clear

zoeken

search

Geblokkeerd in China en andere ellende

29 augustus 2009


Het is nooit leuk om te horen dat mensen problemen hebben met het benaderen of bekijken van je website. Maandag vertelde iemand me dat ZB Digitaal bijna 15 seconden nodig heeft om te laden op zijn computer. Eerder hoorde ik van een vriend dat hij dit blog wel kan lezen op z’n werk maar dat hij de delen rechts van de tekst (de zogenaamde sidebar) niet in beeld krijgt. Via de mail attenderen mensen mij er regelmatig op dat het ze niet lukt om te reageren op ZBD en vandaag lees ik weer dat mijn website is geblokkeerd in China.

Het is vaak lastig om vast te stellen waar een probleem door veroorzaakt wordt. Je moet er m.i. altijd mee beginnen om mogelijke oorzaken uit te sluiten. Het probleem van de laadtijd legde ik onmiddelijk voor aan andere mensen en die meldden juist dat de site sinds april van dit jaar lekker snel in beeld komt. Op dat moment weet ik dat het ook iets te maken moet hebben met de instellingen van de pc of de browser van de ander.

Het niet in beeld komen van de sidebar is een vrij uniek probleem. Daar heb ik geen sluitende verklaring voor. Ik vermoed echter dat het iets heeft te maken met de firewall die het bedrijf waar hij voor werkt gebruikt. Websites worden daar pas vrijgegeven in de lunchpauze en dan nog in beperkte mate ook.

De ervaring leert me dat problemen met het reactieformulier meestal te maken hebben de beperkingen van sommige browsers of met het feit dat veel mensen de verschillende reactiemogelijkheden van Blogger niet duidelijk vinden. Mijn webtechnische vaardigheden zijn denk ik te beperkt om dat aan te pakken. Ik wacht daarom liever tot Blogger met een betere oplossing komt, ook al denk ik niet dat dat snel zal gebeuren.

China tenslotte. Verdomde censuur. Een enge overheid. Ik zie dat de testtool van ‘Great Firewall of China‘ uit de lucht is gehaald. De test van WebSitePulse doet het nog wel en bevestigt wat Swelson beweert. Nu zullen er niet veel Chinezen zijn die voor hun lol een bezoek brengen aan ZB Digitaal maar toch baal ik er van. Gewoon, omdat ik een rothekel heb aan censuur. Je kunt alleen maar hopen dat internetters in China uit de voeten kunnen met proxies zoals Hotspot Shield.

Ik denk dat ik niet veel meer dan dit kan doen. Ik streef ernaar ZB Digitaal zo sober mogelijk te houden en check de site regelmatig met tools als Browsershots en YSLow. Dat is echter nog geen garantie dat alles ook soepel draait. Wat dat betreft hoop ik dat mensen die klachten hebben altijd de moeite zullen blijven nemen die te melden. De meeste bezoekers doen dat namelijk niet en klikken gewoon weer weg. Feedback is daarom altijd waardevol.

@

7 Reacties

 1. Mike's Webs schreef:

  Helemaal met je eens:
  Censuur in welke vorm dan ook stinkt!

  Reacties geven bij blogger vooral een probleem als je een reactieformulier onder je post heb staan. Tenminste, dat is mijn ervaring altijd. In ieder geval met Firefox lukt het mij dan nooit om een reactie te publiceren. Geen idee waarom.

  Verder weinig problemen met het laden van je website. Ook de rechter sidebar doet het prima. 🙂

 2. @Mike: maar bedoel je dan zo'n formulier onder een post die meteen in beeld komt of ook zoals je ze bij mij ziet, in de vorm van een link?

 3. Mike's Webs schreef:

  @Edwin: nee, zo'n formulier dat meteen in beeld komt onderaan de post, niet de pop-up variant of het formulier rechts van de post. Geen idee waarom dat bij mij niet werkt en waarschijnlijk bij anderen wel. Overigens van de week de blogger widget laatste posts op mijn site geimplementeerd. Die werkt prima in Firefox, maar Safari laat maar twee van de tien laatste posts zien. Op de een of andere manier is dat niet goed te krijgen voor alle browsers.

 4. Het kan ook wel eens liggen aan add-ons die je gebruikt in FF. Ik heb ze ooit eens allemaal verwijderd en loste daarmee weer allerlei problemen op. Soms vergeet je dat ze meedraaien.

  Maar goed, al die kleine irritaties houden een mens ook weer scherp 🙂

 5. Mike's Webs schreef:

  @Edwin: Hmm, dat is het proberen waard! Thanx.

 6. Astrid schreef:

  Geen enkele problemen met ZB hiero tegen de grens met DL!

Reageer