clear

zoeken

search

EFF over het behoud van locatiegebonden privacy

09 augustus 2009


Andrew Blumberg en Peter Eckersley van The Electronic Frontier Foundation hebben een nuttige white paper gepubliceerd over het behoud van locatiegebonden privacy: On Locational Privacy, and How to Avoid Losing it Forever. De auteurs gaan in op de gevaren die het gebruik van toltags, mobieltjes, electronische toegangspasjes, en andere locatieverradende apparatuur met zich mee kan brengen.

In de column Onderweg probeerde ik met een knipoog duidelijk te maken dat ik me doorgaans meer zorgen maak over het verlies van privacy in het leven van alledag dan over het verlies ervan op internet. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen sluit voor online gevaren, integendeel. Ik bedoel daar vooral mee te zeggen dat je op internet je privacy beter in de hand kunt houden. Je beslist zelf wat je wel of niet deelt en er is genoeg software voorhanden waarmee je je privacy kunt afschermen. Dat is ‘in het echte leven’ lang niet altijd het geval.

Blumberg en Eckersley komen met oplossingen en suggesties waar een particulier in directe zin nog niets aan heeft maar die overheden en consumentenorganisaties toch op z’n minst serieus zouden moeten nemen…en zouden moeten onderzoeken.

De auteurs gaan vooral in op de mogelijkheden van encryptie. Het was voor mij een openbaring om te lezen dat betalingen met ‘plastic’ helemaal niet zo nodig aan persoonsgegevens gekoppeld hoeven te worden. Er bestaat ook zoiets als ‘Compact E-cash‘. (PDF) Die methode regelt je betaling op dezelfde manier als bestaande systemen maar dan zonder je identiteit prijs te geven.

Aan de slag, overheid, en rap een beetje.

@

Attendering: Wired Threat Level

Reageer