clear

zoeken

search

Een nieuwe versie van Google’s zoekmachine

11 augustus 2009


Het officiële Google blog meldt er nog niets over maar Mashable kwam gisteren met het nieuws dat Google een nieuwe versie van de zoekmachine aan het testen is. De testversie is openbaar gemaakt op //www2.sandbox.google.com/.

Ik heb een paar zoekopdrachten losgelaten op de oude en nieuwe versie van Google:

De verschillen zijn subtiel, maar ze zijn er. Bij de derde zoekterm zie je bijvoorbeeld dat Google in de oude versie ‘nieuws’ bij het submenu van de eerste treffer heeft staan en als tweede treffer ‘catalogi en collecties’ toont. In de nieuwe versie is dat vervangen door activiteiten. De tweede treffer is dan opeens ook ‘activiteiten’.

Verder zie je dat sommige zoekresultaten een hogere of lagere plaats hebben gekregen of zijn aangepast. In de nieuwe versie staat opeens mijn profielpagina van Bibliotheek 2.0. In de oude stond daar een blogpost uit maart, met daaronder een optie om meer pagina’s te laten zien. Die optie is in de nieuwe versie dan weer verschoven naar treffer drie: ook een link van Bibliotheek 2.0.

Volgens Mashable is de nieuwe versie ook sneller. Ik merkte het eerlijk gezegd niet maar bij de vierde zoekactie zie ik inderdaad staan dat de oude versie 0,11 seconden nodig had om resultaten terug te geven, de nieuwe 0,08.

Deze kleine test biedt onvoldoende aanknopingspunten om de impact van de wijzigingen vast te stellen. Daarom ben ik erg benieuwd naar de ervaringen van anderen. Ziet iemand al verschuivingen die grote gevolgen kunnen hebben?

Update: Google heeft er wel over geschreven, en wel op het Official Google Webmaster Central Blog

@

Afbeelding: Mollycakes

4 Reacties

 1. Tim schreef:

  Volgens mij is de taal belangrijker geworden. Als ik op verschillende zoektermen van mijn eigen site zoek, kom ik hoger uit dan vroeger en sta ik bijv. boven de Engelstalige Wikipedia.

 2. Dat zal ik ook eens in de gaten houden Tim. Op zich is daar ook wel iets voor te zeggen natuurlijk. Er zijn zat mensen die liever Nederlandstalige bronnen krijgen voorgeschoteld.

  Ik moet er overigens ook steeds aan denken om even uit te loggen. Door het gebruik van al die Googlediensten ben ik vaak ingelogd en zien mijn zoekresultaten er toch anders uit door persoonlijk klikgedrag etc.

  Bedankt voor de feedback.

 3. Ik was onlangs nog aan het denken dat het toch wel al lang geleden was dat ik enige evolutie in het zoeklandschap had gezien.

  Het zou ook wel leuk zijn als je kan zoeken door bijvoorbeeld een afbeelding te uploaden of iets te tekenen. Want soms weet je wel wat je wil, maar weet je niet altijd hoe iets heet of welk trefwoord er het best bij past.

  Wellicht iets dat er ooit wel is zal komen vermoed'k …

 4. Het is nog niet helemaal maar Polar Rose werkt aan dat soort technologie. Vast een kwestie van tijd inderdaad…

  //www.zbdigitaal.nl/2007/01/zoeken-naar-gezichten-met-polar-rose.html

Reageer