma schreef:

    Weer een mooie tip! Thnx. Wat is twitter toch handig 🙂

  8. Wilma schreef:

    Weer een mooie tip! Thnx. Wat is twitter toch handig 🙂

  9. Astrid schreef:

    Hmm, ik heb ook een keer een brandende helpvraag getwitterd. Geen reactie. Het succes hangt misschien ook een beetje van je netwerk af 😉 Maar ik blijf het gewoon proberen.

  10. Robert W. schreef:

    Laat ik maar even aannemen dat het komkommertijdhumor is. Want ik kan me niet voorstellen dat een bibliothecaris het verwijderen van DRM als legaal en een goede zaak ziet. En daar enthousiast over vertelt.

    Ter geruststelling: het programma slaagt er niet in om geleende eBooks van de NBD/Biblion ePortal te kraken.

  11. @Bibman: dat bedoel ik!

    @Wilma: graag gedaan!

    @Astrid: dat is mij ook al een paar keer overkomen hoor. Het hangt ook van het tijdstip e.d. af, denk ik. Soms gaan je tweets ook verloren in de grote brei…dan kan het nodig zijn nog eens te herhalen o.i.d.

    @Robert W.: daar vergis je je toch. Je kunt als bibliothecaris heel goed een hekel hebben aan copyright en DRM en een groot voorstander zijn van open source, open access enz.
    Sterker nog: als bibliothecaris kun je vrijheid van informatie -en het gebruik daarvan- niet vaak genoeg promoten. Dat vind ik.

    Overigens ging het hier niet om DRM of iets dergelijks. Dit was een intern stuk van de WSF, gemaakt en gebruikt door mensen van de WSF. Er werd al een oude versie rondgestuurd om er toch mee te kunnen werken en een andere collega had automatisering er al op losgelaten…met succes. De beveiliging was misschien bedoeld voor externen maar stond eigentijds werken nu flink in de weg.

    Boeken kraken kan en mag je er natuurlijk niet mee. Dat is heel wat anders.

    (liefhebbers daarvan hoeven dat sowieso niet zelf te doen in een tijd dat 'alternatieven voor de pirate bay' de populairste zoekopdracht van de maand is.)

  12. Jouke schreef:

    Goed zo Edwin!
    Robert W.: ik kan je profiel niet zien?!
    Ik ben verexcuseerd, want hoewel werkzaam in bibliotheek, geen bibliothecaris, en ik kraak wat af!!
    Informatie moet gedeeld worden!!
    Robert W: jij werkt toch niet toevallig aan dat jammerproduct e-portal van NBD/Biblion??
    Dat product zou ik namelijk niet eens willen kraken!!

  13. Ik vind het wel een interessant onderwerp: wat mogen bibliotheekmedwerkers wel en niet beschrijven? Daar wijd ik nog wel eens een post aan, denk ik.

    Ik schrijf al jaren over sites en tools als the pirate bay, p2p en wat dies meer zij…maar niet zozeer om te propageren. Het is om collega's te leren dat het er is, dat het kan en dat het populair is. Alleen dan weten we waar de digitale "concurrentie" zit.

    Dat credo "Onwetendheid zal ons niet beschermen" blijft een belangrijke, in mijn ogen…

  14. Robert schreef:

    @Robert W.: Wat een zure reactie van je. Ik neem maar aan dat je zelf niet zo goed in je komkommervelletje zit.

  15. En als laatste aanvulling: het feit dat ik regelmatig schrijf over dingen die indruisen tegen financieel gewin wil niet zeggen dat ik uitgevers geen geld gun ofzo. Ik schrijf ook graag over mogelijke oplossingen die wel kans van slagen hebben in de digitale wereld van nu. Onlangs nog.

  16. Robert W. schreef:

    @Edwin
    Password protectie is heel gewoon DRM, alleen een lichte vorm. Er is geen verschil tussen het verwijderen van een lichte vorm van DRM en een zware. Dus je eigen argument hanterend: PDF documenten kraken kan en mag natuurlijk niet.

    Of je je bezig houdt met DRM, ervoor of er tegen bent, moet ieder voor zich weten. Erover schrijven, duidelijk maken wat de voor- en nadelen zijn, dat lijkt me een goede zaak. Maar het actief promoten als bibliothecaris. Ik vind dat dat niet kan.
    Eer zijn overigens talloze fora waar uitgebreid over DRM wordt geschreven. Op een aantal zou een moderator de link die jij opnam verwijderen.

    @Jouke,
    Informatie mag best gedeeld worden, moet als het even kan gedeeld worden, maar delen en kraken dat zijn twee verschillende zaken.

  17. @Robert W. Goed, het is een mening, maar ik blijf toch bij mijn standpunt. Dat er plekken zijn die zulke links verwijderen wil ik best geloven, maar wat betekent dat als er ook honderden sites zetten waar die links wel zijn te vinden?

    Vorig jaar schreef ik nog over de rare tegenstelling in het scp-rapport, mbt DRM:

    "De rechtendiscussie omtrent digitale content beperkt de rol die de bibliotheek kan spelen als informatiekanaal. Door bestaande afspraken met uitgevers is het toegankelijk maken van de digitale informatie waar de bibliotheek over beschikt voor gebruikers thuis maar zeer beperkt mogelijk. Dit bedreigt de uitvoering van de kennis- en informatiefunctie in het digitale tijdperk door de bibliotheek. Ook worden rechtenvrije teksten in toenemende mate via het internet ontsloten."

    Meer hierover op //www.zbdigitaal.nl/2008/05/open-brief-aan-bibliotheken-elimineer.html

    Die posting stelt het misschien weer een beetje in een ander perspectief…

  18. Robert W. schreef:

    Uitgevers die voor uitlenen ook digitaal het papieren model willen aanhouden, boekverkopers die een vaste boekenprijs voor eBooks willen, eBooks die onbruikbaar worden na een firmware update van de eReader (Mobipocket vs Adobe DRM), ja DRM is een tranendal. Waar je tegen moet strijden. Maar -mijn privé mening- als bibliothecaris wel bestrijden, maar niet actief promoten om het te slopen.
    Is ook helemaal niet nodig. Amazon zorgt wel voor het verspreiden van piratenversies. Zie Mobileread : illegale Harry Potters'.;-)

  19. Anoniem schreef:

    Handige toepassing, dat pdfpirate.net. En de bouwer van die site houdt er een interessante database aan over met content die niet voor derden bestemd is. Weet iemand wie hij is? (journalist? malafide Rus? in elk geval iemand die graag een biertje drinkt.)Wel even nadenken voordat je dit zakelijk gaat gebruiken misschien?

  20. @Anoniem, het zou de man kunnen zijn op de pasfoto bij deze Twitteraccount: //twitter.com/pdfpirate Het domein staat in ieder geval geregistreerd in Leicester, UK.

    Maar wat je zegt ging nog wel even door mijn hoofd. Dat is sowieso het gevaar van werken met ' de wolk'. Er staan dingen op Google Docs, op slideshare, flickr, enz. Met vertrouwelijke informatie wil je daar inderdaad niet altijd gebruik van maken…

Reageer