clear

zoeken

search

Digitaal leermateriaal

09 augustus 2009


Na het lezen van As Classrooms Go Digital, Textbooks Are History, een artikel over open en digitaal lesmateriaal in de VS, werd ik nieuwsgierig naar de stand van zaken in Nederland. Hoeveel scholen maken in Nederland nu eigenlijk al gebruik van digitale bronnen als vervanging van/aanvulling op boeken?

Uit het jaarverslag 2008 van Kennisnet kan ik het niet direct opmaken. Wat er al bereikt is met Wikiwijs wordt me niet duidelijk.

Het kan evenwel ook goed aan mij liggen dat ik de informatie nog niet heb gevonden. De site van Programma Stimuleren gebruik digitaal leermateriaal bevat namelijk zoveel publicaties dat het me de lust ontneemt om ze stuk voor stuk door te gaan lezen.

Dat geldt ook voor het aanbod van digitaal lesmateriaal en digitale tools. Om dat aanbod beter te kunnen verkennen maakte ik een ‘entree-account‘ aan. Ik ontdekte al snel dat je met zo’n account lang niet alles kunt bekijken. Wat er dan rest aan materiaal is zo overstelpend dat ik afhaakte (kijk maar eens wat je alleen al vindt bij een vak als aardrijkskunde)

Ik wil best geloven dat Nederland op de goede weg is maar het zou fijn zijn als er een website zou zijn als die van MIT OpenCourseWare, waar je met een paar muisklikken kunt zien wat er wordt aangeboden en waar je erop kunt vertrouwen dat het gehele aanbod vrij toegankelijk is.

Zover zijn we volgens mij nog niet.

@

5 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Bij veel lesboeken zit tegenwoordig in ieder geval een CD-ROM en veel zoekopdrachten naar het internet verwerkt; dat is natuurlijk niet zichtbaar.
    Maar ook geen open source (voor zover dat per se nodig is).
    (Vijf)tien jaar geleden maakte ik al redelijk veel gebruik van digitaal materiaal, dus dat kan alleen maar gegroeid zijn….

  2. Wij beperken de aanschaf van boeken met roms inmiddels behoorlijk, omdat er geen goede oplossing is voor de duurzaamheid ervan in de bewaarfunctie. Op een gegeven moment kwamen mensen boeken lenen uit het magazijn waar floppies bij zaten. "Waar moet ik dan instoppen?"

    Maar het aanbod is flink gegroeid in korte tijd inderdaad.

  3. DIE dan instoppen 🙂

  4. Anoniem schreef:

    Ha, ha, dat is wel een grappig verhaal, van die floppies. Maar de omloopsnelheid van schoolboeken is wel wat sneller. Geen bewaarfunctie he.

    Festina

  5. Over het algemeen niet inderdaad maar ik kom toch nog verdacht vaak oude drukken tegen van bijvoorbeeld HBO-titels. Bevreemdt me altijd een beetje…

Reageer