clear

zoeken

search

Een rem op innovatie

06 augustus 2009


“Kabinet kan miljoenen euro’s aan subsidies voor innovatie niet kwijt”, lees ik op de website van het Financieele Dagblad. Mijn wenkbrauwen gaan omhoog. Onwillekeurig moet ik denken aan het relaas van Frans Nauta in Het Innovatieplatform.

Vorige week las ik op het weblog van Marie-José Klaver dat gesloten systemen innovatie afremmen. Dutch Cowboys meldt vandaag dat het juist open systemen zijn die innovatie mogelijk in de weg staan. Het lijken tegenstrijdige berichten maar ik vermoed dat zowel Mayer-Schönberger als Zittrain, vanuit hun eigen perspectief, gelijk hebben.

DC schrijft onder meer:

De auteur geeft in zijn artikel ook een voorzet hoe dit is op te lossen, onder andere door innovatieve medewerkers minder te linken aan de rest van de organisatie en ze in een kleinere groep samen te laten werken. Een kleinere groep ontwikkelaars zal ongebruikelijke en radicale ideeën meer de tijd geven om te ontwikkelen.

Volgens mij zit het ‘m vooral daar in. In die kleinere groepen en in dat ontlinken binnen een organisatie. Op het web zijn de mooiste dingen tot stand gekomen door het (denk-) werk van liefhebbers. Enthousiaste mensen die hun kennis juist wél delen via open gemeenschappen. Het verdienen van geld is maar zelden het uitgangspunt.

In grotere organisaties gaat het daar vaak mis. De wil om te innoveren is er vaak wel maar men slaagt er meestal niet in medewerkers vrij te spelen om er ook echt mee aan de slag te gaan. Daar moet eerst geld voor verdiend worden…of een subsidie voor worden verkregen. Dat is volkomen begrijpelijk maar het gevolg is vaak wel dat de oorspronkelijke plannen ‘naar het geld worden toegeschreven’ en dat de betrokken medewerkers verdwalen in projectplannen, voorbereidingsvergaderingen en eindeloos evalueren.

Voor het draagvlak en de slagkracht op afdelingsniveau worden innovatieve medewerkers vaak verspreid over een organisatie. Daar is zeker iets voor te zeggen maar het leidt er niet zelden toe dat die medewerkers ‘moeten zwemmen’ omdat ze zich omringd weten door de weerstand van de weerbarstige praktijk, in plaats van door inspirerende gelijkgestemden.

En wat doen mensen op sociale netwerken? Juist. Zich omringen met gelijkgestemden.

Innovatie laat zich niet zo makkelijk vangen. Ingekapselde innovatie wordt bovendien geconfronteerd met bestaande structuren. Of zoals Machiavelli dat al mooi zei:

For he who innovates will have for his enemies all those who are well off under the existing order of things, and only the lukewarm supporters in those who might be better off under the new

Loslaten die structuren. Doorvaren naar onbekende wateren.

Meer:
Innovatiepresentatie
De Blauwe Oceaan Strategie
Innovatie met effect

@

9 Reacties

  1. wereldvansofie schreef:

    En zo'n kookpotje kan zoveel meer worden dan de som der delen

  2. Natalie schreef:

    Het is niet moeilijk om potjes geld te vinden; in Europa liggen bijv. letterlijk miljoenen te wachten op een mooie bestemming! Maar ja, dan nog organiseren dat je het geld kunt uitgeven, da's de bottleneck. Je hebt altijd nog met de bestaande organisatie te maken die het moet kunnen behappen. Altijd een uitdaging! 🙂

  3. @Cis: in de goede vorm wel inderdaad…

    @Natalie: dat is inderdaad een grote bottleneck. Dat is denk ik ook een kwestie van duidelijke keuzes en prioriteiten. Op papier is dat altijd makkelijker dan in de praktijk…

  4. Naomi schreef:

    Vooral met je uitsmijter kan ik helemaal instemmen. Past mooi bij het 'goudklompjestraject' van de VOB. Hopelijk lukt het onze branche een nog grotere en blijvende innovatiebeweging vanuit de elementen uit je blog tot stand te brengen.

  5. @Naomi: dat hoop ik ook. Er zijn gelukkig mooie voorbeelden zat maar soms krijg je toch ook het gevoel dat er veel stagneert op het niveau van mooie plannen. Daar zijn vrijwel altijd aanwijsbare redenen voor te bedenken maar jammer is het wel…

  6. Hoi Edwin,
    Voor mij is dit de spijker op z'n kop. Ik ga het voorstellen in Den Haag.
    Groeten Saskia

  7. @Saskia:

    Doel je dan op werken in kleinere groepen? Dat klinkt goed 🙂

  8. Ja, ik bedoel werken in kleinere groepen waarin elke persoon zijn eigen kwaliteiten meeneemt, waardoor er een groep ontstaat die meerwaarde creërt zoals in de Blauwe oceaan strategie. Ik zal je een stuk mailen waarin het wellicht wat duidelijker wordt.

Reageer