clear

zoeken

search

De wijze woorden van Rupert Murdoch…in 2005

24 augustus 2009

Samenlevingen en ondernemingen die denken dat hun glorieuze verleden ze wel zal beschermen tegen de door een voortschrijdende technologie aangezwengelde omwentelingen zullen kansloos ten onder gaan. Dat geldt voor alle bedrijfstakken, inclusief de media-industrie waarin ik zelf werkzaam ben. De oude elite van redacteuren, bazen en zelfs eigenaren verliest in onze branche de macht. Er
is een nieuwe generatie mediaconsumenten opgestaan, en die eisen dat ze zelf kunnen bepalen wanneer, hoe en in welke vorm de content bij ze wordt afgeleverd.

Vraag: van wie is het bovenstaande citaat, uit maart 2006?
Antwoord: van Rupert Murdoch.

Met deze en andere uitspraken (zie ook deze speech van april 2005) bewees de mediamagnaat dat hij goed in de gaten had wat de kansen en bedreigingen waren voor de kranten en andere media. Alleen daarom al kan ik me niet goed voorstellen dat Murdoch niet goed heeft nagedacht over de dingen die hij in de afgelopen maanden heeft besloten: stoppen met gratis nieuws in het algemeen, stoppen met gratis kranten in het bijzonder, en beginnen met het vormen van een consortium om nieuws weer achter de tolpoort te krijgen.

Iemand van het kaliber Murdoch moet hier onderzoek naar hebben laten doen. Het kan gewoon niet zo zijn dat hij na vier jaar nadenken ‘zomaar’ met ‘betalen’ als beste oplossing komt voor de tegenvallende advertentie-inkomsten.

Ik zou graag eens lezen wat Murdoch nu werkelijk van gedachten heeft doen veranderen. Als iemand daar een mooi artikel over kent houd ik me aanbevolen.

Meer lezen:

Het vertaalde citaat van Murdoch is afkomstig uit het gratis boek Piraterij, van Mason. Dat boek waar ik graag 18 euro voor neerlegde inderdaad…

@

Reageer