clear

zoeken

search

IKEA, toch gewoon een multinational

27 augustus 2009

Dat IKEA populair is wist ik, maar dat het bedrijf wereldwijd maar liefst 180 miljoen exemplaren van de IKEA-gids laat drukken was nieuw voor me. Wat ik ook nog niet wist is dat het Zweedse bedrijf eigendom is van een stichting die zich in Nederland heeft gevestigd. IKEA betaalt daarom maar 3,5 % belasting over de winst die wordt gemaakt.

Natuurlijk had ik dit allang kunnen weten. De Volkskrant schreef er al over in 2006. In het SOMO-rapport uit hetzelfde jaar, The Netherlands: a tax haven? (PDF) komt IKEA ook uitgebreid aan bod.

Het bericht op Boing Boing was aanleiding om eens wat meer te lezen over het bedrijf. Mijn naïeve idee dat deze multinational in tegenstelling tot vele andere wel zorgvuldig omgaat met productie en arbeid in lagelonenlanden is als sneeuw voor de zon verdwenen. Op Molblog lees ik dat het bedrijf ook goede dingen doet maar dat is dan volgens mij toch echt om een schuldgevoel af te kopen.

Dubieus, maar gezien de omzet denk ik dat er niet zoveel mensen zijn die zich hier druk over maken. De Chinezen al helemaal niet. Die gebruiken IKEA als verkapt hotel, naar het schijnt.

Ik ga zelf ook niet vrijuit trouwens. In mijn eigen appartement wemelt het ook van de IKEA-spullen. Dat zijn geen spullen die ik zelf heb gekocht…maar toch…

@

2 Reacties

  1. Dank je Bernardo. Dat doet me dan weer een beetje denken aan Ikea, the Walkthrough 🙂

Reageer