clear

zoeken

search

Firefox is volwassen geworden

02 augustus 2009


Nu de browser Firefox meer dan een miljard keer is gedownload en met versie 3.5 sneller en robuuster is dan ooit tevoren kunnen we stellen dat deze concurrent van Internet Explorer volwassen is geworden.

Ik merk het in mijn directe omgeving. Tot ongeveer een jaar geleden zag ik dat collega’s en vrienden vooral IE gebruikten, zelfs als Firefox ook op hun pc was geïnstalleerd, nu zie ik steeds vaker dat Firefox ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Wat me ook opvalt is dat minder ervaren gebruikers lang niet allemaal even tevreden zijn over Firefox. Er wordt bijvoorbeeld gemopperd over het feit dat de browser soms uitbreidingen nodig heeft om multimedia te kunnen bekijken en beluisteren. Dat is waar: als je Firefox voor de allereerste keer gebruikt kan het zijn dat je zogenaamde plug-ins moet downloaden.

Nu heb ik het gebruik van Firefox en de daarvoor ontwikkelde extensies of add-ons maar wat vaak gepropageerd. Aanvankelijk om een beetje tegengewicht te geven aan de dominantie van de aan Windowsgebruikers opgedrongen software van Microsoft, later juist vanwege die extensies. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat de meerwaarde van Firefox ‘m vooral daarin zit.

In dat kader is het goed om te weten dat de homepage van Firefox add-ons in april van dit jaar een nieuw uiterlijk heeft gekregen, waardoor het aanbod tranparanter en overzichtelijker is geworden. Links in beeld kun je met een muisklik kiezen voor een categorie en krijg je de bijbehorende extensies voorgeschoteld met een Nederlandse beschrijving. Een van de belangrijkste drempels, namelijk de taaldrempel, is daarmee weggenomen.

Mozilla heeft ook een pagina (helaas wel in het Engels) ingericht voor beginnende gebruikers: Fashion Your Firefox. Die pagina zou je kunnen beschouwen als een soort basispakket voor verschillende soorten gebruikers.

Mocht het dus zo zijn dat je extensies tot nu toe altijd liet voor wat ze zijn omdat je het er allemaal maar ingewikkeld uit vond zien: misschien is de tijd nu rijp om ze nu weer een kans te geven. Het is de moeite waard. Ze verrijken je internetervaring en maken je werk eenvoudiger.

Meer lezen:
A new look for AMO
Introducing Add-on Collections

@

Foto: Eric Bégin

6 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Het grappige is dat ik nu vooral Chrome gebruik; omdat het alle voordelen van Firefox heeft, maar het opstarten niet onnodig traag maakt door te laden of up te graden plugins..

    Heb ik de plugins toch nodig, dan start ik daarvoor Firefox, maar dat gebeurt zelden. De plugins die ik het meeste gebruikte zijn in Chrome gemakkelijk vervangbaar voor bookmarklets.

  2. Ik moet toegeven dat ik Chrome nog niet echt een kans heb gegeven. Het icoon staat daar maar, op het bureaublad.

    Maar wat niet is kan nog komen. Waar de een wat langer wacht met firefox, wacht de ander….:-)

  3. Astrid schreef:

    Tja, ik heb Chrome dus inmiddels helemaal omarmt. Mooie vormgeving, handige bladwijzerbalk, snel, wachtwoorden worden ook echt onthouden, en ik ontdek – als ik de moeite neem – nog dagelijks nieuwe toepassingen. Ik zou dat icoontje eens een week of 2 gaan gebruiken, Edwin. Misschien ga je ook wel om!

  4. Ik ga het eens overwegen Astrid. Bedankt voor de toelichting!

  5. Anoniem schreef:

    Mijn huidige lijstje van add-ons in Firefox:

    – Adblock Plus
    – Cooliris
    – Forecastfox
    – Googlepedia
    – PDF Download
    – TwittyTunes

    Erg Functioneel, Allemaal!

  6. Die laatste 2 ken ik niet ano. Thxs

Reageer