clear

zoeken

search

Linken naar bibliotheekboeken: de weg van minste weerstand

29 augustus 2009


Hyperlinks zijn de bouwstenen van het web zoals we het nu kennen. Hyperlinks maken de serendipiteit, die op het web zoveel krachtiger is dan in boeken, (Steven Johnson had gelijk toen hij dat beweerde) mogelijk.

Gisteren sprak ik met een collega over het linken naar titelbeschrijvingen in onze catalogi. Dat doe ik om verschillende redenen maar zelden:

  • De links die de oude catalogus genereert zijn niet permanent. Na een dag zijn ze verlopen. Er bestaat een methode om dat te omzeilen maar die vind ik te omslachtig.
  • De Aquabrowser genereert momenteel helemaal geen links. Die functionaliteit schijnt wel te bestaan maar wordt voorlopig nog niet geactiveerd. Door de codes van zoekacties (queries) aan de URL toe te voegen kunnen wel permalinks gegenereerd worden. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de oude catalogus: ik vind het te omslachtig.
  • De titelbeschrijvingen in onze catalogi hebben maar zelden een multimediaal karakter. In die zin verrijken ze een hyperlink nauwelijks.

Library Thing en Worldcat bieden wel de mogelijkheid van permalinks en verrijkte titelbeschrijvingen. Kijk bijvoorbeeld naar Being There op //www.worldcat.org/oclc/46691808 en op //www.librarything.nl/work/15754/book/11882340. De links zijn in deze vorm weliswaar non-descript maar leiden je wel naar een pagina die iets toevoegt aan je informatiebeleving.

Het nadeel is natuurlijk dat Library Thing meestal niet is gekoppeld aan de catalogi van Nederlandse bibliotheken. Iemand die doorklikt zal dus ook niet in de verleiding worden gebracht het boek ook daadwerkelijk aan te vragen.
Worldcat is vaak wel gekoppeld aan de catalogi van Nederlandse bibliotheken. Daar is het probleem echter dat een bezoeker eerst de vier cijfers van zijn of haar postcode moet ingeven alvorens te kunnen achterhalen of het boek aanwezig is in een nabije bibliotheek. Als de persoon in kwestie het boek vervolgens wil aanvragen is daar veel ‘doorklikwerk’ voor nodig.

Ondanks de beperkingen van LT en WC kies ik toch voor deze catalogi als voeding voor de links die ik gebruik. Dat doe ik vooral omdat ik een kind ben van de snelle knip- en plakcultuur. In de wereld van blogs en tweets kies je nu eenmaal voor de weg van de minste weerstand. LT en WC bieden bovendien nog extra mogelijkheden, zoals het eenvoudig genereren van fraaie widgets of het maken van -en linken naar- boekenlijsten.

Als je meer wilt weten over het linken naar Worldcat kun je hier terecht. Er is overigens ook goed nieuws over de API’s van Worldcat.

@

T-shirt: TypeTees
Attendering: Thomas

4 Reacties

  1. Librarian.be schreef:

    De AquaBrowser van Zoeken.Bibliotheek.be heeft wel degelijk de mogelijkheid van permalinks op basis van een uniek bibliografisch identificatienummer. Werkt gewoon met de 'Bookmark' functionaliteit.

  2. @Patrick: ik weet dat het kan inderdaad maar bij ons is die optie nog niet geactiveerd. Optimaal is die functie overigens ook nog niet (paar keer klikken) maar het is in ieder geval een stap in de goede richting, nietwaar?

  3. Zie nu overigens dat de functie in //zoeken.bibliotheek.nl/ ook ontbreekt. Zou dat ook een bewuste keuze zijn?

  4. Een dagje later zat ik nog even te spelen met de RSS-optie. Aanvankelijk weer mopperend om dat al die stokoude maar omgewerkte boeken ook opduiken in de feeds maar als je een feed aanklikt bij een zoekterm krijg je wel links met een permanent karakter. Die kan ik dan dus wel mooi gebruiken.

Reageer